Keyence IM optikai mérőgép

keyence_IM_1A KEYENCE cég az egyik világszintű piacvezető az érintés nélküli méréstechnikai eszközök fejlesztésében. Egyik legújabb mérőműszerük, a KEYENCE IM alapvetően más felfogásból közelíti meg az alkatrészek méretellenőrzésének koncepcióját.

Működése

A KEYENCE IM szériás mérőgépek az úgynevezett „Image Dimensioning” (optikai leképezés alapján történő méretellenőrzés) elvén működnek. Az IM szériás gépek tárgyasztalára ráhelyezzük a mérni kívánt alkatrészt, majd egy megadott program segítségével, rövid idő alatt, az alkatrészről készített kép alapján a rendszer megméri és ellenőrzi a méreteket.

A programozása egyszerű. Egy adott alkatrész alapján a felismert méretekhez tetszés szerinti névleges méretet és tűrésmezőt adhatunk meg. A mért adatok nemcsak hosszméretekre, de átmérő, sugár vagy szögméretekre is vonatkozhatnak. Egy programmal egyszerre 99 méretet ellenőrizhetünk egy folyamat során, kb. 3 másodperc alatt. Az alkatrészhez tartozó programot megnyitjuk, majd a darabot a tárgyasztalra helyezzük. A gép optikai rendszere és vezérlője úgy lett kialakítva, hogy nem szükséges az alkatrészt pozicionálni, a rendszer automatikusan megkeresi azt az optika fókuszterében. A beállított tűrések ismeretében, a gép az elkészített kép alapján minősíti az alkatrészt, hogy az megfelelt-e az előírásoknak. Egyszerre több alkatrész mérésére is van lehetőség.

keyence_IM_2

Ezzel a megoldással egy alkatrész méretellenőrzése pár másodpercet vesz igénybe. Nemcsak az alkatrészek mérése gyors, de a különböző alkatrészek közötti programváltás is egyszerű. Ha egy adott alkatrészhez való program van megnyitva, de egy másikat helyezünk a mérőgép tárgyasztalára, akkor a gép vezérlője automatikusan felismeri az alkatrész geometriák közötti eltérést, kikeresi programtárából az új alkatrészhez megfelelő mérőprogramot, majd a mérőszemély általi jóváhagyást követően elvégzi a mérést.

Alkalmazása, lehetőségek

keyence_IM_3Az IM szériás mérőgépek tetszőleges geometriai méretek és jellemzők ellenőrzésére alkalmas: hosszméretek, átmérők, befoglaló körök átmérői, szögméretek, stb. Tömegtermelésben a folyamatos méretellenőrzés egyik megoldása lehet, hiszen a mérési folyamat egyszerű: alkatrész behelyezés, zöld gomb lenyomása, majd a gép ellenőrzési folyamatának kivárása. Így a tényleges mérési folyamat elvégzéséhez nem szükséges méréstechnikai vagy minőségellenőrzési szakember, pusztán a programkészítéshez. A különböző mérőeszközök egyetlen eszközzel kiválthatóak: az IM szériás gépek kiválthatják a sublereket, kengyeles mikrométereket, furatellenőrző idomokat, szögmérőket.

Ez a mérőgép a gépgyártás területén számos esetben alkalmazható, legyen szó esztergált, 3D mart, préselt vagy hajlított alkatrészekről. A gépgyártás mellett, más szegmensekben, például a műanyagiparban, az elektronikai alkatrészgyártás területén, vagy a kábelgyártás során is tökéletesen megállja a helyét.

Összefoglalva

A KEYENCE IM szériás mérőgépei az alábbi előnyökkel rendelkeznek más, konvencionális mérőműszerekhez képest:

  • Párhuzamosan több méretet mér, akár pár másodperc alatt.
  • Széleskörűen képes kezelni a különböző méreteket: átmérő, szög, hossz, befoglaló méretek.
  • Több mérőműszert kiválthat.
  • Nem igényel magas fokú szakképzetséget a kezelőtől, a szakismerettel elég, ha a programozó rendelkezik.
  • Tűrések teljekörű figyelembe vétele.
  • Automata minőségellenőrzés: megfelelő-e vagy nem.
  • Illesztő készülékek használata, alkatrész pozicionálás nem szükséges
  • Számos iparágat kiszolgálhat.

Forrás Keyence

További információ:

A KEYENCE hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]