Az EMO-n mutatkozott be a Sodick új 3D fémnyomtatója

A japán cég , melyet 2006 óta az IC-Hungary Kft. képvisel Magyarországon, egy új technológiai irány, a 3D fémnyomtatás világát is szeretné meghódítani. Az elsősorban szikraforgácsoló gépeket fejlesztő vállalat standjának legnagyobb szenzációja az új OPM250E 3D fémnyomtató gép volt.

A Sodick márkanév valószínűleg sokak számára a kiváló szikraforgácsolási megoldásokat jelenti, az idei EMO kiállításon azonban egy egész más iránnyal mutatkoztak be. Európában elsőként itt mutatták be OPM250E 3D fémnyomtató gépüket, melyet 2016 tavaszán készülnek piacra dobni. A gépről többet is megtudhatnak korábbi bemutató cikkünkből.

A gépet Lee O’Connor, a Sodick nemzetközi értékesítési menedzsere mutatta be a kiállításon. Az OPM250E hatékonyan kombinálja a hagyományos lézertechnológiát és a maróorsó által biztosított lehetőségeket. A fémnyomtatóval elsősorban különböző acélokból készíthetők az alkatrészek, de a közeljövőben a cég tervezi az alapanyagok skálájának kibővítését. Általában a 3D fémnyomtatási folyamatok végeredménye egy durva felszínű munkadarab, mely további megmunkálásra, finiselésre szorul. A Sodick megoldása erre a problémára a gépbe szerelt maróorsó, amivel az alkatrészek így egyetlen géppel készre munkálhatók. A folyamatnak köszönhetően pár mikronos pontossággal készíthetők el a komplex geometriákat tartalmazó alkatrészek.

Sodick_OPM250E_EMO_cikk

A gép 50 mikron vastagságú fémpor réteggel vonja be a felületet, melyet a lézer segítségével olvasztanak össze. Ezt követően a maróorsó 10 réteg felvitele után megmunkálja az alkatrészt, így rendkívül pontosan alakíthatók ki a bonyolult 3D geometriák. A rendszert a Sodick saját fejlesztésű vezérlőjével és szoftverével látták el, melyet kifejezetten úgy fejlesztettek, hogy optimálisan tudja kezelni a lézer rendszert és a maróorsót is. A technológiának köszönhetően olyan komplex belső szerkezetekkel ruházhatók fel az acél alkatrészek, melyek korábban elképzelhetetlenek voltak.

További információ

Az IC-Hugnary honlapján

Megosztás
[
    ]