miniBOOSTER: Minimum Size – Maximum Power

Nyomásfokozók hidraulikus rendszerben

A gépipar fejlődésével fokozódnak a követelmények a hidraulikus rendszerekkel szemben is. Problémát jelenthet, hogy több 10 tonna szorítóerőre lenne szükség egy munkadarab biztos rögzítéséhez, azonban a telepített hidraulika rendszer átalakítása nagy költségekkel járna, vagy éppen a helyhiányból adódóan kivitelezhetetlen. Egyedülálló megoldást kínálnak a miniBOOSTER hidraulikus nyomásfokozói.

A miniBOOSTER HC2W nyomásfokozó

A miniBOOSTER HC2W nyomásfokozó

Előfordulhat, hogy a helyszínen felhasználható legnagyobb nyomásérték nem elegendő a szükséges erő eléréséhez. Bár a feladat elvégzéséhez szükséges erőt többféleképpen el lehet érni, ez manapság már kevés ahhoz, hogy egy rendszert hatékonynak nevezhessünk. Ha az új, nagyobb nyomást igénylő feladathoz nem elegendő a meglévő hidraulikus rendszernyomás, nem szükséges új egységre beruházni. A legegyszerűbb megoldás a kompakt nyomásfokozó egység, amely automatizált rendszerekben akár 5000 bar nyomást is lehetővé tesz.

„akár 5000 bar nyomást”

A nyomásfokozó működése

A nyomásfokozó működése

 

A miniBOOSTER működési animációját megtekintheti, ha ide kattint.

A hidraulikus nyomásfokozó a bemenő alacsonyabb nyomásértéket egy megfelelő magasabb kimeneti értékre alakítja át. Működése egyszerű. Kezdetben az alacsony nyomású oldalon a teljes olajmennyiség folyik a henger felé, azaz a henger nem veszít sebességet, majd amikor a kimeneti eléri a bemeneti nyomást – vagyis a rendszerben felépült a maximális nyomás – egy váltószelep az olajmennyiség egy részét átirányítja a magasnyomású dugattyú felé, így elérjük a kívánt nyomásértéket. Ebből adódóan, ahogy növekszik a nyomás, úgy csökken a folyadék mennyisége, hiszen egy részét a kiáramló folyadék nyomásfokozására használja fel.

„magasabb kimeneti értékre”

Többféle kivitel létezik: a menetes, valamint a peremes kivitelekkel közvetlenül a befogóeszközhöz vagy a szeleptömbbe tudunk becsatlakozni, ezzel kiváltva a magasnyomású tömlőket, szerelvényeket. (Különböző építési méretekből, illetve több áttétel közül lehet választani a folyadékáramunk és nyomásfokozás mértékétől függően.)

„bármely hidraulikus rendszerbe beépíthető”

A miniBOOSTER nyomásfokozó használatával az alacsony nyomás gyakorlatilag energiafelhasználás nélkül és alacsony hőképződés mellett lesz magas nyomásértékké alakítva. A nyomásfokozó használatával elkerülhetjük a nagyobb beruházási költségeket, nincs szükség magasnyomású szivattyúra, magasabb teljesítményű motorra, valamint a fokozó előtt nem kell lecserélni a szerelvényeket sem.

Nyomásfokozó a mobil hidraulikában

Megmunkálásnál a nagyobb nyomás miatt kisebb befogóelemek építhetőek be, így a jobb helykihasználás miatt több munkadarabot lehet megmunkálni, présgépek esetén pedig kisebb munkahengerrel elérhetjük ugyanazt az erőt. Mivel ez a készülék nem tartalmaz forgóalkatrészt, ezért élettartama hosszú. Kompakt mérete és kis súlya miatt szinte bármely hidraulikus rendszerbe beépíthető. A nyomásfokozó felhasználható a mobilhidraulikában is, például emelő- és vágó gépeknél.

A miniBOOSTER nyomásfokozó előnyei

  • Meglévő rendszerbe építhető
  • Automatizált rendszerekben akár 5000 bar nyomás
  • Alacsony beruházási költségek
  • Könnyű beépíthetőség
  • Megoldás helyhiány esetén
  • Hosszú élettartam
  • Magas termékbiztonság, minőség (minden terméket egyesével tesztelnek)

Írta:Kiss Richárd

Gimex-Hidraulika Kft.

További információ:

A GIMEX-Hidraulika Kft. honlapján.