A 3D-s dokumentáció forradalma

Az Adobe® 2005-ben kezdte meg a PDF fájlok 3D-s támogatásának bevezetését. A folyamat azóta is tart, lényege, hogy a PDF fájlok alkalmasak legyenek az interaktív 3D-s grafikai elemek megjelenítésére. Erre a célra az Adobe egy saját fájlformátumot is kifejlesztett, így a 3D PDF fájlok a megmunkálás bármely területén alkalmazhatók.

MBD (Model Based Definition – Modell Alapú Meghatározás)

Az MBD lényege, hogy az adott termék gyártási folyamataihoz használt 2D-s rajzokat egy 3D-s modell helyettesíti, melyet kiegészítenek a szükséges gyártási adatokkal. Az alkatrész vagy több alkatrészt tartalmazó összeállítás mellett, egy jól átlátható, strukturált rendszerben szerepelnek az olyan szükséges információk, mint például a geometriai paraméterek vagy a toleranciák.

Azt gondolnánk, hogy az MBD célja ezek alapján lehet a 2D-s rajzok helyettesítése, a közvetlenül a gépen felhasználható, azonnal legyártható modellek előállítása, vagy akár a kettő együtt. Egy méret, földrajzi elhelyezkedés és iparág szempontjából is igen széles spektrumot lefedő, több száz céget érintő tanulmány eredményei azonban egész mást mutatnak. A megkérdezettek több mint fele szerint az MBD célja egy sokkal aktuálisabb és valóságosabb probléma megoldása.

Ez a probléma nem más, mint mérnöki dokumentációnak azon tulajdonsága, hogy a hozzáadott érték növelése nélkül jelentősen feltornázza a termékfejlesztési folyamatok költségeit. A problémát elsősorban az okozza, hogy míg a termék tényleges tervezését 3D-ben végzik, a beszállítókkal és partnerekkel történő kommunikáció, rengeteg belső folyamat – például a karbantartási és sokszor a megmunkálási folyamatok is – 2D-s rajzok alapján történnek. Ebből kifolyólag rengeteg hibalehetőség adódik, sőt 2D-s és 3D-s modellek elkészítésére is szükség van. Az így vétett hibák, nem egyértelmű jelölések vagy hiányosságok pedig gyakran rengeteg plusz költséget és időt jelentenek a cég számára.

3D_PDF_cikk2

A fent említett tanulmány derítette ki azt is, hogy átlagosan a tervezésre szánt idő 15%-a megy el az ilyen jellegű kérdések tisztázására, így a mérnökök sokkal kevesebbet tudnak az innovatív ötletek megvalósításával foglalkozni. A szilárdtest modellezési folyamatok fejlődésük során teljesen beépültek a gyártó vállalatok mindennapjaiba, ma már alapvető részét képezik minden gyártási folyamatnak. Jelentőségük alapján a szakértők valami hasonlóra számítanak a 3D PDF-ek esetében is.

MBE (Model Based Enterprise – Modell Alapú Vállalat)

Az MBE elgondolás lényege, hogy a gyártás, a kommunikáció és minden olyan folyamat, ahol 2D-s rajzokat alkalmaznak, a termék 3D-s modelljét felhasználva történjen. Az MBE így tulajdonképpen egy integrált, kollaboratív környezetet biztosító rendszer, ami teljes mértékben a termékek 3D-s modelljén alapul.

Az említett dokumentációs problémák és az ezekből adódó félreértések legnagyobb mértékben a vásárlókat, felhasználókat érintik. Hasonlóan a mérnökökhöz, adott esetben a felhasználók is jelentős mennyiségű időt, erőforrást és pénzt pazarolnak az ilyen jellegű kérdések tisztázása. A korábban említett tanulmány szerint a felhasználók közel 60%-a fordul a gyártóhoz valamilyen tisztázandó kérdéssel, ami kiküszöbölhető lenne a megfelelő adatok és 3D-s modellek biztosításával.

Műszaki adatok és a 3D PDF

Bár a 3D PDF-eknek számos más célja is lehet az MBE stratégia támogatása mellett, tény, hogy nélkülük megvalósíthatatlan ez a vállalati forma. Ugyan web-technológiákat alkalmazva lehetséges a modell tartalmát tisztán közölni az MBD adatokon keresztül, önálló technológiai platformként azonban ez a módszer nem állja meg a helyét, mivel gyakran nem elég hatékony és praktikus. Hatékonyan alkalmazhatunk ugyan portálokat belső kommunikáció céljából, a külső látogatók fogadására is alkalmas weboldalak beállítása és adminisztrálása nehéz feladat, emellett a sávszélesség és a biztonsági kérdések is komoly gondot okozhatnak.

3D_PDF_cikk3

Mégis mi teszi a 3D PDF-eket ilyen hatékony kommunikációs eszközzé?

  • A 3D PDF is csak egy PDF – mindössze annyi a különbség, hogy 3D-s adatokat is tartalmaznak, ahogyan a hagyományos PDF-ek tartalmazhatnak képeket, videókat vagy hangfájlokat.
  • A PDF ISO szabvány részét képező Product Representation Compact, vagyis PRC formátum, ami lehetővé teszi az MBD adatok 100%-os ábrázolhatóságát, beleértve a gyártási információkat, a geometriai paramétereket és toleranciákat is.
  • Minden cégnél ismerik a PDF fájlokat, tisztában vannak a kezelésükkel, legyen szó akár egy hálózati meghajtóról, egy teljes tartalomkezelő vagy PLM rendszerről. Mivel a 3D PDF-ek olyanok, mint egy átlagos PDF, nincs szükség implementációra, vagy bármiféle infrastrukturális átalakításra.
  • Az Acrobat Reader igen széles körben elterjedt, így az adatokat ténylegesen igénylő vásárlók irányába történő kommunikációnak sincsenek korlátjai.

A 3D PDF-ek további előnye, hogy tökéletes interaktivitást biztosítanak a 3D és nem 3D adatok között. Például a szétszerelési, szervizelési és újra összeszerelési instrukciók szöveges vagy hang formában interaktívan kapcsolódhatnak egy adott nézethez, adathoz, de akár az ERP vagy MES rendszerből származó táblázat is hasonló módon kapcsolódhat egy adott termékszerkezethez és a nézetben éppen látható 3D objektumhoz. A lehetőségek szinte korlátlanok, ha a felhasználói élmény növeléséről van szó.

3D_PDF_cikk1

Miért nem találkozunk gyakrabban 3D PDF-ekkel?

A PRC formátumot kifejlesztő Tech Soft 3D, az Adobe-val ápolt kapcsolatának köszönhetően különleges helyzetben van, egyedi rálátással rendelkeznek a piacra. Állításuk szerint több mint 10.000 cég vásárolt már olyan Acrobat Pro plugin-t amivel CAD adatokat képesek 3D PDF formátumra alakítani, jelenleg is több tízmillió 3D PDF kering a piacon és a számok egyre növekednek.

Az ok, ami miatt mégsem olyan nagy mértékben elterjedtek a 3D PDF-ek, az lehet, hogy a 3D és 2D adatok közti interaktivitás megteremtéséhez eddig JavaScript programozási tudás is szükséges volt, ez pedig egy átlagos mérnök esetében nem várható el.

Tetra4D Enrich

2015. december 2-án a Tech Soft 3D bejelentette az új Acrobat Pro plugin-t, a Tetra4D® Enrich nevű eszközt, ami a Tetra4D Converter után a terméksorozat második tagja. Az új eszköz segítségével interaktív 3D PDF készíthető mindenféle programozási tudás nélkül, mindössze kattintásokkal. A Tetra4D® Enrich gombokkal, egyedi műveletekkel és XML fájlok olvasásával segíti elő, hogy műszaki adatokkal gazdagíthassa PDF fájljait.

Forrás:blog.grabcad.com

Megosztás
[
    ]