A kerek semmi létrehozása

A fúrás során a cél a „nagy semmi”, a Furat létrehozása

A WEDCO Tool Competence termékpalettájának kibővítése céljából átdolgoztuk portfóliónk WEDCO Drill terméksorát. A termékpaletta átdolgozása során az alábbiak voltak a legfontosabb szempontok: magas fokú termelékenység vonzó áron, mindez az ISO anyagcsoportokra szabva.

A termékpaletta felöleli a WD3 = 3xD és WD5 = 5xD (1. ábra) fúrókat belső hűtéssel és hűtés nélkül. A WD8 és WD12 (2. ábra) széria kizárólag belső hűtéssel, négyfelületű élezéssel rendelkezik, egy utókezelt bevonattal, amelynél a simább felület jobb forgácseltávolítást biztosít.

bild_1

Az Ø 1–16-ig terjedő tartomány 0,1 mm-es lépésekben áll rendelkezésre a bécsi raktárról. A jelenlegi U (univerzális) széria a P-M-K és S anyagcsoportokban használható. Az N anyagcsoporthoz használható típus tervezés alatt van.

bild_2_2

A kutatás és fejlesztés alatt a WEDCO saját tesztcentrumában végzett alapos fúrási kísérletek során különböző bekezdéseket, élszögeket, élletöréseket próbáltunk ki és elemeztünk (3. ábra). Ezen tesztek során fontos megállapításokra jutottunk, így ezeket, és a hatékony és gazdaságos fúráshoz felhasználható további hasznos tippünket is meg szeretnénk osztani Önökkel.

bild_3

Tények

Az összes forgácsolási mód közül a fúrás a legelterjedtebb. Egy fúró gyakorlatilag nem más, mint egy olyan szerszám, mely forgácsolás útján körkörös lyukakat hoz létre. Ez az eljárás a definiált élekkel történő gyártási módok esetében a leválasztási eljárásokhoz tartozik, geometrikusan meghatározott vágóélekkel. Egy hagyományos fúró a szerszámcsúcson két vágóéllel rendelkezik, melyek a megmunkálandó anyagból egyenként egy forgácsot távolítanak el. A forgácsokat oldalsó, csiga alakú hornyok vezetik el az előtolás irányával ellentétes irányban az így keletkezett furatból. A forgácsokat úgy kell kialakítani, hogy azok gond nélkül eltávozhassanak a furatból. A hűtő-kenőanyag itt szintén jelentős szerepet tölt be.

A hűtő-kenőanyag feladata a súrlódás csökkentése és a fúrás során keletkező hő és forgács elvezetése. A hűtő-kenőanyag által megnövekedik az éltartam, és a furat felületi minősége is javul. Ebben az esetben az olaj lenne az optimális közeg, azonban magas költségei miatt ritkán alkalmazzák. Leggyakrabban 4-6%-os keverési arányú emulziók kerülnek bevetésre. A mennyiséget és nyomást gondosan ellenőrizni kell. Ökölszabályként a percenkénti litermennyiség megfelel a furat mm-ben számított átmérőjének. Egy Ø 10 mm furat esetében kb. 10 l/perc hűtő-kenőanyag mennyiségnek kell rendelkezésre állnia a vágóélnél. A rendelkezésre álló hűtő-kenőanyag egyszerűsített megállapításához a fúrószerszám alá egy tartályt kell állítani, így állapítható meg a percenkénti átfolyási mennyiség. Jelenleg ez még mindig a legbiztosabb módja a fúróra kerülő mennyiség megállapításának. Itt is érvényes a mondás: „minél több, annál jobb”.

A hűtő-kenőanyagnak a fúráskor három feladatot kell teljesítenie:

  • Forgácsok kiöblítése.
  • A forgácsolás során keletkezett súrlódási hő elvezetése.
  • A fúró és a munkadarab közötti súrlódás csökkentése.

Mennyibe kerül(het) egy furat?

Feladat: 30 mm mély, Ø 6 mm furat előállítása = 5xD belső hűtéses fúró, költsége 34 euró, elvárható minimális éltartam 50 m = 50 000 mm / 30 mm = 1 666 furat az éltartam végéig. Ennek megfelelően 34 euró / 1 666 furat = 0,02 euró. Ebből következik, hogy egy furat legfeljebb 2 eurócent szerszámköltséggel járhat. Ha a fúrót ezután utánélezzük és bevonattal látjuk el, ezáltal felújítjuk, ezeket a költségeket még lejjebb szoríthatjuk, és a gyártás még költséghatékonyabbá válhat.

Fontos: futáspontossag és befogóerő

Ellenőrizze a befogott fúró radiális futását. Ha az érték 0,01 mm-rel nagyobb, az éltartam 50%-kal (!) is csökkenhet. A túl alacsony befogóerő esetében fennáll annak a veszélye, hogy a fúró rövid időre megforog, és a folyamatos előtolás hatására azonnal eltörik.

Megoldás

Használjon kiemelten precíz befogót, garantáltan 0,005 mm alatti futáspontossággal, és kellő befogóerővel. A WEDCO által forgalmazott NIKKEN-Multilock vagy Major Dream rezgéscsillapított tokmányok professzionális megoldást jelentenek.

Példa befogóerőre

A Nikken Multilock BT40-SK16-60 erőszorítójával 12-es szárátmérő esetében 160 Nm befogóerőt érünk el. A hagyományos patronos befogóval a befogóerő csak a fele (80 Nm).

Hosszú forgácsok

A forgácsok a fúró állapotának legjobb mutatói. Mivel az esztergálással ellentétben a szerszámot nem lehet munka közben látni, érdemes kivenni a forgácsszállítóból egy maréknyi „friss” forgácsot. Azokból igen sokat megtudhatunk a fúró állapotáról és a folyamat biztonságáról. Fontosak a rövid forgácsok. Hosszabb forgácsok vagy hosszabb csiga alakú forgács keletkezésekor azonnal le kell állítani a műveletet, mivel az ilyen forgács torlódásához és fúrótöréshez vezethet.

További tippek és trükkök

Központozni és átfúrni

Nincs szükség központozásra. Amennyiben lehetséges, az első millimétert harmadolt előtolással kell fúrni. Ha srég felületen vagy furatban szakadunk át, akkor szintén harmadolt előtolási érték ajánlott.

„Megszakított fúrás”, ciklusfúrás stb.

Egy korábban gyakran használt módszer, ami – amennyiben elkerülhető – nem ajánlott. Ha mégis muszáj alkalmazni, csak 1 mm-nyit emeljünk ki Z irányban. Semmiképp ne emelje ki teljesen a fúrót a furatból, és ne helyezze be ismét. Ily módon túlzottan megnő annak a veszélye, hogy a fúró vágóéle megsérül.

Megoldás: Ha a forgácsforma (vesszőjel alakú) rendben van, folytassa a fúrást várakoztatás és megszakítás nélkül. Előnyök: rövidebb megmunkálási idő és kevesebb hőingadozás.

Kitörés a fúró lelkében (középen)

Egyértelmű jele a túl magas előtolásnak vagy rezgéseknek. Megoldás: csökkentse az előtolást és/vagy ellenőrizze a szerszám befogását, és módosítsa azt az előírtak szerint (4. ábra).

bild_4

Túl gyors kopás a fő vágóél-élletörés átmeneténél

Itt keletkeznek a legmagasabb hőmérsékletek, amik túl magas vágósebességre vezethetők vissza.

Megoldás: vágósebesség csökkentése (5. ábra).

Mélyfúrás = 8xD-nél mélyebb furatmélységek

Ajánlott 2xD-3xD mély kezdőfúrás beállítása. Ehhez az alkalmazáshoz speciális pilóta fúrók is kaphatók, kombinált vágóélekkel, megfelelő méretekben. Ezután mélyfuratfúróval (4 vezetőéllel) n = 500 U/min. fordulatszámon vezesse be a szerszámot, és csak utána indítsa a helyes paraméterekkel a műveletet. A fúrás végén a fordulatszámot csökkentse n = 500 ford./perc értékre, és Vf = 2 000 mm/perc előtolással emelje ki.

bild_5

 

cncmedia_orangehr

j_mihalyJuhász Mihály, a Wedco Tool Competence Nyugat-Magyarországi értékesítője

„Értékesítési és műszaki munkatársaink szívesen segítenek Önnek költséghatékonyan gyártani, és mint említettük… egy kerek semmit létrehozni!”

cncmedia_orangehr

További információ:

A Wedco Tool Competence hivatalos oldalán.

Megosztás
[
    ]