SimulationHub – ingyenes áramlástani szimuláció a felhőben.

A modern szoftveres platformok fejlesztésénél szinte már kötelező, hogy valamilyen online, webes felület is rendelkezésre álljon a felhasználóknak. A CAD/CAM világában erre talán a legjobb példa az OnShape, mely egy egészen merész megoldást követve, böngészőben futtatható parasolid alapú 3D modellezést tesz lehetővé. Egy ehhez hasonló vállalkozás látott napvilágot nem is olyan rég, mely nem kevesebbet ígér számunkra, mint: áramlástechnikai szimuláció a felhőben, ráadásul a böngészőbe integrálva. Ez a SimulationHub.

 Az egyszerűbb 3D-s modellezések elkészítésére már számos ingyenes vagy olcsó alkalmazás áll rendelkezésünkre, melyek közül néhány meglepően sokat tud annak ellenére, hogy a fejlesztők ingyen teszik lehetővé a használatukat. A SimulationHub viszont első a sorban, aki nem a 3D-s modell elkészítésére nyújt megoldást, hanem egy egyszerű áramlástani szimulációra. A fejlesztő cég egy indiai illetőségű cég – Centre for Computational Technologies Pvt. Ltd. – mely állítása szerint az alkalmazottak több mint 4 év áramlástechnikai szimulációs tapasztalattal rendelkeznek. Na de nézzük milyen lehetőségeket kínál nekünk a program, mely jelenleg még csak béta állapotban elérhető.

 1. Modellek kezelése

Tie03Mivel a program nem tartalmaz modellező részt, ezért a munkánkat a 3D-s modell feltöltésével kell kezdenünk. Ez lehet .ipt .sat .step .x_t formátumú. Ügyeljünk azonban, hogy ne legyen összeállítás, mert a próbáink során azt tapasztaltuk, hogy nem igazán támogatja a program jelenleg. Az áramló közeg által kitöltött térfogatot egyértelműen és lehetőleg egyszerűsítve készítsük el, mert tapasztaltunk olyan esetet is, mikor az ilyen bonyolultabb térfogatokat hibásan kezelte. A modell előkészítése során ügyeljünk, hogy a be- és a kiáramlást reprezentáló felület könnyen kijelölhető legyen. Az év végére nézve hogy stílusosak legyünk, ezért egy mindenki által jól ismert járművet, egy TieFighter-t vetettünk be tesztalanynak.

2. A szimulálandó térfogat meghatározása

A következő lépésként azt a térfogatot kell meghatároznunk 2 pont megjelölésével, mely az áramló közeget határozza meg a modellünkön. Ha jó volt a modellezés (és a szerencse erő is velünk van), akkor egy rövid számítás után megjelenik a térfogat a modelltérben.

3. A peremfeltételek megadása

Ebben a lépésben meg kell határoznunk a szimuláció peremfeltételeit. Első lépésként ki kell jelölnünk azokat a felületeket, melyek a beáramlási keresztmetszetet reprezentálják a szimulálandó térfogatunkon. Ezen a keresztmetszeten megadhatjuk a tömegáramot, sebességet vagy nyomást. A kilépési keresztmetszetet hasonlóan (felületek választásával) kell meghatároznunk, ahol a nyomást kell megadnunk. Ezután jön a falak kiválasztása kijelöléssel. Sajnos csoportos választásra nincsen jelenleg lehetőségünk, de a kísérleteink során a szimuláció akkor is helyesen lefutott, amikor nem jelöltünk ki falnak egyetlen elemet sem.

4. Szimulációs beállítások

Tie02A geometria és a peremfeltételek megadása után indíthatjuk is a szimulációt. Már csak néhány beállítás maradt: a szimulációs közegnél egyenlőre csak levegőt vagy vizet választhatunk. A modellünk hálózása kétféle felbontásban történhet jelenleg, de a finom felbontás már felbukkan a listában, de még nem választható. Egy rövid áttekintő áll még rendelkezésünkre és már indíthatjuk is a szimulációnkat a felhőben! A számítás alatt természetesen akár ki is léphetünk a weblapról, hiszen a számítás nem a gépünkön, hanem a simulationHub szerverén történik. A projektünk változásairól e-mailben kapunk értesítést, így a sikeres (vagy épp sikertelen) szimuláció számításáról is.

5. Szimulációs eredmények

 Amennyiben sikeres volt a szimulációnk a következő eredmények állnak rendelkezésre. Grafikusan az áramlási vonalakat láthatjuk a választott adatnak megfelelő skálával meghatározott színes ábrázolásban, akár változás közben is. A jobb láthatóságot a különböző irányban elvégezhető metszésekkel javíthatjuk, vagy akár a modellünk egy résztérfogatát is megjeleníthetjük. A vizuális megjelenítés mellett a be- és kilépési felületeken számított áramlástechnikai adatokat kérdezhetjük le számszerűen. Projektjeink természetesen eltárolódnak a regisztrált felhasználói fiókunkban, melyeket akár meg is oszthatunk különböző közösségi hálózatokon.

A simulationHub láthatóan még egy fejlődésben lévő projekt, hiszen még nagyon sok fontos funkció hiányzik ahhoz, hogy gyakorlatban is alkalmazható szimulációs program legyen belőle. Az eddig elkészült változat alapján viszont bizakodásra ad okot a program, hiszen a 3D-s modell kezelése már most is teljesen megfelelő (egy kis háttér kutakodás után kiderült, hogy egy Autodesk megjelenítési motort használnak a fejlesztők). A felhőben történő számítás már nem mai ötlet, de ingyenes alkalmazásként még nem sok van a piacon. A simulationHub-ot jelenleg csak egyszerű modellek jelleg-helyes áramlástani szimulációjára ajánljuk.

Az általunk vizsgált TieFighter szimulációs eredményeit tetszőleges böngészőben megnézhetjük, és 2015 év végén egy nagyobb felbontású modell változatával újra találkozhatunk is!

Megosztás

Kollár József

Kollár József vagyok, több mint 10 éve foglalkozom CAM rendszerek támogatásával. (SolidCAM, HSMWorks - Fusion360, PowerMILL, ArtCAM - Carveco) Korábban szerszámgyártásban dolgoztam CAM programozóként, ahol sok szakmai tapasztalatot szereztem. Cikkeimmel ezen idő alatt elsajátított tapasztalatokat és az adott CAM rendszer működési logikájának megértését szeretném átadni nektek. 

Tags:

[
    ]