Siker a tervezésben, siker a gyártásban – Az egyedi gépgyártó választása

A gazdaságosság és a kezelhetőség fontos szempont volt a CAM szoftver beszerzésénél.

Az egyedi gépgyártásra és géptelepítésre specializálódott, győri székhelyű Alprosys Kft. a TopSolid integrált CAD/CAM rendszer beszerzése mellett döntött, hogy a megmunkálás-tervezést és CNC programozást hatékonyabbá tegye. A szoftverberuházás hozzájárult ahhoz, hogy a cég forgácsoló üzeme még több és nagyobb volumenű megbízást legyen képes kiszolgálni.

A KME Holding Zrt. 100%-os tulajdonában lévő Alprosys Kft.-t 1996-ban alapították. A saját tervezőgárdával és gyártókapacitással rendelkező cég a kelet-közép-európai régió egyik autóipari központjában, a Győri Ipari Parkban működik. A lokáció ugyan pontosan jelzi, hogy az Alprosys Kft. ügyfélkörében meghatározó súlyt képvisel az autóipar, de gyógyszeripari, műanyagipari és elektronikai ipari gyártók is nagy számban találhatók a cég partnerei között. A folyamatos fejlődésnek köszönhetően a kft. 2000-ben építette fel 1100 m2 alapterületű, korszerű központját, amelyben a menedzsment, a tervezők és a gyártási terület hatékonyan dolgozhat együtt.

ALPROSYS_cikk7

A tervezőszoftver is gyártóeszköz

A tevékenység súlypontja az alapítás óta változatlanul az egyedi gépek-, berendezések tervezése, gyártása, összeszerelése és üzembe helyezése. Az előállított termelő berendezések vásárlói főként Magyarországon megtelepedett multinacionális vállalatok, de jelentős megrendelők a német és az osztrák iparvállalatok is. A cég 20 évvel ezelőtt még nagy mértékben támaszkodott beszállítókra, azonban idővel a gyártási folyamat egyre több részét vette saját kézbe: a tervezés és a szerelési tevékenység mellett forgácsoló üzemet is létesített, amelyben a vevőik számára készülő gépek és berendezések egyes alkatrészeit állítják elő.

ALPROSYS_cikk2

A mérnöki tervezőmunka és tejes körű gépgyártás mellett az Alprosys Kft. másik meghatározó tevékenysége a géptelepítés. A piaci kihívásokat követő modern ipar egyik velejárója az üzemek tevékenységének folyamatos optimalizálása, amelyhez szükséges a meglévő és új berendezések, gyártósorok mozgatása, áthelyezése, beüzemelése, beállítása. – Ezeket az igényeket szolgáljuk ki tevékenységünkkel, és kiemelten fontosnak tartjuk a minőséget, a megbízhatóságot és a rugalmasságot. Mindezt azonban csak akkor lehet biztosítani, ha a felkészültségünk és megfelelő szemléletünk mellett minden területen a lehető legjobb eszközökkel rendelkezünk. Beszerzési döntéseink során tehát ezeket a szempontokat vesszük figyelembe, nem megfeledkezve a gazdaságosság követelményéről sem. A korszerű eszközök körébe azonban nem csak a termelő berendezések vagy a szerszámok tartoznak, hanem a szükséges ipari szoftverek, köztük a hatékony CAD/CAM rendszerek is. Ezek beszerzését is elengedhetetlennek tartottuk, ezért felmértük a piaci kínálatot és a megmunkálás-tervezés esetében a TopSolidra esett a választásunk – mondta Bera Attila, az Alprosys Kft. ügyvezetője.

ALPROSYS_cikk6

Szoftver a jelen és a jövő igényeire

A győri cég folyamatosan fejleszti gépparkját korszerű megmunkáló központokkal, szerszámokkal és mérőberendezésekkel. – Gyártási műveleteink esetében, például rögzítő furatoknál, ritkán van igény 1-2 századosnál nagyobb pontosságra, és jellemzően 2-2,5D-s, ritkábban 3D-s megmunkálásokat végzünk. Feladatainkat 3-tengelyes gépekkel oldjuk meg, igényeink egyelőre nem teszik szükségessé a 4 vagy 5-tengelyes megmunkálás bevezetését. Alkalomszerűen jók lennének, de nincs annyi munkánk azokra. Éppen ezért a szoftverbeszerzésnél is ezekből az adottságokból indultunk ki, de figyeltünk arra, hogy a megvásárolandó CAD/CAM rendszer „jövő-kompatibilis” legyen, magyarán, ha mégis elindulunk az 5-tengelyes megmunkálás irányába, ne a CAM szoftver jelentse a szűk keresztmetszetet – jegyezte meg az ügyvezető.

ALPROSYS_cikk5

A CAM rendszer kiválasztásába az Alprosys Kft. menedzsmentje bevonta a „felhasználói oldalt”, vagyis a forgácsoló üzem szakembereit, akik többek között arra hívták fel a figyelmet, hogy a tervezői szoftverek piacán ugyan számos megoldás van, amelyet a folyamatos 3D-s megmunkálásokra optimalizáltak, de kevés az olyan rendszer, amely az egyszerűbb műveletek, így például a kontúrozás vagy a furatok kialakításának gyors elkészítését is kiemelten kezeli. A TopSolid azonban ilyen rendszer, ezért az Alprosys Kft. választása erre a szoftverre esett. A döntés meghozatalában szerepe volt a kedvező beszerzési árnak, a felkínált támogatásnak, és annak is, hogy a győri gyártó konstruktőrei egy másik CAD rendszerben készítik a terveket, a kimeneti fájlokat a TopSolid pedig problémamentesen képes átvenni és kezelni. A kiválasztásban tehát a jellemző munkafolyamatokhoz való illeszkedés, a pontosság, a gyorsaság és nem mellékesen az ár játszott meghatározó szerepet.

Egyszerű, gyors, biztonságos

Az ember általában ahhoz a tervezőszoftverhez ragaszkodik, amelyet elsőként megismert, vagy amellyel huzamosabb ideig dolgozott, ezáltal megszokott. A történet esetemben is így alakult volna, mert korábban egy másik 2D rendszert használtam, a TopSolidra való átállás mégis kellemes élmény volt számomra. A rövid tanulási idő nem bosszankodással, vagy a korábbi rendszer iránti nosztalgikus pillanatokkal telt, hanem hasznos felfedezésekkel – összegezte tapasztalatait Molnár Károly, az Alprosys Kft. CAM programozója.

A szoftver megismerése, a használatba vétel első szakasza után a szakember egyik első feladata az volt, hogy a menedzsment számára készítsen egy összefoglalót arról, milyen előnyöket hozott a TopSolid bevezetése. – Viszonylag könnyű dolgom volt, mert teljesen egyértelművé vált, hogy a megmunkáló központok programozása a TopSolidban a legtöbb alkatrész esetében sokkal gyorsabb, mintha ugyanazt közvetlenül a gépeken végeznénk el. Ráadásul pontosabb alkatrészeket készíthetünk, hiszen a szoftverben meglévő ellenőrzési funkciók gyakorlatilag kizárják annak lehetőségét, hogy hibát követhessünk el, míg a gépnél még a legjobbakkal is előfordulhat, hogy elütnek egy koordinátát. Mindezeknek köszönhetően nem csak a pontosságban léptünk előre, hanem a rövidebb programozási idők révén gépkapacitást tudtunk felszabadítani, így még több és nagyobb volumenű megrendelést vállalhattunk – jegyezte meg Molnár Károly. Hozzátette: az időmegtakarítás kiemelten jelentkezik a bonyolult kontúrok vagy éppen a sokfuratos munkadarabok megmunkálásának programozásakor.

ALPROSYS_cikk4 ALPROSYS_cikk3

Nehéz elképzelni, hogy 3D felületek megmunkálását a TopSolid nélkül megfelelő minőségben tudnánk elvégezni, de számos más előnyt is tapasztaltunk. A szoftver alkalmas a forgóasztalok külön kezelésére, így szükség esetén akár a 4. és 5. tengelyek alkalmazására is lehetőségünk nyílik. Elégedettek vagyunk a dokumentációkezeléssel is: a gépkezelő kollégák számára gyorsan kiadható az egyértelmű, átlátható műveleti lap, amelyen a szoftver által, a szerszámpályából és szerszámbefogó átmérőjéből kalkulált, a biztonságos távolságot is figyelembe vevő minimális szerszámkilógást is megadhatjuk. Hasznos lehetőség, hogy az egyes megmunkálási folyamatokhoz teljes szerszám-összeállításokat is rendelhetünk, és így elvégezhetjük a szükséges ütközésvizsgálatot. Mindez nagyfokú biztonságot jelent számunkra. Emellett a TopSolid olyan funkcióit is használjuk, mint például a robbantott összeállítási rajzok készítése. Ezek mind saját szereldénk, mind ügyfeleink számára rendkívül hasznos dokumentációk – mondta a CAM programozó szakember. Molnár Károly kiemelte: a szoftver bevezetésével teljesítették az alapvető célkitűzést, így jelentősen csökkenteni tudták a megmunkálási időket, de a számokkal kifejezhető profit mellett egyéb előnyök is jelentkeztek. A TopSolid alkalmazása a forgácsoló üzem gyártási rendszerében tovább erősítette a biztonságot és pontosságot.

Forrás:CAD-CAM Solutions

További információ:

CAD-CAM Solutions Kft. honlapján.

Megosztás
[
    ]