Hibrid gépekkel is találkozhattunk az EMO 2015 kiállításon

Az additív technológiák az ipar egyre több területén jelennek meg, egyre több szerszámgépgyártó rukkol elő olyan megoldásokkal, melyek a hagyományos megmunkálás mellett valamilyen additív módszerrel támogatják a komplex geometriák kialakítását. Ilyen megoldásokkal az idei EMO kiállításon is találkozhattunk, több gyártó standjánál is láthatók voltak az új hibrid gépek.

Ibarmia_hybridA jövő alakítása

A spanyol szerszámgépgyártó vállalat, az Ibarmia több mint 63 évnyi tapasztalattal a háta mögött úgy döntött, hogy új technológiákat is felvesznek profiljukba. Az új irány pedig nem más, mint az additív technológia.

Az EMO kiállításon mutatták be új hibrid szerszámgépüket, a ZVH45/L1600-at, ami egy 5 tengelyes megmunkáló központ, lézeres 3D fémnyomtató funkcióval. Az elv a következő: alkatrészek javításánál a lézerrel megolvasztott fémport felviszik az alkatrész sérült felületére, majd ugyanezen a gépen végzik el a forgácsolási műveleteket is. A gép alkalmas marási, esztergálási műveletek elvégzésére.

A kiállításon bemutatásra került a THR16/Multiprocess szerszámgépük is, mely 1600 mm-es átmérőjű alkatrészeket képes megmunkálni, 4500 kg-os asztalterhelés mellett. A szerszámgép megmunkáló feje egy 452 Nm-es, 84 kW-os főorsót tartalmaz, aminek maximális fordulatszáma 12000 ford./perc.

Egyedi 3D nyomtató – maró megmunkáló központ a Sodick-tól

Sodick OPM250E

Sodick OPM250E

Az EMO Milano-n mutatta be először a SODICK szerszámgépgyártó első 3D fémnyomtatási egységgel ellátott CNC megmunkáló központját, az OPM250E-t. Ez a szerszámgép az ipar kihívásaira adott válasz a Sodick-tól. A szerszámgép fémpor lézeres megolvasztásával képes additív módon anyagot felépíteni, vagy meglévő alkatrészeket kibővíteni, majd HSM marási technológiájának köszönhetően a 3D nyomtatott elemet készre munkálja.

A vállalat kifejezetten a fröccsöntő szerszám tervező és gyártó cégeknek fejlesztette ki ezt a gépet, mellyel bonyolult, konvencionális úton nem megmunkálható furatok, hornyok és hűtőcsatornák kialakítása végezhető a szerszámtestben. Az OPM250E a Sodick több éves kutatási és fejlesztési tevékenységének eredménye, melyet az egyedi gyártástechnológiák eszközeként mutatott be.

 

Megosztás
[
    ]