Rugalmas CNC-megoldások a kompakt kivitelezéstől az akár felhőbe integrált legkorszerűbb megvalósítási formákig

A PC-alapú vezérlés az Ipar 4.0 követelményeinek megfelelő nyílt és skálázható CNC-megoldást tesz lehetővé

A Beckhoff PC-alapú vezérléstechnikája a nagy pontosságú CNC alkalmazások teljes spektrumát lefedi, megoldást kínálva a rendkívül kompakt megvalósítástól az igencsak komplex feladatok kivitelezéséig. A nyílt, integrált hardver- és szoftverplatformnak köszönhetően eleget tesz az Ipar 4.0-val szemben támasztott követelményeknek.

A PC-alapú CNC-technológia egy rendkívül nagy teljesítményű megoldást tesz lehetővé – ugyanis a hardver kimagasló számítási teljesítménye, a TwinCAT automatizálási szoftver hatékonysága, valamint a gyors EtherCAT-kommunikációs technológia nagy precizitást és rövid ciklusidőket eredményez. Számos egyéb komplex funkció mellett, lehetőség van akár 64 tengely vezérlésére, legfeljebb 12 független csatorna megvalósítására, csatornánként 32 egyidejűleg interpoláló tengely létrehozására, valamint a legkorszerűbb CNC funkciók – mint például a HSC (nagysebességű forgácsolás) illetve matematikai és kinematikai transzformációk – létrehozására.

A PC-alapú vezérlésnek köszönhetően a CNC alkalmazások teljes spektruma hatékony, rugalmas és skálázható formában kivitelezhető.

A PC-alapú vezérlésnek köszönhetően a CNC alkalmazások teljes spektruma hatékony, rugalmas és skálázható formában kivitelezhető.

Figyelembe véve a számítási teljesítményt és a komplexitás mértékét, mindez szükség szerint skálázható – ezáltal az ipar minden területén elérhetővé válnak a rugalmas és költséghatékony megoldások, legyen szó egy egyedülálló munkaállomásról, vagy akár egy komplex gyártósorról. A magas skálázhatóság a rugalmas TwinCAT szoftverplatformnak és a széles spektrumú, akár sokmagos Intel® Atom ™ processzorokkal felszerelt Ipari PCk-nek köszönhető, valamint az átfogó I/O moduloknak melyek minden jelet és terepi buszrendszert támogatnak.

PC-alapú nyílt vezérléstechnika, mint az Ipar 4.0 alapja

A PC-alapú vezérléstechnikával együtt jár az automatizálási és IT technológia is, melyekkel együttesen ideális alapot teremt az Ipar 4.0 stratégiáinak megvalósításához. A Big Data, internet- vagy felhőszolgáltatások könnyen elérhetők, hiszen az ezekhez szükséges interfészek megtalálhatók a rendszerbe integrálva. Éppen ezért, a PC-alapú CNC-technológia egy hatalmas ugrás az Ipar 4.0 felé, ami lehetővé teszi a szerszámgépek dinamikus és moduláris fejlesztését. Az internet- és felhőalapú szolgáltatások új üzleti lehetőségeket teremtenek, például a diagnosztika és folyamatoptimalizálás, vagy akár új üzleti és szolgáltatói modellek formájában.

A nyílt PC-alapú vezérlési architektúra lehetővé teszi a rendkívül rugalmas és hatékony mérnöki munkát. A felhasználói igényeknek megfelelően a TwinCAT 3 automatizálási szoftver lehetőséget nyújt IEC 61131-3 és C/C++ vagy MATLAB®/Simulink® programozási eszközök valós idejű alkalmazására. Ezáltal a C++ nyelven íródott felhasználó specifikus módosítások egyszerűen a CNC-környezetbe integrálhatóak. A Microsoft Visual Studio egy kényelmes felületet biztosít a TwinCAT modulok konfigurálására, programozására, monitorozására és elemzésére. Ez az opció a szellemi tulajdon védelme mellet, a hatékonyság érdekében minden fejlesztéshez szükséges eszköz bevonására is lehetőséget biztosít. Mindent egybevetve, ez azt eredményezi, hogy az ipari szabványoknak megfelelve, a harmadik féltől származó komponensek is egyszerűen rendszerbe integrálhatók.

Univerzális hardver, szoftver és ipari szakértelem

A PC-alapú vezérlésnek köszönhetően, mind az automatizálási, mind a CNC-feladatok kivitelezésére elegendő mindössze egyetlen hardver- és szoftverplatform. Ez egyértelműen a rendszer hatékonyabb kihasználására ad lehetőséget. Emellett a TwinCAT 3 automatizálási szoftver Microsoft Visual Studio alá épül be, amely alkalmas felhasználói környezetet kínál az üzembe helyezéstől és vezérlési funkciók megvalósításától kezdve a PLC, CNC, monitorozási és méréstechnikai feladatok megvalósítására. Továbbá az EtherCAT rendkívül hatékony és nagy sebességű ipari Ethernet-technológiai szabványként lebonyolítja a gyártásban résztvevő eszközök közötti kommunikációt.

Ezenfelül speciális iparági, vagy felhasználó specifikus CNC funkciók gyors kivitelezésére is lehetőséget kínál. Ennek eredményeként nemcsak a rövidebb piacrakerülési idő valósítható meg, hanem folyamatoptimalizálási és hatékony szellemi tulajdon védelmi funkciók is kivitelezhetőek.

További információ:

A Beckhoff Automation Kft. hivatalos honlapja.

Megosztás
[
    ]