Rövid bepillantás: A SOLID EDGE ST9 verzió újdonságaiba

A következőkben a teljesség igénye nélkül megismerkedhetünk a Solid Edge soron következő (ST9) verziójában helyet kapó néhány új funkcióval, fejlesztéssel. Néhány hete a Cincinnatiben (USA) megrendezett nagyszabású Solid Edge University rendezvényen engedtek rövid bepillantást az ST9-es verzió újdonságaiba.

A testreszabások és preferenciák kezelése

ST9_1pic_cikkAz egyéni beállítások és felhasználói preferenciák (pl. Appdata fájlok, sablonok stb.) becsomagolhatók és magunkkal vihetők egy másik számítógépre. A CAD rendszergazda be tudja állítani a testreszabásokat egy csoportra vonatkozóan is.

 

Nagy felbontású monitorok támogatása

Clipboard02__cikkA Solid Edge ST9 támogatni fogja a manapság egyre népszerűbbnek számító nagy felbontású, például 4K-s monitorokat. A jelenlegi verziók ugyan most is jól meg tudják jeleníteni a grafikákat, de az ikonok és a menük elég kicsiben jelennek meg, így olvasásuk nehézkes lehet. Erre a problémára kínál megoldást az új verzió.

 

 

 

A megnyitott dokumentumok füleken szerepelnek

ST9_pic3_cikkHa egyszerre több dokumentum is meg van nyitva Solid Edgeben, akkor ezek füleken fognak megjelenni. Ezáltal gyorsabban el lehet érni a modelleket. Fülekkel többféle program, például a böngészők felhasználói felületén is találkozhatunk, ezért a már ismert felületnek köszönhetően vélhetően sokaknak fog tetszeni az ablakok egyszerűbb kezelhetősége.

 

Blokkok használata vázlatokban

Az ST9-ben lehetőség lesz blokkok elhelyezésére szerelési és alkatrész vázlatokon is. Blokkok használhatók szerelési elrendezéseknél és alkatrészeknél is alakelemek pozícionálásához.

Szövegdobozok használata vázlatokban

A szerelési és alkatrészvázlatokat is elláthatjuk a jövőben feliratmezőkkel. DXF/DWG importálást is végrehajthatunk majd vázlatokba, vagy Rajz környezetből kimásolt geometriákat is használhatunk szövegdobozok létrehozásához.

Valódi multi-test alakelemek

ST9_pic4_cikkAz ST9-től kezdődően lehetőség lesz a több testet tartalmazó (multi-body) modellek módosítására egyszerre, egyetlen alakelem felhasználásával. Ez le fogja egyszerűsíteni a kapcsolódó alakelemek tervezését és létrehozását, és csökkenteni fogja az alakelemek számát is.

Spirálgörbék

ST9_7pic_cikkEgy új párbeszédablak teszi lehetővé, hogy az eddigieknél komplexebb paraméteralapú spirálgörbéket hozhassunk létre, ami rendkívül hasznos lehet torziós rugók és más hasonló geometriák esetében.

 

 

 

 

 

Test átvezetése

ST9_pic_cikkEgy új modellezési fejlesztés teszi lehetővé, hogy egy tömör testet átvezethessünk egy útvonal mentén, és így kivágásokat vagy kihúzásokat hozhassunk létre, pont mint ahogy a megmunkálás során egy szerszámot vezetünk végig egy vezérpálya mentén.

 

Lemezalkatrész összemetsződések figyelése a terítéken

ST9_pic5_cikkAz ST9-ben a lemezalkatrész-környezet figyelmeztetni fogja a felhasználót, ha olyan lemezalkatrészt modellezne, amely kihajlított állapotban egymásba ütköző részeket tartalmaz. Így csökkenthető annak kockázata, hogy legyárthatatlan alkatrészeket tervezzen.

A terítékek orientációja is megváltoztatható lesz: mozgatás és forgatás parancsokkal pozícionálhatjuk a kiterített modellt az igényeinknek megfelelően.

Szerelési kényszerek kezelése

A szerelési kényszerek a jövőben egy külön ablakban lesznek áttekinthetők és szerkeszthetők. Különböző szűrőket és kiválasztási eszközöket is használhatunk a minket érdeklő kényszerek megkereséséhez, illetve egy javító eszközzel ki is javíthatjuk hibás kényszereinket.

Változótábla fejlesztések

A Változótáblában a változók csoportosítva lesznek, így lehetővé válik az elrendezésük. Ezen kívül HA – AKKOR feltételekkel megadott számításokat is végrehajthatunk majd.

Rajzi környezet

ST9_12pic_cikkAz új furat kiolvasás funkciónak köszönhetően automatikusan kiolvastatható lesz az alkatrészen lévő furatok száma. Az egyes furatok típus alapján kerülnek meghatározásra.

Az ST9-ben már tűréstáblázatokat is használhatunk, mellyel az osztályos tűréssel ellátott méretek kezelése és ellenőrzése válik egyszerűbbé.

Eszközök

A Revíziókezelő felülete teljes „ráncfelvarrást” kap. Újdonság, hogy a fájltulajdonságok közvetlenül a táblázatból is szerkeszthetők lesznek, leegyszerűsítve ezáltal a leggyakoribb munkafolyamatokat. Egyszerre több tervezési verziót is össze tudunk majd hasonlítani – ami különösen hasznos lehet a projektek ellenőrzésekor.

Egy új funkciónak köszönhetően egyszerűen és gyorsan másolhatunk és csomagolhatunk össze projektfájlokat különböző mappákból egy új helyre. A modelleken kívül rajzokat, szimulációs eredményeket, valamint Office dokumentumokat (pl. Excel táblázatokat) is becsatolhatunk.

SolidWorks rajzok átvétele

ST9_14pic_cikkA rajzok migrálását segítő új eszköz révén még tovább erősödik a SolidWorks fájlok importálásának hatékonysága. Az ST9 képes lesz többek között a szereléscsaládok, alkatrészcsaládok, anyagjellemzők és furatok adatainak és paramétereinek átvételére.

A Solid Edge ST9 rajzok teljesen asszociatívak lesznek a 3D-s modellel. A rajznézetek és a méretek frissülnek, ha a modell változik.

További információ:

Az Enterprise Group hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]