Már rendelhető az első asztali 3D lézervágó gép

Az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő DIY ("csináld magad") mozgalomnak köszönhetően otthon is lehetőségünk nyílik olyan folyamatok elvégzésére, melyeket korábban csak az iparban alkalmaztak. Ezt a gondolatot követve a Glowforge nevű startup cég kifejlesztett egy asztali lézervágó gépet, mellyel kreatív ötleteinket otthon is megvalósíthatjuk.

Ugyan lemezvágásra nem alkalmas és ipari célokra nem használható, de az asztali alkalmazások fejlődésének szempontjából rendkívül fontos előrelépés. Annak eredményeképpen, hogy egyre több emberben fogalmazódik meg az az igény, hogy otthon, a garázsban vagy az irodában megvalósíthassuk ötleteinket, rengeteg ilyen jellegű fejlesztés került piacra az elmúlt években. A Glowforge 3D lézervágóval fa, bőr és műanyagok lézeres megmunkálása végezhető. Az asztali lézervágó gép a felsorolt anyagok vágására és gravírozására is alkalmas.

Az átlagos nyomtatókhoz hasonló méretű gépet fejlesztő startup cég azzal a céllal készítette ezt a mindenki számára elérhető megoldást, hogy a sokoldalú lézertechnológia felhasználásával a mindennap használatos tárgyakat természetes anyagokból, mindenki saját maga készíthesse el. Akár egy pénztárcát vagy egy cipőt is legyárthatunk otthon, így egyedi és kreatív ötleteinket egyszerűen megvalósíthatjuk.

Glowforge_3Dlaser_cikk

Alapvetően a lézeres megmunkálási technológia és az ezt alkalmazó gépek rendkívül drágák, általában ipari felhasználásra készülnek. Alacsony árával a Glowforge 3D lézervágó gépe azonban mindenki számára elérhetővé teszi ezt a technológiát így támogatva a DIY mozgalom terjedését.

Dan Shapiro, a cég igazgatója szerint a gép sikere hasonló lesz az asztali 3D nyomtatási technológiákéval. Az alkotói közösség rendkívüli érdeklődése érthető, hiszen ezek az ipari technológiák teszik lehetővé, hogy a kreativitás és a mérnöki találékonyság kombinálásával a hasznos kütyük mellett művészi alkotások is születhessenek. Az ötlet Dan Shapiro fejében egy társasjáték elkészítése során fogalmazódott meg. A gépről számos technikai bemutató videókat készítő csapat és blog is beszámolt már, az eddig látottak alapján fontos mérföldköve lehet ez a DIY mozgalom történetében.

A lézergravírozási funkciót kiegészíti egy automatikus szkennelési folyamat, ami meghatározza a gravírozni kívánt tárgy alapanyagát és ennek megfelelően állítja be a paramétereket. Ezután a saját tervezésű mintázatot, vagy a rendelkezésre álló katalógusból kiválasztott tervet használhatjuk fel. Emellett a gép arra is képes, hogy a megmunkálandó felületre kézzel rajzolt mintázatot gravírozza rá az tárgyra. A cég közel 1,3 millió dollárt gyűjtött össze a projekt megvalósítására, a 30 napos előrendelési időszak alatt pedig közel 30 millió dollár értékű vásárlás történt. Az első megrendelők még idén kipróbálhatják a megvásárolt gépeket.

Forrás:Glowforge

További információ

A Glowforge honlapján

Megosztás
[
    ]