A Haas és a sebesség szerelmese

A CNC-Bearbeitung Jürgen Buss GmbH, egy jól menő németországi cég tulajdonosa az amerikai dolgok szerelmese: imádja például a klasszikus autókat, az autósportot (a kedvence a NASCAR) és a Haas gépeit. 1992-ben alapított cégével jelentős eredményeket ért el, amit saját bevallása szerint jelentős részben annak köszönhet, hogy Haas CNC-gépekbe fektetett be, többek között egy UMC-750 öttengelyes, univerzális megmunkálóközpontot is vásárolt.

Haas_Buss_cikk

A helyben Buss Toolmaking néven ismert CNC-Bearbeitung Jürgen Buss GmbH központja Stuttgarttól 40 km-re, északra található. Több iparágban, így a gépjárműgyártás, az orvosi, a környezetvédelmi és a mezőgazdasági megoldások területén is megbízható beszállítónak tartják a CNC-megmunkálási és szerszámkészítési munkákat megrendelő vállalatok. A cég működésének egyik alapelve, hogy egy ügyféltől legfeljebb a bevétel 10–15 százaléka származhat. Ugyanez az elv érvényesül a megmunkálógépek beszerzése során is, így a piacvezető, kivételes ár/specifikáció arányt kínáló Haas megmunkálógépekből is a lehető legtöbbet hozzák ki, hogy talpon maradjanak az alvállalkozók gyilkos versenyében.

Jürgen Buss , a CNC-Bearbeitung Jürgen Buss GmbH alapító - tulajdonosa

Jürgen Buss , a CNC-Bearbeitung Jürgen Buss GmbH alapító – tulajdonosa

A céget az alapító-tulajdonos Jürgen Buss irányítja. Buss 26 évesen, 23 éve lépett ki egy helyi gyártócégtől, és a CNC-gépek terén szerzett tapasztalatára alapozva saját vállalkozást indított, amely a kéményekben található gázok mérését végző rendszerek műanyagalkatrészeit gyártotta. A termékei sikeresek voltak, több megrendelést kapott acél alkatrészekre, így beindult az üzlet. Azóta sem bánja, hogy ezen az úton indult el.

Buss az 1990-es évek közepén vásárolta első Haas gépét, amely költséghatékony és minőségi alternatívája volt a helyi piacot akkoriban uraló német, svájci és japán szerszámoknak. Később több Haas CNC-esztergát is vásárolt a négy Haas CNC Super Mini Mill marógép mellé. És bár a 2009-es globális válság miatt át kellett szervezni a céget, és eladni a kapacitások egy részét, a következő évtized elején, a gazdaság élénkülésével Buss ismét Haas termékekbe fektetett.

„A legújabb szerzeményünk egy Haas VM-6 függőleges formakészítő gép, ami a VF-2 függőleges megmunkálóközpont, a VF-2SS nagy sebességű függőleges megmunkálóközpont, a DT-1 fúró- és menetfúrógép, valamint a 2014 januárjában beszerzett UMC-750 öttengelyes, univerzális megmunkálóközpont mellett áll munkába. A Haas gépek napi 10–12 órát futnak, és mindenféle anyaggal dolgoznak a műanyagoktól kezdve az alumínium öntvényeken át a rézen és acélon keresztül egészen a rozsdamentes acélig és más kemény ötvözetekig. A megrendelések sorozatmérete 1000 darabtól indul.”

Haas_Buss4_cikk

Buss elismeri, hogy az amerikai mérnöki munka közel áll a szívéhez. Egy Ford Mustang és Jeep tulajdonosa, és a szinte kötelező Harley Davidson is ott áll a garázsában. Természetesen járt már a Haas dél-kaliforniai gyárában, ahol a gépeket tervezik és összeszerelik.

Haas_Buss5_cikk„Érdekesnek tartom a Haas történetét – meséli – Amióta megismertem a vállalat eddig bejárt útját, csodálom, amit Gene Haas és a kollégái elértek. Zseniális ötlet volt egy gyakorlatilag moduláris rendszert tervezni, amely olcsó, de minőségi alkatrészekből épül fel. És a gépek sikerét tükrözi a vállalat NASCAR-csapata, a Stewart-Haas Racing sikere is. Sőt, őszintén szólva számomra a NASCAR-verseny volt a látogatásom csúcspontja, páratlan élményt nyújtott. Őrület! Most mindenki visszatartott lélegzettel figyeli, hogy ez a siker megismételhető-e a Forma–1-ben.”

Buss versenyzés iránti szeretete a műhelyben is érezhető. A nagyobb teljesítmény érdekében mindegyik gép számos satuval van ellátva. Az UMC-750 kettő, a VM-6 három, míg a DT-1 négy satuval működik, és mindegyik Haas vezérlésen elérhető a nagy sebességű megmunkálás.

A nagy sebességű megmunkálás során a rendszer blokkonként elemzi a vektor irányának vagy szögének változását. Ha a vektorirány változása kicsi, mint például a kis tűrésértékkel generált kódok esetén, a vezérlés nagyobb előtolással interpolálhatja a mozgást, mint amikor a vektorirány változása nagy.A Haas nagy sebességű megmunkálási funkciójával akár 1000 blokk dolgozható fel másodpercenként, vagyis egyetlen blokk feldolgozása alig egy ezredmásodperc alatt megtörténik!

Haas_Buss2_cikk

A Buss által vezetett, ISO9001 minősítésű cégnek több mint 100 km-re lévő megrendelői is vannak, akikkel többnyire ajánlás alapján kerül kapcsolatba. Buss így foglalja össze véleményét: „A Haas CNC-szerszámgépek gyorsasága és pontossága – a tűréshatár 0,005 és 0,01 mm közé esik – miatt irigylésre méltó helyett vívtunk ki magunknak a német szerszámgépipari alvállalkozói mezőnyben.”

Forrás: Haas

További információ:

A Haas Automation INC. hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]