Miért használnánk két különböző geometriát, mikor egy is elég?

A Pramet célja, hogy növelje a váltólapkás fúrási folyamatok pontosságát egy új, sokoldalú forgácstörő sorozat piacra dobásával.

Drilling_group_inserts_SD_cikkAlacsony széntartalmú és szerkezeti acélokhoz kifejlesztve, az SD geometria mind a SCET, mind a XPET sorozatokhoz használható, így a külső és belső lapkáknál is alkalmazható. Az SD (lágy fúró) forgácstörő kifejezetten arra lett tervezve, hogy kimagasló stabilitást és produktivitást tegyen lehetővé lágy vagy hosszú forgácsokat képező anyagok megmunkálása esetén, amikor jóval nehezebb fenntartani a lapkák között fellépő erők közti egyensúlyt.

Az új fúrók bemutatását egy nagyobb termékbevezetés keretein belül tervezi a vállalat. A pozitív geometria és a stabilizátor megbízható forgácseltávolítást és minimális rezgést tesz lehetővé alacsony forgácsolási erő mellett, ami halkabb és stabilabb megmunkálást eredményez.

XPET_SD+SCET_SD_cikkA vállalat szakembere, Marcel Nunes, a váltólapkás furatkészítő szerszámok termékmenedzsere beszélt az újdonságokról: „Minden váltólapkás fúrási művelet alapkövetelménye a furat toleranciák és a furat egyenességének pontos megtartása.”

“Mindez legkönnyebben akkor érhető el, ha a külső és belső lapkákra ható forgácsoló erők kiegyensúlyozottak. Bár a megmunkálási körülmények mindkét lapka esetében különbözőek. A külső lapkák maximális sebesség mellett végzik a legfinomabb munkát, míg a belső lapkák esetében a lehető legalacsonyabb sebesség az ideális, ami forgácsoló erő helyett inkább egy nyíró erőt eredményez.”

“Amennyiben a kiegyensúlyozatlanság nő, a fúró elkezd mozogni, letér a pályáról. A folyamat nagyobb rázkódást és alacsony furatminőséget, megbízhatatlan forgácseltávolítást és csökkent szerszám élettartamot eredményez.”

“Lágy anyagok és hosszú forgácsokat képző acélok, valamint rozsdamentes acél esetén a kiegyensúlyozó erők fenntartása még nehezebb. Az új SD forgácstörőnk kifejezetten arra lett tervezve, hogy nagyobb stabilitást és produktivitást biztosítson a fent említett anyagok megmunkálása közben, emellett külső és belső lapkákhoz is használható.”

SCET+XPET_chipbreaker_SD_cikkA szerszámok tesztelésekor több mint 6000 mm-nyi furatot készítettek 316 rozsdamentes acélban, miközben egy olyan fúróval, ami két különböző geometriával rendelkezett 432 mm-t értek el ugyanannyi idő alatt. Az SD forgácstörő használható a jelenleg elérhető lapkaminőségekkel, D9345, D8330 és D9335-tel is.

Forrás:Dormer Pramet

További információ:

A Dormer Pramet hivatalos honlapján.

Megosztás

Papp Olivér

A CNCMedia alapító főszerkesztője. CAD szakértő. Legújabb generációs szerszámgépekről, technológiai fejlesztésekről, szoftveres megoldásokról, valamint legfontosabb hazai és külföldi rendezvényekről ír 2008 óta. 

Tags:

[
    ]