Automatizálási megoldások az EMO 2015 kiállításról

A modern iparban szinte elkerülhetetlen az automatizált gyártási folyamatok alkalmazása, hiszen a ma megtalálható megoldások már nem csak a nagyszériás gyártást teszik hatékonyabbá. A milánói EMO kiállításon ez a szekció is fontos szerepet kapott, lássunk pár terméket, melyekkel az idei kiállításon találkozhattunk az automatizálás világából.

SCHUNK – Gyors palettázó rendszer, kis alkatrészekhez

Az alkatrész és szerszám megfogás egyig piacvezetője, a SCHUNK bemutatta legújabb technológiai újítását, a VERO-S NSE mini, pneumatikus alkatrész kezelő rendszert. 90 mm-es átmérővel, és 20 mm-es vastagsággal, a beépített turbo rendszerrel az NSE rögzítő rendszer 1500 N-os szorítóerőre képes. A mechanikus rögzítést végző megfogó és a VERO-S NSE paletta rendszer együtt egy komplett alkatrész palettázási megoldást jelent, mellyel a kisméretű alkatrészek megmunkálási folyamatai során szükséges alkatrész kezelési folyamatok problémamentesen elvégezhetők. A paletták kezelése a NSR mini robot feladata, mely minimális helyigénye mellett is hatékony munkavégzést biztosít.

Magas fokú modularitás az EMAG-tól

Az automatizálási megoldások szakértője, az EMAG új célul tűzte ki gépei tervezésénél a modularitást, vagyis hogy olyan kialakítású szerszámgépet biztosítson az ügyfelei számára, ami az adott szükségleteknek megfelelően konfigurálható. Így biztosítja a gyártástechnológiai szempontból legoptimálisabb megoldást, alacsony költségek mellett. A szerkezeti részegységek teljesen kompatibilis kialakításának, modularitásának és összeépíthetőségének köszönhetően csökkennek a gyártó raktározási költségei. Az új koncepció bevezetésének köszönhetően fajlagosan csökkent a gépek helyigénye, és javult az automatizálhatóságuk. Az Emag új rendszerszemlélete biztosítja a pick-up rendszerű adagolók alkalmazásának lehetőségét, teljesen automatizált munkadarab- és gyártmánykezelő rendszerek kiépíthetőségét. Az orsók típusa és száma is tetszőlegesen változtatható, a technológiai igényeknek megfelelően.

https://youtu.be/Q-Yl7dUhWho

Ezen irányelveknek nevében a vállalat több moduláris megoldást is bemutatott a kiállításon, melyek megkönnyítik az automatizálási rendszerek alkalmazását. A túlnyúló alkatrészek (VL gépek) és tengelyek (VT gépek) esetében alkalmazható szabványos függőleges esztergáktól a VL 4 H függőleges fogmaróig; a VLC 100 C függőleges sorjázótól a VLC 100 GT függőleges eszterga és köszörű központokig, a Mind sorozat indukciós edzésétől az ELC vagy PECM lézeres hegesztéséig az EMAG bármilyen felhasználásra és technológiára képes a megfelelő gépet kínálni.

A moduláris gépek koncepciójának fejlődése lehetővé teszi, hogy kiváló minőséget és termelékenységet biztosítsanak, mindezt személyre szabható megoldásokkal. A moduláris megoldások folyamatos fejlesztésének eredménye egy olyan gép lett, mely az EMAG termékeinek minden előnyét, mint a munkadarab-mozgatás automatizálás, a minőségi megmunkálás és az Emag csoport többi technológiájának széles skálája, egyetlen megoldásként egyesíti.

A moduláris gépek ugyanazon alapszerkezettel rendelkeznek, a „szabványos munkadarab stratégiát” követve. Ez az egységesség egyben kompaktságot is jelent, a beépített automatizálásnak köszönhetően.

A moduláris gépek automatizálását jellemzi a munkadarab-mozgatás automatizálása, mely lehetőséget nyújt automatikus munkadarab rögzítésre közvetlenül a futószalagról, ezáltal gyorsítva a betöltést és eltávolítást. A modulári rendszerű gépek összekapcsolása is jóval egyszerűbb, az ügyfelek igényeiknek megfelelően választhatnak az automatizálási megoldások széles választékából.

A vállalat az új irányelvek bemutatása mellett az EMAG legújabb szállítószalag rendszerét, a TrackMotiont is a kiállításon mutatta be. A TrackMotion egy összetett rendszer, mely futószalagokból, konvejor sorokból és alkatrész mozgató-manipulátorokból áll. A TrackMotion 1, 2 vagy akár több CNC szerszámgép kiszolgálására is alkalmas, a vezérlők által használt programnyelvekkel kompatibilis.

A rendszer egyik legfontosabb tulajdonsága a minimális helyigény. Vízszintesen a rendszer 150 m/perccel, függőlegesen 25 m/perccel képes dolgozni.

Megosztás
[
    ]