Fontos változás: Február 1-től az Autodesk szoftverei előfizetéssel lesznek megvásárolhatók!

Fontos változások 2016. február 1-től!
Az Autodesk szoftverei kizárólag előfizetéssel lesznek megvásárolhatók 2016. február 1-től.
Az Autodesk 2016. február 1-től nem értékesít majd önálló termékeket (ilyen például az AutoCAD) az „állandó licencelés” feltételei szerint. 2016. január 31-ét kezdődően bérletkonstrukció keretében, a szoftverek havi, negyedéves vagy éves/többéves részletfizetés mellett bérelhetők – ez az Autodesk Desktop Subscription.
A több programot együtt kínáló, átfogóbb szoftvercsomagokra (Design Suite) egyelőre nem lesznek érvényesek az új irányelvek, ezek esetében az áttérés 2016. július 31-ig várható.

Az új licencelkezelési irányelvek jelentős változásainak közeledtével kulcsfontosságúvá vált annak megtervezése, hogyan fogja beszerezni az AutoCAD és más szoftverek licenceit. Az új irányelvek, hosszú távú, pénzügyi hatással bíró döntések meghozatalát hozhatják a szoftvereket használó vállalatok életében, ezért már most el kell kezdeni a tervezést.

Ez a szoftverlicencelési mód sok felhasználó számára újdonság lesz így mindenképpen javasolt az új koncepció magyarázata.

[youtube]94kW0DeTqBs[/youtube]

A hosszú távú szoftverfelhasználók Maintenance Subscriptiont használnak, miközben az új felhasználók akár remekül elvannak a bérelt licencekkel. Sőt, még jobban is kedvelik, mivel így alacsonyabb belépési költségek mellett kezdhetik használni a szoftvert, és a költségeket ezután számlázhatják ügyfeleiknek projektköltségként.

Mielőtt mélyebben belemerülnénk az állandó licencelésről a bérléses licencelésre való áttérés értékelésébe, tisztázzuk a kapcsolódó fogalmakat.

  • Állandó vagy örökös licenc: a hagyományos, egyszer megvásárolt szoftverlicenc, amely többnyire határozatlan időtartamra szól
  • Maintenance Subscription: a gyakran egyszerűen csak „szoftverkövetésnek” nevezett éves támogatási szerződés az állandó licencekre vonatkozóan, amely a termék összes frissítésének használatára feljogosítja az ügyfelet. A Maintenance Subscription révén naprakészen tarthatja állandó licencét, illetve segédprogramokhoz és felhőalapú szolgáltatásokhoz férhet hozzá, ha minden évben megújítja a szoftverkövetést.
  • Desktop Subscription: az Autodesk által használt kifejezés, amely a szoftverbérléshez hasonló előfizetéses konstrukciót takar. Ha minden évben megújítja Desktop Subscription szerződését, jogosult lesz minden frissítésre, segédprogramra és felhőalapú szolgáltatásra.

Amennyiben cége önálló Autodesk-szoftvertermékek licencét használja, a továbbiakban az alábbi lehetőségekkel állnak rendelkezésére:

  • Új állandó licencek: ha új állandó licencet kíván vásárolni, azt 2016 január 31. előtt kell megtennie, és a vásárláskor Maintenance Subscription előfizetést kell igényelnie a licenchez, az állandó licenc aktív állapotának jövőbeni fenntartásához.
  • Meglévő állandó licencek szoftverkövetéssel: ha már rendelkezik licencekkel, és azokhoz Maintenance Subscription előfizetés is tartozik, akkor ezek az állandó licencek Maintenance Subscription keretében „korlátlan ideig” megmaradnak, az Autodesk nem tervezi a jelenleg állandó licenccel rendelkező felhasználók esetében a Maintenance Subscription megszüntetését.
  • Lejárt állandó licencek: ha olyan régi licencekkel rendelkezik, amelyekhez már nem tartozik Maintenance Subscription szoftverkövetés, akkor új állandó licenceket tud vásárolni Maintenance Subscription előfizetéssel, hogy kihasználhassa a legfrissebb verzió előnyeit.
  • Ha a szoftverkövetések lejárnak: ha 2016. január 31-ig nem újítja meg az önálló termékekhez tartozó szoftverkövetést, továbbra is használhatja majd a szoftvereket, azonban nem fogja tudni frissíteni azokat. Ez esetben az állandó licenc lejártnak minősül, így a jövőben át kell majd térnie a szoftverbérlésre.

Mi történik akkor, ha a szoftverkövetések lejárnak?

Az állandó licencek és a Desktop Subscription (bérlésen) alapuló licencek közötti legfontosabb különbség természetesen a szoftverkövetés megszüntetésekor tapasztalható. Az alábbi két esetet kell figyelembe venni:

  • Állandó licencek Maintenance Subscription szoftverkövetéssel: attól az időponttól kezdve, hogy nem újítja meg szoftverkövetését, a szoftver nem lesz frissíthető, azonban továbbra is futtathatja a legutolsó meglévő verziót. Ezzel együtt minden a szoftverkövetés által kínált előnyöket elveszít: rugalmas licenc használat (korábbi verzió , vagy otthoni használat), támogatás, 25 Gb tárhely, felhő-szolgáltatások képzések, frissítések – új verzió, .
  • Desktop Subscription szoftverkövetések (bérlés): attól a naptól (a Desktop Subscription szoftverkövetés fordulónapjától) kezdve, hogy a bérlésalapú szoftverkövetést nem újítja meg, a szoftver nem lesz indítható és az ebből származó előnyöket is elveszti a felhasználó.

Az állandó licencek egyértelműen nagyobb rugalmasságot biztosítanak, mivel garantálják a folyamatos munkavégzést. A közelmúlt történései rávilágítottak arra, hogy a 2008–2009-ben tapasztalt hatalmas piaci válsághoz hasonló helyzetekben a megvásárolt szoftverek bérleti díj nélküli használatának lehetősége életmentő lehet a kisebb cégeknél.

A tervezés nem egyszerű, hiszen nem lehet előre látni a vállalat jövőbeni munkaterhelését, a projektek szoftverkövetelményeit, a személyzet létszámát és az egyéb tényezőket, azonban a szoftverlicencelés hamarosan bekövetkező változásai miatt már most meg kell kezdeni a tervezést. Amint megszületik a vállalat 2016-os stratégiája, végig kell gondolnia, hogyan fogja kezelni a szoftvercsomag-alapú licencelést a rákövetkező években.

Addig is, néhány fontos teendő:

  1. Költségelemzés: mielőtt belevágna a vezetőséggel való megbeszélésekbe, készítsen három és öt évre szóló költségrészletezést az összes szóba jöhető lehetőségre vonatkozóan.
  2. A tervezés haladéktalan megkezdése: kezdeményezzen azonnal párbeszédet a felső vezetéssel, ha még nem tette meg. Tapasztalataink szerint az informatikai és a felsővezetői csapatoknak fogalmuk sincs a közelgő változásokról.
  3. Felkészülés az átcsoportosításra: mármint a költségvetésen belül. Ha a vállalata előre be nem tervezett összegeket kénytelen idén a szoftverekre fordítani, akkor előfordulhat, hogy a hardverekre, képzési szolgáltatásokra és más kiadásokra fordítható költségvetési keret csökkenni fog.

Reméljük, a fenti információk segítséget nyújtottak abban, hogy megértse vállalata jelenlegi helyzetét az Autodesk-licencek szempontjából, és megtervezze a jövőbeni szoftverhasználatot. Most van itt az ideje a tervezésnek. Ne hagyja, hogy ez a változás váratlanul érje!

Vásároljon örökös Autodesk licenceket január 29-ig, vagy béreljen 15-25% kedvezménnyel január 20-ig. További információért keresse az Autodesk Viszonteladó partnereit.

Forrás:autodeskforum.hu

További információ

Az Autodeskforum honlapján

Hazai arany szintű Autodesk forgalmazók:

Varinex Informatikai Zrt.

HungaroCAD Informatikai Kft.

Megosztás
[
    ]