Amíg egy szerszámgép nem forgácsol, addig csak költséget hoz, hasznot nem!

schimada_1_cikkbe

A HWACHEON  koreai szerszámgépeket forgalmazó ORIGO CNC KFT. megkezdte a japán gyártású SHIMADA több munkateres, 2-4-6-8  orsós esztergák értékesítését.

Egyértelműen kimutatható és mérhető előnyök:

  • bonyolult és időigényes munkadarab cserénél
  • min. 2 vagy több gép beruházása esetén
  • nagy darabszámoknál, ha az elvárás a kis helyigény, az alacsony rezsi
  • párhozamosan megmunkálható az alkatrész mindkét oldala
  • az automatizálás teljes palettája elérhető a gépekhez illesztve.

Horizontális eszterga: 2 tokmány, 2 orsó, 1 CNC vezérelt orsó, munkatér csere 1.5 s, pozicionálási pontosság 0,001 mikron. Nincs munkadarab csere idő!!!

schimada_2_cikkbe

Standard automatizálási opciók:robot, loader, munkadarab fordító, conveyor pályák, előgyártmány és végtermék tárolók és pozicionálók.

2 főorsós esztergálási koncepció

schimada_3_cikkbe

Vertikális eszterga: 4 tokmány, 4 orsó, 2 CNC vezérelt orsó, munkatér csere 1.5 s.

schimada_4_cikkbe

Több főorsós esztergálási koncepció

schimada_5_cikkbe

Horizontális ikerorsós eszterga: 2 munkatér, 4 tokmány, 4 orsó, 2 CNC vezérelt orsó, munkatér csere 1.5 s.

schimada_6_cikkbe

Standard automatizálási opciók: robot,loader, munkadarab fordító, conveyor pályák, előgyártmány és végtermék tárolók és pozíciónálók.

Szerszámgép kínálatuk

A Shimada számos több orsós CNC esztergával tudja Ügyfeleinek biztosítani a költséghatékony, nagy szériás alkatrészgyártást. Egyik legkelendőbb szerszámgépük, a 2SI-6/8 két orsós- egy revolveres esztergájuk biztosítja kis alkatrészek olcsó gyártását, elérhető 6 és 8 colos kivitelben, főorsónkénti 7,5/5,5 kW-os orsóteljesítménnyel. HS4200 –as, vízszintes tengelyű, 4 orsós, 2 revolveres esztergák az ikerorsós esztergák alapján lettek kialakítva, orsónkénti 15 kW-os orsóteljesítménnyel biztosítva a forgácsolás hatékonyságát. A VT4-350-es függőleges, 4 orsós, 2 revolverfejes eszterga központ tárcsa jellegű alkatrészek gyártására lett fejlesztve. Kivételesen nagy darabszámok esetén a Shimada a 6 orsós CN660-as CNC esztergájával, illetve a SS-8-as 8 orsós esztergájával felel a költségcsökkentést követő gyártástechnológiák kihívásaira.

 Vertikális, 4 orsós főorsó egység - Horizontális, 4 orsós főorsó egység

Vertikális, 4 orsós főorsó egység – Horizontális, 4 orsós főorsó egység

A Shimada összes eszterga központja elérhető hajtott szerszámos revolverfej kialakításokkal. Így egy szerszámgépen elvégezhető szinte az összes forgácsolási művelet: esztergálás, fúrás-marás, dörzsárazás, fogazás. Számos más technológiát képes a Shimada eszterga központjaikba integrálni, például műanyag mángorló egységeket, különböző furat- és palást köszörülő fejeket.

schimada_7_cikkbe

 6 orsós CNC eszterga központ (CN660-as)

A Shimada esztergák kompakt, átgondolt munkatér kialakítása biztosítja a különböző bábok, szegnyergek és egyéb készülékek egyszerű és kompatibilis beépíthetőségét. Eszterga központjaikat Pietro Cucchi vagy IEMCA gyártású száladagolókkal forgalmazzák. A szerszámgépek vezérlése szinte tetszőleges, a Shimada a legnépszerűbb vezérlők szinte mindegyikével ellátja szerszámgépeit, az Ügyfelek kérésére.
15

A Shimada Machinery Machinery Co. Ltd. 1947 óta gyárt eszterga gépeket. Eleinte 1-1,5 m csúcstávolságú esztergákat gyártottak. 1962-ben fejlesztették ki Japán első többorsós esztergáját, egy 6 főorsós automata esztergát. Ekkor vette fel a cég a ma is ismert profilját, mint minőségi többorsós esztergát fejlesztő és gyártó szerszámgépgyártó cég. A cég profilváltásának jelentőségt az is tükrözi, hogy 1966-tól a mai napig csakis ezeket a típusú szerszámgépeket fejlesztenek és gyártanak, több főorsós esztergát. 1972-ben fejlesztették ki első 8 orsós gépüket.

1981-re az értékesített Shimada többorsós gépek száma elérte az 1000 darabot, 1989-re ez a szám megduplázódott, majd ’98-ra megháromszorozódott. A ’98-ig eladott 3000 szerszámgép túlnyomó többsége többorsós eszterga. 2007-ben, a közepes méretű vállalkozások és cégek számára fejlesztett ki egy költséghatékony 2 főorsós CNC eszterga központot. Alapvetően olyan cégeknek tervezte, akik nem teljesen automatizált folyamatokkal gyártanak, mégis szükségük van nagy szériás termelés esetén kompakt automatizált megmunkálásokra. 2011-ben 4 orsós gépükkel bővült a gépkínálatuk, továbbá a többorsós koncepciót átvezették függőleges eszterga központokra is, így dobták piacra első 4 orsós függőleges orsóállású CNC eszterga központjukat is.

Szerszámgépgyártási filozófiájuk

A Japán szerszámgépgyártóknál elterjedt gyártói magatartást és minőségfilozófiát követik híven: „Egy fajta gépet gyártunk csak, de abból kiválót!”. 1947 óta esztergák tervezésével foglalkoznak, mely kis idővel a többorsós kialakítást helyezték teljes mértékig előtérbe. A cég alapvetően a teljesen automatizált, költséghatékony gyártás feltételeit látták meg a több orsós gépekben.

A cég a fél évszázados esztergagyártási tapasztalatukat helyezik minden őáltaluk gyártott szerszámgépbe. Az gépvázak öntvényből készülnek, a körültekintő és folyamatosan felügyelt öntési folyamatok során.

A szerszámgépeik vezetékezéseit a több mint egy évszázada alkalmazott, több szerszámgépgyártók által előnyben részesített, csúszó vezetékezéssel oldják meg. A vezetékek felületeit kézi hántolással/hónolással állítják elő, kifejezetten erre szakosodott szakemberek által. A vezetékezési rendszerük merevségét tovább növeli a vezetékprofil kialakítása: a V-alakú vezetékprofil. Legtöbb esetben a szerszámgépgyártók kettő, vagy három síkfelülettel támasztják meg a gépeik szánrendszerét, ezzel ellentétben a Shimada minden eszterga központjánál két vezetékpárt alkalmaz, mindegyik vezetéken egyenként két- egymásra merőleges- vezetőfelülettel. Így növelve a vezetékenkénti maximális terhelhetőséget. Vezetékeik felületét edzéssel keményítik, így növelve azok kopásállóságát.

V-profilos csúszóvezetékezés

A gépeikben alkalmazott szabványos gépelemek mindegyike kiváló minőségű: világhírű, erre szakosodott gyártóktól szerzik be őket: például csapágyakat, golyós-orsókat.

Forrás:ORIGO CNC Kft.

További információ

A SHIMADA honlapja.

Az ORIGO CNC honlapja.