Szerszám- és befogástechnikai újdonságok az EMO 2015 kiállításon – 1. rész

Hiába rendelkezünk az piacon fellelhető legpontosabb és leghatékonyabb gépekkel, a megfelelő szerszámozás és rögzítéstechnikai megoldások nélkül szinte lehetetlen jó minőségű gyártást végezni. Éppen ezért a nemzetközi szakkiállításon rengeteg szerszám és befogástechnikai vállalat volt jelen. Cikksorozatunkban ezen vállalatok újdonságait szeretnénk bemutatni.

Új megfogó modulok a SCHUNK-tól

A PGN-plus szériás megfogó egységek képviselik a SCHUNK egyik új termékvonulatát. A PGN-plus Permanent jelképezi az ipari és automatizálás-technikai alkatrészkezelés mércéjét. Egyedi kialakítású, folyamatos kenési technológiája biztosítja a gyors rögzítést és oldást. A kenési rendszer hatékonysága azon elvnek köszönhető, hogy a mozgó egységek teljes úthossza mentén a legoptimálisabb kenést biztosítja, így garantálva a kifogástalan üzemelést, akár nagyon kicsi mozgások esetén is. Az új megfogók nagy erőkifejtést biztosítanak, mindezt kompakt méretben és kiváló, 0.01 mm-es ismétlési pontossággal.

https://youtu.be/knsPnv7jn7M

Minőségét és egyediségét tükrözi, hogy a gyártó 30 éves üzemelési garanciát vállal termékére. Jelenleg 50-től 125-ös méretig érhető el, de a rendelkezésre álló mérettartományok bővítése a Schunk fejlesztési irányvonalai között szerepel.

Minőség és ár – A Gerardi legújabb fejlesztései

A Gerardi SpA, mind Európa, mind világszinten elismert gyártója a kiváló ár-érték arányú moduláris rendszerű gépsatuknak. Termékeik megbízhatóságának záloga, hogy minden termékére minimum 5 éves garanciát vállal a gyártó.

A Gerardi Workholding termékcsalád magába foglalja a cég egyik legkomplexebb és legsokoldalúbban felhasználható készülékrendszerét, melyet horizontális megmunkáló központokhoz fejlesztettek. Zero Point rendszerük biztosítja a gyors és pontos munkadarab- és készülékcserét.

A Gerardi cég azon kevesek egyike, akik képesek szinte minden megmunkálási folyamathoz – bonyolultságtól függetlenül – készülékezési rendszert ajánlani. Mindezek mellet ügyfelei számára gyárt hajtott szerszámtartókat CNC esztergákhoz, szögsatukat marási folyamatokhoz, így teljes körű szolgáltatást nyújthat az összetett és bonyolult technológiákat alkalmazó iparágak számára, mint pl. a repülőgépipar és az autóipar.

APS rendszer az az OML-től

Az OML cég bemutatta legújabb, 3 pofás kialakítású APS (Automatic Positioning System) nullpont rendszerét. Az új, prémium kategóriás nullpont rendszernek három fő tulajdonsága van: automata tisztító modul, Turbo rendszer, amivel 30 kN-os szorítás érhető el, valamint egy elfordulás gátló rendszer. Az új APS-sel 0,005 mm-es ismétlési pontosság érhető el. A rendszer jellegzetessége, hogy rögzítésnél rugókat használ, a 6 bar-os pneumatikus tápellátást pedig a kioldásnál alkalmazza, ezzel csökkentve a rögzítéshez szükséges időt. Így, a rögzítés idejét levonva, akár 90%-os időmegtakarítás is elérhető az új fejlesztés használatával.

Szintén az OML standjánál volt látható az öttengelyes megmunkálások általános problémájára, azaz a munkadarab megfogásának kényes kérdésére adott válasz, az új Genius 2.0. Komoly fejtörést okozhat egy ilyen jellegű folyamatnál, hogy hogyan is lehetne optimálisan rögzíteni a munkadarabot, hiszen minél nagyobb felületen rögzítünk, a megfogó pofák minél hosszabbak és vastagabbak, annál merevebb a megfogásunk, viszont a technológia szerszámozása is annál bonyolultabb és költségesebb lesz.

Az OML új megoldása, a Genius 2.0 központos satu kifejezetten 5 tengelyes megmunkálásokhoz lett kifejlesztve. A satu monoblokk alapjában a pofák dupla fecskefarkas vezetékeken mozognak, a SinterGrip technológiának köszönhetően pedig maximális megfogási merevséget biztosít, mindössze 3,5 mm-es pofahosszakkal. A satu közvetlenül felszerelhető a gép asztalára, vagy az APS nullpont rendszerrel együtt is használható.

2015 új termékei a Dormer Pramet-nél

A Dormer-Pramet széles termékpalettáját mutatta be az EMO kiállításon: lapkákat, késeket, maró és menetmegmunkáló szerszámokat, ezek közül kiemelve a 2015-ös évben piacra dobott újdonságokat.

A 2015-ös év első felében számos új forgácsoló szerszámmal bővítette termékpalettáját, például új lapkákkal, kifejezetten nagyolási műveletekhez, magas élettartammal; új menetmegmunkáló szerszámokat szerkezeti acélokhoz, kor. acélokhoz, öntvényekhez, színes- és könnyűfémekhez, illetve műanyagokhoz.

Továbbá, az ADMX16-os, sarokmaráshoz ajánlott lapkacsalád is öt új élcsúcs-rádiuszú taggal bővült, illetve az ADEX négyszög-lapkák is új méretekben érhetőek el. A Dormer-Pramet mindemellett új dörzsárakkal is ki tudja szolgálni ügyfeleit, általános gépgyártáshoz, hőkezelt acélokhoz, nem vas fémekhez, illetve műanyagokhoz. Az új termékek listája közül kiemelkedő szerepet kaptak az új NF lapkák, pozitív geometriával a kor. acélok esztergálásához, valamint W-NR él kialakítással a kiváló simító műveletekhez.

Megosztás
[
    ]