Nagyméretű alkatrészek hatékony megmunkálása

Az alkatrészek sorozatgyártása mindig kihívást jelent. A gép felállítási helyének megtervezése, a gépek összekötése, az ütemidők meghatározása – mindez a minőség és a költséghatékonyság optimális összhangja érdekében.

Minél nagyobbak a munkadarabok, annál igényesebb ezeknek a gyártórendszereknek a tervezése. Nem csoda tehát, hogy a nagy alkatrészek gyártási tervezésének optimalizálása, pl. a költséges automatizálási komponensek csökkentése vagy a folyamatláncnak kevesebb gépre történő lerövidítése révén, jelentős költségmegtakarítást jelent.

VLC 800

VLC 800

A VLC 800 típusú függőleges esztergaközponttal az EMAG max. 800 mm-es tárcsajellegű alkatrészekhez kínál gyártórendszert, amely az integrált automatizálási technikának köszönhetően egy gépben egyesíti a fent említett előnyöket.

A VLC 800 gépelnevezésben a „C” betű a „customizing” szóra utal, amely testre szabást jelent. Ezáltal a VLC 800 függőleges esztergaközpont egy olyan gép, amely alkalmazások sokaságához konfigurálható. Ehhez a gyártástervezők számára a legkülönfélébb modulok állnak rendelkezésre, amelyeket a gép munkaterében lehet elhelyezni. Az EMAG jól bevált moduláris építési módszerének köszönhetően a VLC munkatere megmunkálási feladatok nagy választékához konfigurálható. A gép pl. akár két revolverfejjel is felszerelhető, amelyek hajtott szerszámokat is fogadhatnak, és választhatóan egy további X tengelyen mozoghatnak.  Emellett szerszámtárral rendelkező fúró- vagy maróorsók is felszerelhetők egy Y-B tengelyegységre. A gépek nagy stabilitásának és pontosságának köszönhetően a köszörülés és a kemény megmunkálás is problémamentesen megoldható. A VLC 800-zal a nagy munkadarabok szinte minden megmunkálása kivitelezhető.

A méret és az ergonómia összhangja: Az X tengelynek az elülső kezelési helyhez viszonyítva keresztben történő elhelyezése a munkatér optimális ergonómiáját és hozzáférését a nagy munkadarabokhoz szükséges hosszú löketekkel ötvözi.

A méret és az ergonómia összhangja: Az X tengelynek az elülső kezelési helyhez viszonyítva keresztben történő elhelyezése a munkatér optimális ergonómiáját és hozzáférését a nagy munkadarabokhoz szükséges hosszú löketekkel ötvözi.

Nagy alkatrészek, maximális minőség

A gyors megmunkálásról a stabil főorsó gondoskodik max. 74kW-os hajtásteljesítményével és max. 4.400 Nm-es forgatónyomatékával max.

500 min-1 fordulatszám mellett. Az optimális csillapítás a Mineralit® ásványbetonból készült gépágy révén biztosított. A hidegöntéssel készült gépágy különösen jó rezgéscsillapító tulajdonságokkal rendelkezik, amely minimalizálja a szerszámkopást és gondoskodik a legjobb felületminőségről. Az orsómotor, a főorsó, a szerszámrevolverfej, a kapcsolószekrény és az alaptest folyadékhűtéses. Kétkörös hűtési rendszer gondoskodik arról, hogy a géphőmérséklet szoros határok között kövesse a környezeti hőmérsékletet. Így képesek a VLC esztergaközpontok arra, hogy nagyméretű alkatrészeket is századmilliméteres pontossággal állítsanak elő.

Átfogó eljárás egy gépben: Opcionális tengelyekkel és kiegészítő orsóegységekkel az EMAG nagy teljesítményű gyártóközpontokat hoz létre, amelyekben a nagyméretű munkadarabok esztergálással, fúrással, marással, köszörüléssel és sorjázással kompletten megmunkálhatók.

Átfogó eljárás egy gépben: Opcionális tengelyekkel és kiegészítő orsóegységekkel az EMAG nagy teljesítményű gyártóközpontokat hoz létre, amelyekben a nagyméretű munkadarabok esztergálással, fúrással, marással, köszörüléssel és sorjázással kompletten megmunkálhatók.

A „Jó a bizalom, de az ellenőrzés még jobb!” mottót követve a gép felszerelhető a munkatéren kívüli mérőtapintóval is. Itt nemcsak a forgácstól van optimálisan védve, de a mérésre is röviddel a be- vagy a kirakás előtt kerülhet sor, ezzel pedig időt takaríthatunk meg.

Integrált automatizálás

Természetesen a VLC 800 is hű marad az EMAG tipikus pick-up rendszeréhez, amely a beépített munkadarab-tárolóból és a pick-up főorsóból áll.  A nyersdarabokat kézzel vagy kiegészítő automatizálási komponensekkel kell a szállítószalagra helyezni, amely a gépbe be- és a gépből kiszállítja a munkadarabokat. A főorsó felveszi a munkadarabot a szállítószalagról, és azt a munkatér egyes megmunkálási állomásaihoz szállítja. A szállítószalag és a megmunkálási állomások közötti rövid távolságok minimalizálják a forgácstól-forgácsig időket, és optimális kihasználtságról gondoskodnak. Az integrált automatizáció emellett egyszerűbbé teszi a gyártósorok felépítését, mivel a gépek betöltése nem igényel bonyolult automatizálást. Csupán a beépített szállítószalagok közötti munkadarab-szállítást kell megoldani, ami kivitelezhető egyszerű automatizálási komponensekkel, mint például szállítószalagokkal, átrakó és átfordító berendezésekkel. A lényeges komponensekre történő redukálás a lehetséges hibaforrásokat is csökkenti.

A munkadarabot befogó főorsó az X és a Z, valamint opcionálisan az Y tengelyen is mozog. A szerszámtartók ingázó üzemmódban sorban vagy párhuzamosan is használhatók. Ehhez opció egy további X tengely.

A munkadarabot befogó főorsó az X és a Z, valamint opcionálisan az Y tengelyen is mozog.
A szerszámtartók ingázó üzemmódban sorban vagy párhuzamosan is használhatók. Ehhez opció egy további X tengely.

Optimális hozzáférés

Az EMAG a gépek kialakításakor természetesen ügyelt az adott gépterületek lehető legjobb hozzáférhetőségére is. A munkatér optimálisan elérhető, és ezáltal a lehető legrövidebb ráállási időket, valamint tökéletes ergonómiát biztosít a felhasználó számára. Emellett a karbantartási elemek is úgy vannak elhelyezve, hogy garantált legyen a jó hozzáférés. Ez jelentősen megkönnyíti a karbantartási feladatok elvégzését.

Komplett megmunkálás revolverfejjel, egy kiegészítő Y-B tengelyegységen elhelyezett fúróorsóval és szerszámtárral.

Komplett megmunkálás revolverfejjel, egy kiegészítő Y-B tengelyegységen elhelyezett fúróorsóval és szerszámtárral.

A VLC 800 típusú géppel az EMAG a nagyméretű munkadarabokhoz egy olyan függőleges esztergaközpontot kínál, amely nagy felszerelési rugalmasságának köszönhetően alkalmazások sokaságához használható. Nagyméretű, tárcsajellegű munkadarabok a VLC 800-zal egy felfogásban kompletten megmunkálhatók. A különféle eljárások és technológiák integrálása a folyamatláncok jelentős lerövidülését eredményezi, és ezáltal optimalizálja a gyártási folyamatokat.

Ezzel a VLC 800 a nagyméretű alkatrészekhez a piac egyik legrugalmasabb és legproduktívabb gyártórendszere, és a gyártástervezők számára alkalmazási lehetőségek széles skáláját kínálja.

További információ:

Az EMAG Holding GmbH honlapján.

Megosztás
[
    ]