OMAX vízsugaras fejlesztések az EMO 2015 kiállításon

Az OMAX amerikai vízvágó gépeket gyártó cég is képviseltette magát a 2015-ös EMO Milano rendezvényen. Az USA központú OMAX több mint húsz éve foglalkozik vízvágó gépek tervezésével és gyártásával. Minden vízvágó gépüket házon belül tervezik saját mérnökeikkel, házon belül gyártják és ott is szerelik össze szerszámgépeiket. Az OMAX fejlődését jól mutatja, hogy az elmúlt 20 év alatt a vízvágás területén rengeteget fejlődtek. Fejlesztéseiket jelenleg két fő területre összpontosítják: a vízvágó szivattyúk hatásfokának növelésére, és a gépek szoftveres támogatásával elérhető pontosságra. Fejlesztésük eredményeit láthatták a kedves látogatók az EMO-n.

[youtube]3II96fynAAY[/youtube]

Standjukon két különböző gép került kiállításra, az OMAX 60120 JetMachining Center és a MAXIEM 1515 vízsugaras vágó.

MAXIEM 1515

A MAXIEM 1515 vízvágó 1,5 x 1,5 m-es mozgástartománnyal rendelkezik az X-Y tengelyek mentén, míg a Z tengely mentén 305 mm mozgásra képes. A vízvágó gép pontosságát az Intelli-MAX szoftveres környezet biztosítja, mely jelentősen megkönnyíti a gép programozását, gyártásra való felkészítését. A kezelést könnyíti a 23”-os kijelzőpanel. A gép Windows 8-as platformon fut, vezetékezését pedig korrózióálló acélból kimunkált elemekből gyártják. A szerszámgép portálos kialakítása biztosítja a a maximális 12,7 m/perces előtolás mellett is a +0,07 mm-es pontosságot, +0,025 mm-es ismétlési pontosság mellett. Opcionális, forgó-billenő fejjel ellátott kialakítása lehetővé teszi kúpos felületek vágását, vagy akár a nagy lemezvastagságok esetén a vágásból eredő kúposság korrekciózását.

maxiem_2015_emo

OMAX 60120 JetMachining Center

Az EMO Milano-n bemutatott másik gépük, a prémium kategóriás OMAX 60120 JetMachining Center. X-Y tengely mentén a mozgástartománya rendre 3200 mm és 1575 mm, Z tengely mentén pedig 203 mm. A gép pontossági adatai jól tükrözi kiválóságát: beállási pontossága + 0,025 mm, ismétlési pontossága + 0,025 mm, körkörösségi teszten mutatott eredménye: + 0,07 mm. A gép kiváló példája az OMAX vízvágás területén elért fejlesztéseinek. 50 lőerős (37 kW-os) szivattyú hajtásával 85-90 %-os hidraulikus hatásfok érhető el, ami azt jelenti, hogy a szivattyút hajtó motor által leadott tengelyteljesítmény 85-90 %-a hasznosul fel a vágófejen kibocsátott vízsugárban a tényleges vágás során. Ezt direkt hajtású szivattyúkkal érték el. 20 évvel ezelőtt, 50 lőerós vízvágó gépek ennek az értéknek körülbelül felét voltak képesek ténylegesen vízvágásra felhasználni.

jetmachining_2015_emo

Az OMAX vízvágó gépek közös jellemzői a precíziósan köszörült és edzett vezetékezések, előfeszített golyósorsó hajtások, teljesen korrózióálló burkolat kialakítás. Az Intelli-TRAX vezérlés biztosítja a kifinomult és pontos szervo előtolások szabályozását. A legtöbb vízvágó gépük elérhető 5 tengelyes, forgó-billenő vágófejes kivitelben.  A gépeik kibocsátott hangszintje 80 dBA alatt van, 1 méteres körzetben, mely szintén a gépeik magas műszaki színvonalát tükrözi.

További információ:

Az OMAX hivatalos oldalán.

Az OMAX szerszámgépek hazai forgalmazója a GE-CO Hungary Kft.

Megosztás
[
    ]