Kezdje az évet a DMG MORI-val – Házi kiállítás Pfronten-ben

A hagyományoknak megfelelően a január 26-30. között megrendezésre kerülő DECKEL MAHO Házi Kiállításon a főszerep a legújabb innovációké és forradalmi technológiáké lesz. A 7400 m2-es kiállítási területeten a DMG MORI összesen 90 gépet állít ki, melyek élő bemutatók során bizonyítják kivételes teljesítményüket. A legsikeresebb megoldások mellett látható lesz 6 világpremier is, melyek különböző területeket, az eszterga-maró teljes megmunkálást, az univerzális marást, az XXL alkatrészek megmunkálását és egyéb új technológiákat képviselnek.

A nagysikerű innovatív gyártási és automatizálási megoldásokat magába foglaló CELOS®-on, valamint a DMG MORI technológiai ciklusain kívül a vállalat az Ipar 4.0 alapját képező intelligens gyártáshoz vezető úton felmerülő digitalizálási problémákra megoldást nyújtó technológiáit is bemutatja.

CELOS® & DMG MORI Technológiai ciklusok az Ipar 4.0-hoz

A DMG MORI a CELOS® vezérlővel egy intuitív felhasználói felületet kínál, melyet úgy alakítottak ki, hogy folyamatosan bővíthető legyen új APP-okkal és frissítésekkel, emellett azonnali megoldást biztosít az Ipar 4.0 adta kihívásokra. A CELOS® kialakításának köszönhetően olyan egyszerűen kezelhető, akár egy okostelefon, emellett a vállalat minden egyes gépét hálózattal összekötve felgyorsíthatja a folyamatot, mely során az ötletből kész termék lesz. A vezérlőn megtalálható 16 APP segíti a kezelőt, hogy előkészítse, optimalizálja és elvégezze a gyártási folyamatokat, mindezt hibák nélkül. A rendszer emellett lehetővé teszi a rendelések, folyamatok és gépek adatainak folyamatos adminisztrációját, dokumentációját és vizualizációját, így jelentősen megnövelheti a gyártási folyamatok hatékonyságát.

DMG_Pfronten_2016_cikk1

A DMG MORI 31 technológiai ciklusa, olyan szoftveres megoldásokat foglal magába, melyek jelentősen leegyszerűsítik a vállalat csúcskategóriás 5-tengelyes eszterga-maró központjainak komplex megmunkálási folyamatait. A parametrizált környezetérzékeny menüknek köszönhetően a komplex folyamatok is közvetlenül a gépen programozhatók, ami aká 60%-kal gyorsabb is lehet, mint hagyományos módon. A könnyen megtanulható és átlátható adatbeviteli ablakok által nincs szükség programozási tudásra, a bonyolult DIN programozás pedig teljes mértékben helyettesíthető. Ennek köszönhetően a DMG MORI technológiai ciklusai ideálisak az alkalmazás-specifikus műhelyszintű programozási feladatokhoz.

Világpremier: CTX gamma 3000 TC második generáció

3050 mm-es esztergálási hosszával a CTX gamma 3000 TC második generációja a legnagyobb eszterga-maró megmunkálóközpont a teljes mértékben megújult CTX TC szériában. A termékcsalád kisebb méretű tagjaihoz hasonlóan a legújabb modell is az új compactMASTER® eszterga-maró orsóval van felszerelve, ami 220 Nm-rel az eddigiekhez képest 120%-kal nagyobb nyomatékra képes.

DMG_Pfronten_2016_cikk2

A 202 mm átmérőjű compactMASTER® hosszát 70 mm-rel csökkentették, így a jelenlegi konstrukcióban egy 450 mm hosszú orsó található. A 150 mm-rel megnövelt X irányú úthossz (-25 / +175 mm), valamint a 20 mm-rel meghosszabbított, ± 210 mm-es Y irányú úthossz jelentősen növelik a felhasználó szabadságát. A munkatartomány megnövelésének köszönhetően a géppel akár 700 mm átmérőjű munkadarabok is megmunkálhatók radiálisan, 170 mm hosszú szerszámokat alkalmazva. A gépek sokszínűségét számos más funkció mellett a standard verzióban 36 zsebbel ellátott szerszámtár is növeli, melyet akár 80, 120, vagy 180 férőhelyesre is lehet bővíteni. A maximális szerszámhossz minden esetben 550 mm.

Világpremier: DMU 160 P duoBLOCK® negyedik generáció

Az új világpremiert a DMG MORI a népszerű duoBLOCK® széria kiegészítéseként mutatja be, melynek fejlesztése során 30%-os növekedést értek el a pontosság, teljesítmény és hatékonyság terén. Emellett a megújult gépkoncepció jelentősen növeli az új generáció sokoldalúságát. Ezen tulajdonságok a nagy merevséggel, a széles moduláris orsóválasztékkal és az innovatív hűtőrendszerrel kiegészítve biztosítják az ideális megmunkálási körülményeket, valamint a hosszan fenntartható pontosságot. A DMG MORI CELOS® vezérlőjével felszerelve a gép emellett felhasználóbarát gyártási folyamatokat is biztosít.

DMG_Pfronten_2016_cikk3

Nagy stabilitású univerzális 5-tengelyes gépként a DMU 160 P duoBLOCK® 4. generációja sikeresen ötvözi a kimagasló pontosságot és a maximális teljesítményt. Az 1.600 x 1.600 x 1.100 mm-es mozgástartománya elegendő helyet biztosít munkadarabok széles skálájának megmunkálásához, akár 4.500 kg-os súlyig. Az innovatív dobtáras szerszámtároló, mely akár (az ügyfél által igényelt bővítéstől függően) 453 szerszám (SK40/HSK63) befogadására képes, megfelelő rugalmasságot biztosít a szerszámok szempontjából. Az orsóválasztékot tekintve, a DMU 160 P duoBLOCK® 4. generációjának csúcskategóriás moduláris orsó szériája rendelkezik a legnagyobb választékkal. A választékban megtalálható a powerMASTER® 1.000 Nm-es motoros orsó, az akár 1.800 Nm-es nyomatékú hajtóműves orsók, de a gép választható akár a speedMASTER® orsóval is, ami 30.000 1/perc-es fordulatszámra képes.

Világpremier: DMU 210 P második generáció

A legújabb modell esetében 2.100 x 2.100 x 1.250 mm-es, optimalizált munkaterülettel rendelkező DMU 210 P második generációjának bemutatásával, a DMG MORI a portálos gépek egy új generációjának bevezetését kezdte meg. A megnövelt merevség és az intelligens hűtési koncepció, mely az orsó méretének változásait is figyeli, hosszútávon is képesek biztosítani a kimagasló pontosságot, mely az elődjéhez képest jelentősen javult.

DMG_Pfronten_2016_cikk4

A DMU 210 P második generációja gyorsan és egyszerűen telepíthető a 3 pontos felfüggesztésnek köszönhetően, emellett kimagasló teljesítményt nyújt a mindennapi használatban, köszönhetően a 30%-kal csökkentett energiafogyasztásnak. Az új portálos gép moduláris koncepciója orsók széles választékát és egy innovatív dobtáras szerszámtárolót is magába foglal, mely akár 303 szerszám (SK50) eltárolására is alkalmas. Ehhez a géptípushoz elérhető az 1.000 Nm-es nyomatékú powerMASTER®, valamint az 1.800 Nm-re képes torqueMASTER® orsó, kifejezetten nehéz megmunkálásokhoz.

Világpremier: DMU 600 G linear

A Pfronten-ben található DECKEL MAHO XXL Centre, a világ egyik legfejlettebb nagyméretű gépeket fejlesztő gyára adott otthont a DMU 600 G linear tervezési és gyártási műveleteinek. A gépet a lehető legmagasabb felületi minőség és magas dinamika elérésére tervezték, ami az innovatív érintésmentes lineáris motorhajtás technológiának köszönhetően kiviteleztek. A gép dizájnját a statikus és dinamikus merevség tekintetében is optimalizálták, valamint a kiterjesztett hőmérséklet szabályozás, a szerkezet, az alkatrészek és a vezetékek hőmérsékletének állandó mérése és szabályozása révén az állandó hőmérséklet is biztosítva van. A rendszer energia-hatékony működtetését az innovatív hűtési technológia és az egységek szükség szerinti aktiválása teszi lehetővé.

DMG_Pfronten_2016_cikk5

A DMU 600 G linear-t maximálisan 30 tonnás munkadarabokhoz tervezték, 15 t/m2-es terhelhetőséggel. A munkaasztal 5.000 x 3.000 mm-es, a gép munkaterülete pedig 6.000 x 3500 x 1.500 mm-es a standard verzióban, az optimalizált interferencia profilnak köszönhetően pedig Z irányban akár 2.000 mm-es mozgás is elérhető. A moduláris orsók választékának részét képezi egy 12.000-es fordulatszámú, 300 Nm nyomatékú orsó, egy vertikális fejjel ellátott hajtóműves orsó, mellyel maximálisan 2500 Nm-es nyomaték érhető el, valamint egy motoros orsó, ami magas sebességekre, akár 28.000-es fordulatszámra is képes.

Világpremier: DIXI 125

A DMG MORI az új géppel kiszélesíti a precíziós megmunkáló központok DIXI szériájának választékát, melynek mostantól a kisebb méretű maximálisan 1.250 mm-es átmérőjű alkatrészek megmunkálásához készült DIXI 125 is részét képezi. A nagyobb méretű rokonokhoz hasonlóan a DIXI 125 is rendkívüli, 15 µm alatti térfogati pontossággal dolgozik. Ennek alapját a vezetékek kézzel kialakított érintkezési felületei adják, melyeknek egyenessége és simasága 3 µm-en belüli a felszerelést követően, emellett tökéletes gépgeometriát és helyben történő térfogati méréseket és kompenzációt tesznek lehetővé.

DMG_Pfronten_2016_cikk6

A 980 literes hűtőfolyadék tároló egység, melyet hőmérséklet vezérlővel és a főorsó hajtását, tengelyhajtásokat, vezetékeket valamint a gép szerkezetét ellátó erőteljes hűtőegységgel szereltek fel, a külső hatások ellen védelmet nyújtó termo-pajzzsal együtt különösen nagy hőstabilitást biztosítanak a DIXI 125 számára. Ez a tulajdonság tovább optimalizálható a gépek külön-külön történő hő-kompenzációjával, valamint az orsó méretváltozásait figyelő szenzorok alkalmazásával, melyek közvetlen méréseket és kompenzációt tesznek lehetővé az orsó rotor elmozdulása esetén.

Világpremier: ULTRASONIC 20 linear második generáció

A külsőleg és belsőleg egyaránt teljes mértékben megújult ULTRASONIC 20 linear második generáció új dizájnjával és a mindössze 3,5 m2-es helyigényével komoly átalakulásokon ment keresztül az elődjéhez képest. A sokrétű technológiai optimalizálásnak részét képezi a mostantól opcionálisan elérhető 60.000 1/perc-es fordulatszámmal működő főorsó, az A-tengelyen akár 47%-kal erősebb hajtás, a 15 kg-mal megnövel terhelhetőség, valamint a nagyobb, 50 mm-es átmérőjű szerszámok használatának lehetősége is. Az új gép egy további fontos tulajdonsága a nagy sebességű C-tengely (1.500 1/perc) a korszerű alapanyagokból készült, forgásszimmetrikus munkadarabok nagy pontosságú és produktív belső és külső palástköszörüléséhez.

DMG_Pfronten_2016_cikk7

Az ULTRASONIC 20 linear második generációja a vezérlés terén is rengeteg új funkcióval és remek tulajdonsággal rendelkezik. A folyamatok során a paramétereket automatikusan meghatározza és figyeli a rendszer. A könnyen átlátható CELOS® vezérlőn egy kifejezetten erre a célra fejlesztett CELOS® APP mutatja az ULTRASONIC technológiai ciklusokat és a kulcsfontosságú paramétereket, mint például a frekvencia, az amplitúdó és a teljesítmény, ami lehetővé teszi az ULTRASONIC rendszer és a gép maximálisan kihasználását.

Forrás:DMG MORI

További információ

A DMG MORI Hungary Kft. honlapján.

A DMG  MORI Hungary Kft. kapcsolattartója:

Kovács Gábor
Tel.: +36 1 430 16 14
Fax: +36 1 430 16 15
Mobile: +36 30 676 36 21
gabor.kovacs@dmgmori.com

DMG MORI Hungary Kft.
Vegyész u. 17-25, B. Épület
HU-1116 Budapest

Megosztás
[
    ]