A YASDA legújabb megmunkálóközpontja is az EMO-n mutatkozott be

Az új YASDA 5-tengelyes megmunkálóközpont megbízhatóságot, magas produktivitást és felhasználóbarát vezérlést biztosít.

A PX30i-t a milánói EMO kiállításon mutatta be a vállalat. A koncepció lényege, hogy nagy produktivitással és megbízhatósággal segíti elő a precíziós alkatrészek gyártását.

FEM analízis által is bizonyított, hogy a kétoszlopos szerkezethez hasonló konstrukció magas merevséget biztosít, a szimmetriája pedig segít elkerülni a hőmérséklet-változások okozta eldeformálódást. Minden fontos rögzítőfelület, mint a gépágy és az oszlop kézzel lett kialakítva, hogy az optimális geometriát évekig fenntartsák. A dinamikus tengelymozgások és a magas merevség érdekében golyósorsókat és lineáris vezetékeket alkalmaznak a gépeken.

A PX30i egy új fejlesztésű, 20.000 1/perc fordulatszámmal dolgozó BBT40 orsóval rendelkezik, melyet direkthajtású rendszerhez kapcsolódó motorral és főorsó szekrénnyel alkalmaznak. A főorsó emellett a YASDA saját fejlesztésű önbeállító rendszerével is fel van szerelve, aminek köszönhetően a nehéz megmunkálások alacsony sebesség mellett végezhetők, magas sebesség mellett pedig kiváló felületi minőséget biztosít. Egyetlen gép használatával számtalan folyamat elvégezhető, a nagyolástól a finiselésig.

YASDA_PX30i_cikk1A dönthető forgóasztal direkthajtású motorokkal működik, ami harmonizál a gépváz merevségével és a lineáris tengelyek sebességével, emellett minimális szinten tartja a hőváltozásokból adódó deformitásokat. Mindkét oldalról szilárdan rögzített, nagy átmérőjű görgős és nagy merevségű csapágyakkal szerelték fel. A 185 mm átmérőjű paletta, amivel akár 400 mm-es átmérőjű, 315 mm magas, 80 kg súlyú munkadarabok kezelése is elvégezhető, rendkívül sokoldalúvá teszik a megmunkálóközpontot.

YASDA_PX30i_cikk4

A PX30i egyik legnagyobb előnye a standard, nagyméretű szerszámokhoz fejlesztett szerszámcserélő, valamint az automata palettázó rendszerhez fejlesztett nagyméretű paletta tároló. A mátrix típusú szerszámcserélő akár 306 szerszám tárolására is alkalmas, az új érintőképernyős panellel pedig a rendszer vezérlése sokkal felhasználóbarátabb. A paletta tároló 33 férőhellyel rendelkezik, szervomotorjainak köszönhetően gyors és stabil palettacserét tesz lehetővé.

A nagy pontosság kiemelten fontos tulajdonsága a YASDA megmunkáló központjainak, így a PX30i fejlesztése során is elsődleges szempont volt. Egy NAS979 szabványú kúpos alkatrész szimultán 5-tengelyes marása során 3μm alatti pontosságot értek el.

Technikai paraméterek:

Úthossz X/Y/Z 680/400/500 mm
B tengely indexing szög -125° – +65°
C tengely indexinf szög 360°
Gyorsbeállási sebesség X/Y/Z 60.000 mm/perc
Munkaasztal átmérője 185 mm
Munkaasztal terhelhetősége 80 kg
Munkadarab max. méretei ø400 mm x 315 mm
Szerszámtár 306 férőhely
Vezérlő FANUC 31i-B5 w/15”LCD képernyő

Forrás: Yasda

További információ

A Tecno.Team honlapja
Az Yasda honlapja

Kapcsolattartó

Thiery Tamás
Tel.: +36 30 946 7147
Email: thiery@t-email.hu