Szerszám- és befogástechnikai újdonságok az EMO 2015 kiállításon – 2. rész

Hiába rendelkezünk az piacon fellelhető legpontosabb és leghatékonyabb gépekkel, a megfelelő szerszámozás és rögzítéstechnikai megoldások nélkül szinte lehetetlen jó minőségű gyártást végezni. Éppen ezért a nemzetközi szakkiállításon rengeteg szerszám és befogástechnikai vállalat volt jelen. Cikksorozatunkban ezen vállalatok újdonságait szeretnénk bemutatni.

07 mm-es lapkák az Iscar-tól

Az Iscar a HM390 Tckt 0703Pctr háromszög lapkáival egészítette ki a HelIQMill 390-es termékcsaládját. Ez a kis méretű, 7 mm-es lapka ugyanazt a forgácsolási teljesítményt és technológiai előnyöket nyújtja, mint a HM390-es 15 – 10 mm-es lapkái.
Minden HM390-es termék az Iscar egyedi és különleges gyártástechnológiájával készül – biztosítva az Iscar Sumo Tec karbid anyagának használatából adódó kiváló minőséget.

ISCAR_EMO_cikkA HM390-es által nyújtott új technológiai megoldás, nem túl nagy fogásvételi marás esetén, biztosítja a magas előtolások alkalmazását, így a forgácsolási idő csökkentésével teszi költséghatékonnyá a gyártást. A szerszám merevségét tovább növeli a Hard Touch bevonat, mely kiváló forgácselvezetést is biztosít, továbbá megvédi a szerszámot a kopástól és a korróziótól.

Anyagtípusok széles választékánál alkalmazható: acélok, öntvények és szuper-ötvözetek. A hatékony forgácsolást a három, íves kialakítású vágóél biztosítja, alacsony gépi fogyasztás mellett.

Rego-Fix – Rögzítés 10 másodperc alatt

REGOFIX_EMO_cikkA svájci Rego-Fix gyártó PGU 9500-as automata szerszámrögzítő rendszere és a powRgrip szerszám befogó rendszere gyors és megbízható szerszámkezelési megoldást jelent. Egy gomb megnyomásával maró és fúrószárak (0,2 mm-es átmérőtől 25,4 mm-es átmérőig) rögzítése valósítható meg, mindössze 10 másodperc alatt. A kezelő feladata mindössze a megfelelő szerszám befogó rendszer és a szerszámrögzítő helyes megválasztása.

A gyártó számos ismert főorsó kúphoz igazította rendszerét: SK, HSK, BT, BT+ és CAPTO. A powRgrip rendszer biztosítja a rezgésmentes szerszámkezelést, 3 mikronos pontosságon belül, akár 0,01 mm-es szerszám helyezési pontossággal. A szerszám befogóban való rögzítéséhez 1000 Nm-es nyomaték áll rendelkezésre, legyen szó akár HSS, akár karbid szerszámokról.

Kis tömegű tokmány a Röhm kínálatában

A Röhm az EMO Milano-n mutatta be legújabb termékét, a DURO-TA Xt-t, egy kivételesen alacsony tömegű, manuális tokmányt. A kis tömeg mellett maximális rögzítési biztonságot nyújt kis, vagy akár nagy méretű alkatrészek esetén is. A tokmány 75 %-kal nagyobb rögzítési erőt képes kifejteni hasonló típusú és méretű versenytáraihoz képest, lényegesen kisebb súllyal. A merevséget a speciális, kettős tokmánypofa megvezetéssel érték el, aminek futófelületei a tokmánytestben vannak kiépítve.

ROEHM_EMO_cikk

ECO-menetmegmunkálás

Szintén Milánóban debütált az SCM új Greenchuck, azaz zöld befogó politikája. Legújabb fejlesztéseik közé tartoznak a teljesen belső kenésű menetmegmunkáló szerszámok, melyek a hűtőfolyadék használatának csökkentésével hatékonyan visszaszorítják a környezetre nézve káros hatásokat és csökkentik az üzemelési költségeket.

GREENCHUCK_EMO_cikk

Ezek a szerszámok a szerszámgépbe behelyezett tartályból szívják fel a biológiailag teljesen kompatibilis kenőanyagot, mely kb. 1000 menetmegmunkáláshoz elegendő. Az SCM jelenleg M3-tól M12-ig, illetve M6-M20-as metrikus menetig alkalmas menetfúró fejeket gyárt a Greenchuck keretén belül.

 

Megosztás
[
    ]