#PLMPERSPEKTIVA szakmai nap

Egy valódi PLM rendezvény

PLM_Perspektiva_cikk1A graphIT Kft. idén hatalmas sikerrel zárta legnagyobb éves rendezvényét, a PLM Perspektíva 2015 szakmai napot. A rendezvény arculatának a középpontját a #PLMPERSPEKTIVA logóban is megtalálható a „hashtag” képezte, mely a különböző közösségi médiákban az egymáshoz kapcsolódó témák összegyűjtésére szolgál. Ebben az esetben minden, a CAD/CAM/PLM témakörökhöz kapcsolódó technológiát, hardvert, szerszámgépet, vezérlést, illetve Lean eszközt megpróbáltak összegyűjteni.

Az idei rendezvény – az előző évekhez hasonlóan – a MiMozink Óbuda helyszínen került megrendezésre, mely ideális környezetet nyújt egy ilyesfajta, szekciókra bontott szakmai nap számára. A plenáris program után a szakmai előadások négy különböző szekcióban zajlottak, a következő „kategóriákban”:

  • Szekció 1 – Termékújdonságok
  • Szekció 2 – PLM Technológiai partnerek
  • Szekció 3 – Alkalmazott technológiák
  • Szekció 4 – Iparági alkalmazások

PLM_Perspektiva_cikk2A #PLMPERSPEKTIVA rendezvény legfontosabb üzleti témája az evopro – graphIT stratégiai együttműködés bejelentése volt. Ezt az együttműködést Sallay Péter, a graphIT Kft. Ügyvezető igazgatója, és Elek Sándor, az evopro systems engineering Kft. ügyvezető igazgatója jelentették be a rendezvény sajtótájékoztatóján. Ennek a stratégiai együttműködésnek a legfőbb kooperációs területei az autó- és gépjárműipar, illetve az ipari automatizálás. Az együttműködés várhatóan nagyban elősegíti majd azt a folyamatos szakmai innovációt, amelyet a graphIT Kft. és az evopro systems engineering Kft. eddig is képviselt az évek során.

Emellett a másik legfontosabb újdonság a graphIT Kft. saját fejlesztésű Solid Edge kiegészítőjének, a Factory Edge megoldásnak a beharangozása volt, mely lényegesen leegyszerűsíti a gyárak és üzemek modellezését a Solid Edge alkalmazásban.

Mindemellett a rendezvény Plenáris programjának a keretében érdekes előadást hallhattunk a Megameter csapattól, akik a Kecskeméti Főiskola Gépipari és Automatizálási Műszaki Főiskolai karát (GAMF) képviselték egy elektromos versenyautóval, mely elképzelhetetlen távolságokat képes megtenni napelemes meghajtással.

Innováció és a graphIT Kft.

A rendezvény szakmai szempontból legfontosabb részét a graphIT Kft. saját fejlesztésű, innovatív szoftveres megoldásai jelentették, melyek iránt hatalmas érdeklődést mutattak a résztvevők.

PLM_Perspektiva_cikk3Ezek közül a legfontosabb a Factory Edge, mely egy olyan – a Solid Edge-re ráépülő – gyártervező szoftvermegoldás, amely akár 80%-kal csökkenti a gyártósorok, layoutok, csarnokok, és sortelepítési és átrendezési projektek időszükségletét. A Factory Edge kiegészítő több mint 100 parametrikus gyárelemet tartalmaz, és olyan egyedülálló – és a Solid Edge szoftverben alapvetően nem szereplő – funkciók találhatók meg benne, mint például a gyárban körbesétálás, vagy a konvejor elemek intelligens illesztése, és kapcsolódó konvejorpályák együttes átméretezése.

PLM_Perspektiva_cikk4

Az innovációk között bemutatásra kerültek további saját termékek is, amelyeket a 15 év tapasztalatai alapján fejlesztett ki a graphIT Kft. mind a hazai, mind bizonyos esetekben a nemzetközi piacra. Ilyen termékek a Solid Edge és az NX felhasználók produktivitását növelő PowerPack csomagok, illetve a SmartTalk könyvtár, ami azok számára segít Plant Simulation gyártási folyamatok leképezésében, akik nem rendelkeznek programozási ismeretekkel.

NX – Autóipari megoldások

A szakmai előadások közül a legnagyobb érdeklődést idén az Autóipari előadások keltették. Ennek legfőbb oka az lehet, hogy az elmúlt évek során több jelentős autóipari cég választotta a Siemens PLM megoldásait és vezette be az NX CAD/CAM/CAE, a Teamcenter PLM, vagy a Tecnomatix digitális gyártási rendszereit. Az autóipari megoldások előadáson Fehér Tamás kereskedelmi vezető rövid történelmi áttekintést adott a Siemens autóipari megoldásairól, a jelenleg folyó bevezetésekről és arról, miért választja egyre több autóipari konszern és beszállító a Siemens és a graphIT Kft. megoldásait.

PLM_Perspektiva_cikk5

Az előadáson többször elhangzott, hogy a graphIT mérnöki csapata több éves autóipari szakmai tapasztalattal segíti és támogatja a bevezetéseket, legyen az speciális NX tanfolyam, testreszabás, vagy napi munkát segítő szakmai telefonos és webes terméktámogatás. A graphIT Kft. rendelkezik több egyedi autóipari akkreditációval is – például a Daimler és az Opel felé -, amelyek tartalmazzák a beszállítók első szintű támogatását, azok képzésének a megszervezését, továbbá lebonyolítását.

Solid Egde – ST8

PLM_Perspektiva_cikk6A rendezvényen a graphIT Kft. Solid Edge csapata bemutatta a Solid Edge ST8 verzió legfontosabb, leginnovatívabb, illetve legrendhagyóbb újdonságait. Az érdeklődők megismerkedhettek a legújabb szinkronmodellezési technikákkal és eljárásokkal, továbbá a PLM Technológiai partnerek szekcióban a Fujitsu képviselője bemutatta, hogyan is alkalmazható az ST8 a legújabb Fujitsu munkaállomásokon.

Digitális gyártás – Plant Simulation újdonságok

PLM_Perspektiva_cikk7A digitális gyártás területén a graphIT Kft. az idei PLM Perspektíva rendezvényen a Plant Simulation V12.1 újdonságait, és az ezzel kapcsolatos ipari projektek tapasztalatait mutatta be. A Plant Simulation gyártási szimulációs rendszeren belül nagyobb hangsúlyt kapott a dinamikus értékáram szimuláció, amely idehaza is egyre népszerűbb a lean cégek között.

A digitális gyártáshoz kapcsolódóan a graphIT Kft. digitális gyártás szakértői – Molnár Zsolt – vezető konzultáns, Bartha Frigyes – konzultáns, illetve Kálmán Attila – ügyféltámogató – mellett előadást tartott még a LeanCentertől Tömpe László, továbbá a logisztikai szimulációk egyik legismertebb hazai szakértője is, az Eco-Log-Ing Kft.

Quality Management

A graphIT Kft. tavaly óta hivatalosan is regionális forgalmazói státusszal rendelkezik a Quality Management szakmai területen. Ezen a területen is igen érdekes szakmai előadásokat hallhattak a résztvevők a rendezvényen Rangics Mátétól, a graphIT Kft. minőségmenedzsment szakértőjétől, illetve ehhez a területhez a Trigo Kft. biztosított a kiállítási területen egy érdekes, hordozható lézeres mérőgépet, illetve a HÓD Industries Kft. egy igen érdekes és látványos tapintó mérőkart. PLM_Perspektiva_cikk8

PLM Technológiai partnerek

Idén először lehetőség nyílt a graphIT Kft. technológiai partnerei számára egy exkluzív kiállításra a helyszínen egy külön erre felkészített kiállítási területen, ahol a graphIT Kft. partnerei bemutathatták a legfontosabb, leginnovatívabb, vagy legötletesebb eszközeiket. Ezek az eszközök – már csak puszta sokszínűségükből kifolyólag – hatalmas érdeklődést keltettek a résztvevőkben. A graphIT Kft. idén a következő partnerek és eszközök számára nyújtotta ezt a lehetőséget:

  • evopro – Ipari automatizálási rendszerek, virtuális beüzemelés
  • Siemens – Sinumerik megoldások
  • DMG MORI – CELOS operációs rendszer
  • LeanCenter – Lean folyamatok fejlesztése (előadás)
  • Fujitsu – Mérnöki munkaállomások
  • Eco-Log-Ing – Raktározási folyamatok szimulációja
  • Trigo – Hordozható lézeres mérőgép
  • Megalux – Napelemes versenyautó (előadás)
  • HÓD Industries Kft. – Kreon tapintó mérőkar 

PLM_Perspektiva_cikk9

További részletekért a rendezvénnyel kapcsolatban keresse fel a www.graphit.hu/perspektiva weboldalt.

Forrás:graphIT Kft.

Megosztás
[
    ]