Szerszámgépek szállítása és telepítése II.

Számtalan cikk született a szerszámgépek gyártásáról, vagyis a „gyártó gépeket hogyan gyártják” című témakörben. Még több szakcikk és ismeretterjesztő iromány jelent meg a szerszámgépek helyes és szakszerű használatáról, mind technológiai, mind szerszámozási és készülékezési oldalról. Viszont kevés iromány lelhető fel arról, hogy mi történik a kettő között, a szerszámgép gyártása és a használata között. Jelen cikkemben ezt a hiányt szeretném némiképp enyhíteni, a szerszámgépek szállításáról, telepítéséről és üzembe helyezéséről szeretnék néhány gondolatot megosztani. Először a téma nehézségéről és összetettségéről osztanék meg néhány alapvető gondolatot, majd időrendi sorrendben felvázolnám a szállítás, mozgatás és telepítés fontosabb műszaki ismereteit. Ez a cikk inkább a logisztikai vonatkozásokról fog szólni, vagyis miért kényes a szerszámgépek „mozgatása és bekapcsolása”.

1. rész | 3. rész

Helyre mozgatás

4. ábra: Eszterga ágyazásának mozgatása ipari hevederekkel

4. ábra: Eszterga ágyazásának mozgatása ipari hevederekkel

A szerszámgép leemelése a kocsiról több féle képen történhet.  A leggyakoribb módja a gép targoncázása. A targoncák teherbírása különböző lehet. A leggyakoribb targonca típus a 1500/500-as targonca: vagyis 1500 kg-ot képes emelni, de csak akkor, ha a teher súlypontja a villa csatlakozástól 500 mm-re van legfeljebb. A szerszámgép gyártók általában előre definiálják a lehetséges mozgatási technikákat.

Targoncázás esetén a szerszámgép talpazata úgy van kialakítva, hogy a targonca villái megfelelő módon meg tudják tartani. Telepítés előtt ajánlott a gyártóval egyeztetni, milyen tömegű a gép, honnan lehet alányúlni (a gyártók többsége ezt előre megadja), így a megfelelő terhelhetőségű targoncával lehet várni a gép érkezését. Általában a legnagyobb targoncák kb. 8 tonnát képesek emelni, reális súlyponti kinyúlással (a nagy tömegű szerszámgép nagy kiterjedésű is). Attól, hogy egy targoncára az van írva, hogy max. emelhető tömeg 10 tonna, az függ a villa kinyúlásától is, mennyire tudja a villa vége megközelíteni a tömeg súlypontját. Én személy szerint ezért szeretem a max. tömeg/max. súlypontkinyúlás értékpárt a targoncák jellemzésére, mert sokkal átfogóbb képet ad az adott gép teljesítményéről.

5. ábra: Targoncázás. alányúlás helyének bemutatása egy gépkönyvben

5. ábra: Targoncázás. alányúlás helyének bemutatása egy gépkönyvben

6. ábra: Sérülékeny részek a gép burkolata felett

6. ábra: Sérülékeny részek a gép burkolata felett

A másik leggyakoribb mozgatása a szerszámgépeknek a daruzás. Nagy tömegű gépek esetén szinte ez a legegyszerűbb mozgatási lehetőség. A daruk kampójára való rögzítési lehetőségek igen széleskörűek. A leggyakoribb az emelőszemek alkalmazása. Az emelőszemek metrikus menetűek, géptől függően M16-ostól M24-esig terjednek. 4 pontos megfogás a leggyakoribb. Szállítás előtt érdemes a gyártótól elkérni a tartozék listát, hogy ad-e a gyártó emelőszemet.

7. ábra: Emelőszem

7. ábra: Emelőszem

Megmunkáló központok és szikraforgácsoló gépek esetén, ahol a szervomotor vagy energialánc nyúlik ki a gép burkolata fölé, a köré épített burkoló lemezek nem elegek ahhoz, hogy megvédjék a szerszámgépet a lánc feszítése okozta sérüléstől. Ilyenkor emelőkeret alkalmazása javasolt. A négyszögkeret a 4 végpontjánál kifeszíti a láncokat, így a gép csatlakozó pontjaihoz a láncok a kerettől az emelés irányába szinte párhuzamosan érkeznek. A daruzás általában daruskocsival, vagy a csarnok híddarujával történik. Daruzásnál, kis gépek esetén elterjedt a gerendás emelés. A gépváz megfelelően merev pontjában furatokon keresztül két gerendát helyeznek be, majd a láncokat a gerendák végpontjainál rögzítik.

8. ábra: Szerszámgép keretes daruzásának bemutatása egy gépkönyben

8. ábra: Szerszámgép keretes daruzásának bemutatása egy gépkönyben

9. ábra: Kis méretű fúró-marógép gerendás emelése

9. ábra: Kis méretű fúró-marógép gerendás emelése

Ritka gépmozgatási eszköz a görgős zsámolyozás. Az eszköz általában három félből áll. Két beálló görgősorból és egy vontatható görgősorból. Nehézgépipari emelőkkel megemelik a szerszámgépet, majd alá helyezik a görgős zsámolyokat. Általában e görgők teherbírása 10 tonna (!). Nagy tömeg esetén (6-7 tonna felett) targoncás vontatással könnyen és biztonságosan lehet mozgatni a szerszámgépet. Ez a mozgatási mód a személyes kedvencem. Egyszerű, nem igényel drágább eszközöket. Kevés helyen terjedt el, ennek két oka van: egyrészt a görgők érzékenyek a szennyeződésre (ha a csapágyaik nincsenek megfelelően kenve, nehézkesen és akadozva gördülnek), illetve a teherkocsiról csak akkor lehet ezzel a módszerrel mozgatni, ha a csarnok rámpázott.

10. ábra: Nehézipari emelőkészülékek és görgős zsámolyok

10. ábra: Nehézipari emelőkészülékek és görgős zsámolyok

A szerszámgép mozgatását mindig bízzuk szakemberre, és csak a gyártó által meghatározott módon vigyük véghez. Nem megfelelő mozgatás esetén a gép azonnal garanciáját veszti.

11. ábra: Zsámolyok alkalmazása

11. ábra: Zsámolyok alkalmazása

Folytatás hamarosan…

Írta Juhász Miklós

Források:

http://www.model-engineer.co.uk/forums/postings.asp?th=91442&p=22

http://www.globalindustrial.ca/c/fasteners/vibration-isolators/isolators-machine-leveling

http://www.practicalmachinist.com/vb/member-shop-photos/target-tool-machine-my-shop-story-269186/index9.html

http://www.igus.com/wpck/7068/How_to_Install_a_Cable_Carrier_Vertically?C=US&L=en

http://www.diytrade.com/china/pd/3256506/eye_bolt_eye_nut.html

http://benchrest.com/archive/index.php/t-66202.html

http://www.practicalmachinist.com/vb/general/how-big-i-beam-do-i-need-machine-lifting-249200/

http://www.merritts.uk.com/customer/machine-tools/

http://www.jung-hebetechnik.de/k-professional+M52087573ab0.html

http://www.hurco.com/en-us/support/manuals/default.aspx

http://www.kompresszormester.hu/hutveszarito.html

Megosztás
[
    ]