Sodick OPM250E – teljeskörű megoldás a 3D fémnyomtatás területén

A Sodick bemutatta az OPM250E névre hallgató gépet, amely az első teljeskörű megoldás a 3D fémnyomtatás területén. A „One Process Milling Center” a Sodick technológiák egyesítésével egymaga képes ellátni a precíziós alkatrészgyártáshoz szükséges folyamatokat.

A 3D fémnyomtatás segítségével olyan hűtőcsatornákat, vékony bordákat és belső furatokat hozhatunk létre, amelyek a hagyományos megmunkálási folyamatokkal eddig nem voltak lehetségesek. Az új technológiához hozzátartozik a szoftver fejlesztése is. A CAD/CAE segítségével optimális 3D hűtőcsatornákat lehet tervezni, a CAM pedig a lézerfény és a szerszám útjának megtervezésében játszik szerepet. Sok esetben a gép és a szoftverek fejlesztése külön utakon járt, ezért az ilyen nagy bonyolultsági fokkal rendelkező gépek sok esetben kihasználatlanok maradtak, ezenfelül a gépek kezelése is nagy szakértelmet igényelt.

A Sodick egy nagy múltra visszatekintő vállalat, így nem meglepő, hogy a nagysebességű megmunkálási technológia, a műanyag fröccsöntés és a lineáris hajtás területén szerzett egyedülálló tudásbázisukat felhasználva olyan szoftvert alkottak meg, amely teljes mértékben összhangban van a gép képességeivel.

Sodick OPM250E

Sodick OPM250E

Az OMP250E főbb tulajdonságai:

  • Az OPM250E egy olyan teljesen automatizált rendszer, amely egy folyamaton belül képes fémpor megszilárdítására és megolvasztására (lézer-technológia), forgó szerszámmal történő megmunkálására, és a felület simítására is.
  • 250 x 250 x 250 mm-es mozgástartományának köszönhetően nagyobb alkatrészek is készíthetők.
  • A 3D nyomtatáshoz az OPM250E egy 500W teljesítményű Yb-adagolt szállézert alkalmaz. Ez a lézerteljesítmény bőségesen elegendő a fémpor gyors megolvasztására és megszilárdítására is.
  • A Sodick nagysebességű megmunkálási technológiáját használja fel. A 45000/min fordulatú főorsó széles spektrumon felhasználható.
  • A Sodick 1999 óta minden szikraforgácsoló gépét lineáris motorral szereli fel, a gyorsmaró gépek is ilyen hajtásrendszert alkalmaznak. A hosszú évek tapasztalata azt bizonyítja, hogy a lineáris hajtás pontos és megbízható, kompromisszumok nélkül.
  • Az OPM250E vezérlése az LN2RP. A Sodick kifejezetten ehhez a géphez fejlesztette ezt az NC-egységet, amellyel felhasználóbarát módon kezelhetjük a gépet.

A gép Európában előre láthatólag 2016 második negyedévétől lesz elérhető.

Technikai adatok:
Maximális nyomtatási méret:250 x 250 x 250 mm
Max. munkadarabsúly:100 kg
Max. lézerteljesítmény:500 W
Max. főorsó fordulatszám:45.000/min
Szerszámváltó (ATC):16 férőhely
Gép mérete:1870 x 2200 x 2055 mm
Gép súlya:ca. 4500 kg

 

Írta:Dankó Márk

További információ

Az IC-Hugnary honlapján

Megosztás
[
    ]