Újdonságok a vezérlők világából – 1. rész

Az EMO kiállítás minden alkalommal a legújabb ipari fejlesztések, új technológiák és a modern ipart formáló irányelvek változatos és színvonalas kínálatával kápráztatja el a látogatókat. Jelen cikkben az idei kiállításon bemutatott újdonságok közül számolunk be néhány, a vezérlők világából érkező fejlesztésről.

Hatékony munkafelügyelet

A SIEMENS legújabb fejlesztése, a modern informatika világa és a Sinumerik 840 sl CNC vezérlő között kapcsolatot teremtő Smart Operation az EMO Milano kiállításon került bemutatásra. Az applikáció és szoftver rendszer biztosítja a szerszámgép kezelési és gyártási folyamatok hatékonyságának a növelését. Az új informatikai koncepció létrejöttét az okos telefonok, és egyéb hordozható elektronikai kommunikációs eszközök térnyerése ihlette. A Smart Operation alapvetően négy fő funkcióból áll: a Smart Prepare, a Smart Operate, a Smart IT és a Smart Mobile.

EMO_control-1_siemens

A Smart Prepare alkalmazás feladata a gyártáshoz szükséges előkészületek támogatása. Az szoftver segítségével CNC programokat ellenőrizhetünk, javíthatunk, akár offline módon is, így a gyártási és programozási műveletek párhuzamosításával időt takaríthatunk meg. A Smart Prepare szoros kapcsolatban áll a Simutrain offline programozó állomással.

A Smart Operate a gépkezelők munkáját hivatott segíteni. A Siemens érintőképernyős vezérlő paneljei (Blackline OP 015 és 019) széleskörű módosítási lehetőséget kínálnak a gépkezelőknek. A felhasználó a szerszámgép vezérlő paneljét tetszés szerint alakíthatja, átrendezheti igényeinek és szokásainak megfelelően.

A Smart IT célja a dokumentumok könnyebb elérése. A gyártáshoz szükséges dokumentációkat kezeli és felügyeli a rendszer, például technológiai utasítás listákat, DXF fájlokat (vagy egyéb CAD fájlformátumokat). A Smart IT tartalmaz egy új, kompakt és gyors DXF olvasót is, mellyel nemcsak megjeleníteni tudja a rajzokat a kezelő, de részleteket kiemelhet, másolhat, vagy akár szerkeszthet is. A Smart IT segítségével USB-ről, memória kártyákról is szerkeszthet, vagy akár futtathat nagyméretű CNC programokat is.

A Smart Mobile biztosítja a Smart Operation rendszer teljes elérését a mobil eszközökön. A szerszámgép használata előtti szükséges teendőket, dokumentációk lekérését, gyártás közbeni felügyelet biztosít a gépkezelő számára, notebook-on, tablet-en vagy okos telefonon keresztül. Az egész Smart Operate rendszer szerverét magas fokú jogkörkezelési és biztonsági rendszerrel látták el.

A Smart Operate rendszerrel távfelügyelet mellet vezérelheti a szerszámgépét, valós idejű dokumentumszerkesztést és közlést valósíthat meg, a gyártáshoz szükséges feladatokat kényelmesen és mobilan tudja párhuzamosítani.

A FANUC új kezelőfelülete

EMO_control-1_fanucA FANUC az EMO Milano keretén belül bemutatta legújabb vezérlő fejlesztését, az újszerű HMI (Human Machine Interface –Ember gép kapcsolat) rendszerét. A vezérlőjük új kialakítása és mérete biztosítja a hatékony és kényelmes gépkezelést. A vezérlő panel méreteit és mozgathatóságát tekintve széleskörűen állítható.

Az EMO Milano alkalmával érdeklődtek az ügyfelektől az új kialakítással kapcsolatban, a vélemények alapján így még van idejük tökéletesre formálni terméküket a 2016 elejére tervezett bevezetésig. A vezérlőpanel geometriai kialakításánál arra is figyeltek, hogy teljesen kompatibilis legyen az eddigi vezérlőkkel,minél kevesebb áttervezést igényeljen az alkalmazása.

Az új panel teljeskörű IP67F/65F védettséggel rendelkezik, így ellenállóbb lett pl. a hűtőfolyadékokkal szemben. A vezérlőpanel azt a lehetőséget is biztosítja a gépkezelő számára, hogy a kezelőfelületen tetszése szerint helyezze el a szükséges funkciókat és parancsokat.

CNC és szabályozó rendszerek a Fagor-tól

A Fagor, mint a CNC technológia egyik jeles képviselője, egy 120 m2-es standon képviselte magát az EMO-n. A FAGOR CNC 8065-ös vezérlő volt a kiállításuk fénypontja, melynek tervezésekor kiemelkedően fontos szerepet kapott a szerszámgépek sebessége és gyorsasága. A kiállítás alkalmával a látogatók számos műveletet és demo programot futtathattak a vezérlőn. A vezérlő rendszerrel együtt a vállalat bemutatta új fejlesztésű, érintkezés nélküli lineáris encoder rendszerét is, mely nanométeres nagyságrendű felbontással rendelkezik. A FAGOR új vezérlőjének segítségével a szerszámgépgyártók mindent kihozhatnak a gépeikből, ami mechanikus kialakításunkban rejlik.

EMO_control-1_fagor

Források:

www.fagorautomation.com

www.siemens.com

www.fanuc.eu

Megosztás
[
    ]