Kifogástalan befogástechnika – EÖK és MANOK a Kecskeméti Főiskolán

Manapság fontos, hogy a műszaki pálya iránt érdeklődők az iskolapadban gyakorlati ismeretekkel is gazdagodhassanak. A Kecskeméti Főiskola és a GIMEX-Hidraulika Kft. együttműködésében lehetőség nyílt rá, hogy a hallgatók számára fenntartott bemutatóterem tovább bővülhessen a gyakorlati oktatás támogatására.

A német Halder EÖK (egyetemes elemekből összeállítható modul rendszerű munkadarab befogó készülék készletek) rendszere kiválóan alkalmazható a kis és közép sorozat-, illetve az egyedi,- és prototípusgyártáshoz. A sokrétű, mechanikus készülékek összeépítését, az elemek gyors cseréjét, a szabványos gép- és készülékelemek teszik lehetővé. Leegyszerűsítve, olyan, mint otthon gyermekünk építőkocka játéka.

Hogyan optimalizálja raktározási költségeinket az EÖK rendszer?

EÖK készlet birtokában lehetőség nyílik rá, hogy bármikor szétszereljük a meglévő befogó készüléket, és a következő munkadarabhoz illeszkedőt építsünk. Ezzel az építőkocka-elv segítségével az egyébként készüléktárolásra felhasznált terület felszabadul, mivel a készülékek gyorsan szétszerelhetőek, és könnyedén újraépíthetőek. Azon alkatrészgyártók, akik számos különböző alkatrészt gyártanak termelésükben, ráadásul kis- és közép sorozatban, azok jelentős költséget tudnak megtakarítani a rendszer rugalmassága és egyszerű bővíthetősége révén.

Az EÖK rendszert 2:18-tól fogja látni a videóban.

https://youtu.be/WQLRhpjZr18

Hogyan készüljünk fel a váratlan tényezőkre?

A prototípusgyártás során – még a sorozatgyártást megelőzve – a kezdeti, fejlesztési, illetve kísérleti szakaszban az EÖK rendszer segítségével gyorsan és költséghatékonyan összeépíthető a munkadarabhoz illeszkedő befogó készülék, mely alkalmas annak tesztelésére, a felmerült műszaki problémák megoldására, a szükséges korrekciók gyors és költségkímélő végrehajtására.

A német Hainbuch cég MANOK terméke hihetetlen szorítóerejével, precizitásával és merevségével már sok manuális befogókészülék felhasználó várakozását múlta felül. Amellett, hogy rendkívül praktikus és kis helyet foglal, kifejezetten jól felszerszámozható.

Hogyan növeli termelékenységünket a Hainbuch megoldása?

Egy kézi- vagy pneumatikus cserekészülékkel a szorítófejek kényelmesen és nagyon gyorsan cserélhetők. A szorítófejekkel a befogó méretétől függően ø4 – 100 mm-ig (egyedi kivitel esetén ø190mm-ig) tudjuk stabilan rögzíteni nyers (recézett szorítófelülettel) vagy már készre (sima szorítófelülettel) munkált alkatrészeinket. Raktári szorítófejek állnak rendelkezésre a négyszög és hatszög munkadarabokhoz egyaránt és akár bármilyen alkatrészforma kialakítható a kopásálló HRC 60 keménységű szorítófejekben. Rendelkezésre állnak továbbá alap és esztergálható munkadarab ütközők, melyek a pozíció pontos meghatározása mellett további stabilitást nyújtanak az alkatrészeknek a megmunkálás során. Ez a rendkívül stabil megfogás a munkadarab felületi minőségére is igen kedvezően hat.

Ez a kis erőgép praktikus, költséghatékony, és kifejezetten sokoldalú; alkalmazási lehetőségei szinte korlátlanok. A MANOK felhasználható többek közt megmunkáló központoknál, mérőgépeknél, lézerírásnál, üregelő gépeknél, szögben történő befogásnál, forgatónyomaték vizsgálatnál, sűrített levegős csavarozónál, szerszám előbeállításnál, hegesztési varratpróbánál, csővágóknál, egymásra rakott palettáknál, oszlopos fúrógépnél, vésőgépnél.

Ennek a manuális befogónak a precizitása, merevsége, de 5 tengelyű gépen való optimális kezelhetősége is felhasználóbaráttá teszi, továbbá nem igényel különösebb karbantartást.

Az ERWIN HALDER KG és a HAINBUCH GmbH német gyártócégek magyarországi képviseletükkel, a GIMEX-Hidraulika Kft.-vel együttműködésében termékmegoldásaikkal bővítették a Kecskeméti Főiskola GAMF karának bemutatótermét. Így a diákok megismerkedhetnek az Halder-féle EÖK rendszer, illetve a Hainbuch-féle Manok megoldás lehetőségeivel, segítve látókörük szélesítését gyakorlati tanulmányaik során.

Dr. Líska János főiskolai docens vette át a főiskola nevében a készülékelemeket

Dr. Líska János főiskolai docens vette át a főiskola nevében a készülékelemeket

[nggallery id=247]

Az átadást követően egy szakmai nap megtartására is lehetőség nyílt a LINAMAR Hungary Zrt.-vel összefogva, mely során a főiskola végzős diákjai a két cég szakemberinek előadásaiból bővíthették ismereteiket.

Az előadásokon részt vett hallgatók között is látszott az új trend, hogy egyre több hölgy hallgató érdeklődik a műszaki pálya iránt, és lát karrierlehetőséget ezeken a területeken is.

Írta: Csonka Szabolcs Gál-Borszuk Anikó

További információ:

A GIMEX-Hidraulika Kft. honlapján.
E-mail: befogastechnika@gimex.hu

Megosztás
[
    ]