Perceptron újdonságok az EMO 2015 kiállításon – kollaboratív mérőrendszerek

A méréstechnikai megoldások világának egyik meghatározó alakja, a Perceptron az EMO 2015 kiállításon mutatta be legújabb fejlesztéseit. A látogatók találkozhattak többek között az AutoScan® Collaborative RoboGauge™ és AutoScan® Collaborative Gauge mérőgépekkel, melyek az automatizált műhely szintű mérési folyamatokra nyújtanak innovatív megoldást. 

Kollaboratív Robotkaros mérőcella

Az AutoScan® Collaborative RoboGauge™, ami teljes műhely szintű 3D-s szkennelési lehetőségeket biztosító robotkaros mérőcella, a hagyományos ipari robotok által nyújtott rugalmasságot ötvözi a Perceptron Helix® intelligens szkennerével.

Perceptron_EMO1_RoboGauge_cikk1

A kollaboratív mérőrobot innovatív kialakítása tükrözi a vállalat 30 évnyi tapasztalatát, mellyel az automatizált gyártósorba integrált és gyártósor mellett alkalmazott méréstechnikai megoldások fejlesztése terén rendelkezik. Az új mérőcella célja a mérési folyamatok széles skálájának automatizálása, egy rugalmas, költséghatékony megoldásként, mely helyettesítheti a hagyományos mérőeszközöket.

Perceptron_EMO1_RoboGauge_cikk2

A RoboGauge mérőcella egy merev gépvázra szerelt ipari robotból és egy alkatrész megfogóból áll. Az áttetsző panelek, melyek körbeveszik a mérőcellát, lehetővé teszik a színes állapotjelző fények használatát. A mérőcella környezetét az integrált SafeZone® lézerszkennerek figyelik, ennek köszönhetően egy kétdimenziós programozható és ellenőrizhető biztonsági zónát kapunk a cella körül.

Az új kollaboratív RoboGauge segítségével alkatrészek széles választékán, például lemezalkatrészeken, öntött alkatrészeken és öntvényeken végezhetünk méréseket. Alkalmazható összehasonlító és abszolút mérési módban is. A Perceptron saját fejlesztésű, kifejezetten műhely szintű felhasználásra tervezett Vector® szoftvere biztosítja, hogy a mérési folyamatok egyszerűen és gyorsan elvégezhetők legyenek. A szoftver segítségével valós idejű információkat kaphatunk a mérőcella állapotáról, SPC jelentések készíthetők, emellett rendelkezik Visual Fixturing™ illesztési és AutoSolve® funkcióval is, ami a CAD modellel történő összehasonlítást teszi lehetővé. Az új RoboGauge elérhető a Vector hőkompenzációs moduljával is.

A legkorszerűbb MEMS technológiával felszerelt Helix® 3D szkenner lézersugarának paraméterei programozhatók, ezzel pedig kiküszöbölhető a szenzor mechanikus mozgatása az alkatrész felett. A szenzor tulajdonságai emellett lehetővé teszik, hogy egyetlen pozícióban több tulajdonságot is vizsgáljon. Ez rendkívüli mértékben felgyorsítja a komplex geometriák vizsgálatát, miközben a maximális precizitás továbbra is garantált.

Hordozható karos koordináta mérőgép

Perceptron_EMO1_CollGauge_cikk

Az AutoScan Collaborative Gauge használatával az automatizált mérések a védőkerítésen kívül is könnyedén elvégezhetők, így a kollaboratív robotok és a méréstechnikus szakemberek egyszerre is dolgozhatnak a gyártási folyamatok során.

A szintén a Perceptron Helix® 3D lézerszkennerét és a műhelyszintű felhasználásra tervezett Vector® szoftvert alkalmazó méréstechnikai megoldás a legmodernebb kollaboratív robottechnológiával van felszerelve a tökéletes mérési eredmények biztosításának érdekében.

A rendszer öntanító képességének köszönhetően rendkívül gyorsan programozható, offline szoftverek használata nélkül. Minden pozíció megtanítható a robot következő szkennelési helyzetbe történő mozgatásával.

Minden mozgás automatikusan beleíródik az alkatrész mérési programjába, ezzel lehetővé téve, hogy a következő alkatrész mérését a rendszer automatikusan elvégezze. Az AutoScan rendszer a mérések során elkészíti az alkatrészről 3D-s modelljét, a komplex geometriák és felületek CAD tervhez képesti eltéréseiről készült jelentéseket, emellett hasznos adatokat szolgáltat a kritikus alaksajátosságokról.

Forrás:Perceptron

További információ

A Perceptron termékeinek hazai forgalmazója, a Lamatec Méréstechnika Kft. honlapján.

Megosztás
[
    ]