CAM programok újrafelhasználása DELMIA-ban

Számos esetben fordul elő a megmunkálás tervezése során, hogy többször kell egymáshoz nagyon hasonló CAM programot készítenünk. Egy program újbóli, nulláról történő felépítése, időveszteséget jelent. A 3DExperience DELMIA egy új megoldást kínál, ami jelentősen lerövidíti a CAM programozásra fordított időigényt, valamint növeli a folyamatbiztonságot a meglévő tapasztalatokra építve. Cikkünkben a Reuse Programming, vagyis a Programok újrafelhasználása kerül bemutatásra.

Programok újrafelhasználása: Reuse Programming

A gyártással foglalkozó cégek életében gyakran előforduló feladat, hogy egymáshoz hasonló, vagy ugyanolyan geometriákat munkáljanak meg. Ezek a hasonlóságok több tényezőből is adódhatnak, mint például:

  • alkatrész- és termékcsaládok típuskialakításai közötti átfedések,
  • fejlesztés, áttervezés során megváltozott geometria és mérethálózat.

A Reuse Programming opció segítségével egy, már meglévő CAM programot tudunk átmásolni egy adott termékről egy másikra – mindössze néhány kattintással. Az újrafelhasználás nemcsak a CATIA parametrikus CAD modelljei esetén alkalmazható, hanem a semleges, csere formátumban (pl. step) kapott adatok esetén is.Újrafelhasználás során egy korábban már elkészített, teljes megmunkálási program kerül lemásolásra, amely tartalmazza a definiált szerszámgépet, készülékeket, a komplett szerszámozást, valamint az operációkat és szerszámpályákat. A CAM program másolása során mindössze egy dialógusablakon kell végiglépkednünk, ahol dönthetünk arról, hogy mely operációkat kívánjuk megtartani. A párbeszédablak vezet minket és lépésről lépésre kiválaszthatjuk a geometriai referenciákat, vagyis, hogy az új alkatrész melyik gemometriai területét szeretnénk megmunkálni. A másolás és frissítés végeztével – amennyiben szükséges – az új CAM program tovább szerkeszthető és bővíthető az egyedi igényeknek megfelelően. Ennek a technológiának köszönhetően nem kell a programhoz szükséges elemeket újra létrehozni és beállítani. Ez a szabályzott másolás biztosítja, hogy az összes geometriai referenciát kicseréljük és a program az új alkatrészhez adaptálódjon.

A programok újrafelhasználásával a megmunkálás-tervezés és a CAM programozás időigénye jelentősen csökkenthető. Emellett hatékonyan, nagyobb átláthatósággal, a már meglévő és jól bevállt tapasztalatokra építve alakíthatóak ki a CAM programok – komplett termék- és alkatrészcsaládok esetén is.

További információ

A CAD-Terv Kft. honlapján.

 

Megosztás
[
    ]