Jelentősen növekedett a TRUMPF profitja

A vállalat bemutatta az "AXOOM" digitális platformját - Leibinger-Kammüller: "Tökéletes megoldás a Smart Factory megvalósulása felé"

A termelési folyamatok digitalizálásával növelhető a termelékenység, a rugalmasság és folyamatok stabilitása, valamint vállalat-szintű értékhálózatok hozhatók létre.

A termelési folyamatok digitalizálásával növelhető a termelékenység, a rugalmasság és folyamatok stabilitása, valamint vállalat-szintű értékhálózatok hozhatók létre.

A TRUMPF, Európa meghatározó lézer és szerszámgép gyártója jelentős profitnövekedést ért el június végére, a 2014/15-ös pénzügyi évben. Az adózott eredmény 357 millió euró lett 43,9 százalékos növekedés mellett, az árbevétel pedig 13,1 százalékkal nőtt. A növekedés részben az egyszeri hatásként jelentkező, a gyógyászati segédeszköz üzletág 2014. augusztus 1-i értékesítésének köszönhető, összesen 72 millió eurós bevételt eredményezve. Ezt a hatást kizárva az árbevétel 9,6 százalékról 10,5 százalékra nőtt.

A TRUMPF árbevétele az orvosi részleg értékesítése ellenére is jelentősen nőtt, éves összehasonlításban 5 százalékkal, 2,72 milliárd euróra – az orvosi részleg hozzájárulása a teljes bevételhez a 2013/14-es pénzügyi évben 184 millió euró volt, így ezt is sikerült kompenzálni. Ezt a hatást kiszűrve a növekedés 12,6 százalékos volt.

A régiók szerinti bontásban további eltolódások figyelhetők meg az értékesítésben: Míg a német piac továbbra is a legnagyobb, de csökkenő tendenciát mutat. A rangsorban Kína megelőzte az Egyesült Államokat és ezzel első lett a TRUMPF legnagyobb külföldi piacai között. Jelentős növekedést tapasztaltak továbbá több nyugat-európai piacon is, többek között Franciaországban és Olaszországban.

A ditzingen-i gyárban található tisztaszoba, ahol a CO<sub data-srcset=

2 lézerek összeszerelését végzik” width=”700″ height=”467″> A ditzingen-i gyárban található tisztaszoba, ahol a CO2 lézerek összeszerelését végzik

“Elmondhatjuk, hogy az innovációra, a regionális diverzifikációra és a célzott felvásárlásokra alapozott növekedési stratégiánk sikeresnek tekinthető.” – mondta Dr. Nicola Leibinger-Kammüller, a TRUMPF vezérigazgatója. Az alkalmazottak száma a mérleg elkészítésének időpontjában, június 30-án – 10.873 fő – a tavalyival azonos szinten maradt. A kutatás-fejlesztési kiadások – a 2015-ös adatokkal összehasonlítva – ismét az árbevétel 9,8 százalékát érték el.

Dr. phil. Nicola Leibinger-Kammüller, vezérigazgató

Dr. phil. Nicola Leibinger-Kammüller, vezérigazgató

A folyó gazdasági évről szólva Leibinger-Kammüller óvatos optimizmusának adott hangot. A különféle geopolitikai bizonytalanságok és a Kínában tapasztalható lassuló növekedés miatt csak óvatos előrejelzéseket lehet tenni. Összességében a cég a jelenlegi pénzügyi mutatók fenntartására törekszik. A várható növekedés csoportszinten egyszámjegyűre várható.

A TRUMPF bemutatta az Ipar 4.0-val kapcsolatos hosszútávú terveit is. “Számunkra egyértelmű, hogy a Smart Factory-kkal kapcsolatos fejlesztéseket nem hagyjuk harmadik félnek, a digitális hálózatokkal kapcsolatos fejlesztéseket saját kezünkbe vesszük” – mondta Leibinger-Kammüller. A középpontban most a TRUMPF által Karlsruhe-ban alapított, AXOOM GmbH áll. A cégnél kifejlesztettek egy operációs rendszert, mely már előre telepített alkalmazásokkal rendelkezik a teljes gyártási környezethez. A nyílt rendszerű, beszállító-független platform biztonságos adattovábbítást, valamint az adatok tárolását és elemzését is lehetővé teszi. Ezzel egyidőben a modulok megoldást nyújtanak a megrendelések és gyártási feladatok zökkenőmentes feldolgozására a teljes gyártási láncban. “Az AXOOM-mal egy teljesen új üzleti modellt hoztunk létre. Lehetőséget nyújtunk minden ügyfelünknek, hogy egy rendszerben tudják megszervezni a teljes ipari termelési folyamatukat.” – mondta Leibinger-Kammüller.

A TRUMPF elsőként fog operációs rendszert szolgáltatni. “A legnagyobb előnyünk, hogy telepített gépekkel rendelkezünk. Olyan szoftverszolgáltatók vagyunk, akik nagyon jól ismerik a piacot.”

Az AXOOM egy IT szolgáltató, mely olyan operációs rendszert fejleszt, mely már előre telepített alkalmazásokkal rendelkezik a teljes gyártási környezethez.

Az AXOOM egy IT szolgáltató, mely olyan operációs rendszert fejleszt, mely már előre telepített alkalmazásokkal rendelkezik a teljes gyártási környezethez.

 

Magyarországgal foglalkozó rész a TRUMPF 2014/15-ös beszámolójában

A közép- és kelet-európai piacokon a forgalom 10,8 százalékkal 273 millió euróra emelkedett (az előző év 246 millió eurós forgalmához viszonyítva). A legnagyobb árbevételt Csehországban, Lengyelországban, illetve Magyarországon érték el. Bár Oroszország a negyedik helyen szerepel, a szankciók életbelépése miatt az orosz piac jelentős csökkenést szenvedett.

A 2014/15-ös pénzügyi év első negyedében tovább erősödött a TRUMPF magyarországi jelenléte a korábbi képviselő Lasersystems Kft. felvásárlásával. Az egyesülésnek köszönhetően a TRUMPF már két – szerszámgép technológiai és lézer technológiai – részleggel is jelen van Magyarországon. A Lasersystems Kft. üzleti tevékenységét a TRUMPF Hungary Kft. viszi tovább. Az akvizíció részeként a TRUMPF 2014 szeptemberében a Lasersystems Kft. romániai és bulgáriai érdekeltségét is felvásárolta és önálló leányvállalatként működteti tovább.

További információ:

A TRUMPF Hungary Kft. hivatalos honlapján. 

Megosztás
[
    ]