Microsoft HoloLens + Autodesk Fusion 360

Valóság a terméktervezés és a mérnöki feladatok terén

A Különvélemény, a Csillagok háborúja és a Vissza a jövőbe filmekből (csak hogy néhányat említsünk) megismert kiterjesztett valóság (AR) és vegyes valóság (MR) jövője hamarosan elérkezik. Amint azt sokan először januárban látták, a Microsoft bejelentette Microsoft HoloLens nevű lenyűgöző viselhető, holografikus számítógépét, amely lehetővé teszi 2D és 3D objektumok rávetítését a valós világra és munkakörnyezetre.

Amikor először láttuk a HoloLenst, azonnal megéreztük benne a 3D mérnöki és ipariforma-tervezés számára kínált lehetőségeket. Miután eltöltöttem egy kis időt a HoloLens-szel, rájöttem, mennyire korlátozott a 3D objektumok egy viszonylag kis méretű, lapos képernyőn való megtekintése ahhoz viszonyítva, ha az egész valós munkaterületet ki tudom használni a 3D tervezési projektekhez.

https://www.youtube.com/watch?v=Hx6biWE2VsM

Először tavaly kezdtünk el dolgozni a Microsofttal, és elindítottunk egy „FreeForm” elnevezésű közös projektet, hogy a Fusion 360 és a HoloLens együttműködésének koncepcióját megvizsgáljuk. A cél az volt, hogy megismerjük, mire lehet képes egy átlagos tervező/mérnök a HoloLens segítségével.

A vegyes valóságban végzett munka sokkal többet jelent annál, hogy egy holografikus 3D modell jelenik meg a szemünk előtt. Minden szempontból megváltoztatja azt, ahogyan az adatokkal, a környezettel, a munkatársakkal és az ügyfelekkel dolgozunk.

Ahhoz, hogy teljesen megértsük, mit tehetünk meg a HoloLens segítségével, hónapokat töltöttünk több tucat prototípus összeállításával, és számos forgatókönyvet leteszteltünk, hogy megtudjuk, az ügyfelek hogyan profitálhatnak a legtöbbet a vegyes valóságot megjelenítő környezetből. Módszereket kerestünk arra, hogyan tegyük végtelenné a munkaterületeket olyan falak és nyílt terek használatával, amelyekre holografikus objektumok vannak rávetítve. Megvizsgáltuk, hogy a felhasználók hogyan tudnak együttműködni úgy, hogy ugyanazt a holografikus modellt látják, körbe tudják járni azt, és úgy beszélik meg a tervezés különböző szempontjait, mintha a tárgy valóban ott lenne előttük az asztalon. Felderítettük a közvetlenül a holografikus modellből végzett létrehozás és szerkesztés kínálta lehetőségeket, valamint azt, hogyan lehet bemutatni egy végső tervet a vezetői csapat vagy egy ügyfél számára.

A Microsoft HoloLens és a Fusion 360 integrálásának korai koncepciói

A Microsoft HoloLens és a Fusion 360 integrálásának korai koncepciói

A lehetőségektől elakadt a lélegzetünk. Mindezek az előnyök és az egyéb lehetőségek megvalósulnak a FreeForm projektben.

Az élményt azonban nagyon nehéz leírni szavakkal, de még képekkel is. Sajnos még nem tudjuk mindenkinek bemutatni a kézzelfogható (vagy „szemmel látható”) élményt. Készítettünk azonban egy videót, amely bemutatja, hogy hogyan dolgozhat együtt egy gépészmérnök és egy ipariforma-tervező a holografikus térben, amelyben sokkal jobb együttműködéssel oldanak meg különböző feladatokat, mint azt a HoloLens nélkül tehetnék.

A HoloLens és a Fusion 360 közös projektje jelenleg is fejlesztés alatt áll. Mégis, a holografikus számítástechnika jövője valószínűleg közelebb van, mint gondolnánk. Izgatottan várjuk, hogy a közeljövőben minél több tervezőnk és mérnökünk számára elérhetővé tegyük ezt az élményt.

Forrás Garin Gardiner/Autodesk blog

További információ:

Az Autodeskforum honlapján

Megosztás
[
    ]