A MakerBot és a TOM kihírdette a Thingiverse Challenge-t a könnyeben elérhető kisegítő technológiákért

A MakerBot a Thingiverse Közösség segítségét kérte a mozgáskorlátozott emberek számára elérhető technológiák fejlesztésében.

Az asztali 3D nyomtatók gyártásában piacvezető MakerBot a mai nap folyamán ingyenesen elérhetővé tette a mozgássérült emberek számára tervezett eszközök terveit a Thingiverse honlapján, és felkérte a közösség tagjait, hogy segítsék ezen eszközök prototípusainak a fejlesztését. A prototípusok bemutatása a Bay Makeathon keretén belül zajlott (mely rendezvény kifejezetten a mozgássérültek hétköznapjaiban alkalmazható és segítséget nyújtó eszközökre koncentrált). A 72 órás rendezvényt a Tikkun Olam Makers és a United Cerebral Partners of the North Bay szervezte, a Google.org finanszírozta, a TechShop kiállító csarnokban került lebonyolításra, San Francisco-ban. A rendezvény célja az volt, hogy kapcsolatot teremtsenek a mozgássérültek és az ő gondjaikat megértő, alkotó emberek, technológusok, tervezők, oktatók és gyártók között. A rendezvény során olyan eszközöket és készülékeket vonultattak fel a résztvevők, melyek házilag könnyen előállítható, olcsó megoldásokat biztosítanak a mozgássérültek számára. A rendezvény eredménye,a MakerBot által a Thingiverse közösségi oldalon meghirdetett Assistive Technolgy Challenge, (Segítő Technológiák Kihívása). A célja egyrészt, hogy segítsék és könnyítsék a mozgásukban korlátozottak életét, másrészt, hogy emberközpontú szemléletet alakítsanak ki a tervezőkben és a gyártókban.

[youtube]K8qpU65Dy_0[/youtube]

Azokat az ötleteket és terveket tettük közzé, amiket a Bay Area Makeathon keretén belül gyűjtöttünk össze” nyilatkozta Jonathan Jaglom, a MakerBot ügyvezető igazgatója. „Több ezer ember él a világon, akik mozgássérültek, és nem tudnak hozzájutni a megfelelő eszközökhöz, pusztán azért, mert nincs benne akkora piaci potenciál. A Bay Area Makeathon demonstrálta, hogyan lehet a 3D nyomtatás technológiájával privatizálni az egészségügyi eszközfejlesztéseket, és kíváncsian várjuk, hogy a nemzetközi tervező közösség hogyan reagál az ingyenesen feltöltött, szabadon továbbfejleszthető tervekre a Thingiverse Közösségi oldalán.

Néhány ötlet, melyet 3D nyomtatáshoz terveztek, és feltöltötték a Thingiverse-re a Assistive Techology Challenge alkalmából.

Markoló

Az „Markoló” csapata nyerte a MakerBot díjat a Gyors Prototípusgyártás területen. A készülékük egy olyan speciális megfogó rendszeres rúd, melyet Kim Lathrop számára terveztek, aki karok nélkül született. Lathrop izgatottan nyilatkozott a „markolóról”: “Ez az eszköz biztosítja számomra, hogy olyan dolgokat is magamnak csináljak, melyek alapvető emberi szükségletek manapság. Rengeteg dologra vagyok most már képes, például asztalt tudok teríteni a vendégek számára.” A termék rengeteg iterációs tervezési lépésen ment keresztül, az első prototípust a MakerBot Replicator asztali 3D nyomtatóval készítették el, és tervük most már fent van a Thingiverse-n is.

MakerBot_markolo

A csapat tagjai: Alex Gecht, Inbal Halperin, Kim Lathrop, Maayan Kahana, és Noam Platt

Cipelő mankók

Ha valaki próbált már mankóval járni, tudhatja milyen nehéz közben bármit a kezünkben tartani, például egy csésze kávét. Hogy ez a probléma megoldódjon a „Cipelő mankókat” készítő csapat egy önstabilizáló készüléket tervezett, melyet a mankókhoz lehet csatolni, és különböző italokat, poharakat hordozhatunk benne, kilöttyenés nélkül. A csapat egy speciális egyensúlyozó mechanizmust tervezett, melynek alapját a drone-ok kamerarendszeréből vették. A csapat két altípust tervezett: egy teljesen mechanikus rendszerűt, mely előállítási költsége csupán 15 dollár és 3D nyomtatott alkatrészek, valamint csapágyak kellenek az összeszereléshez, illetve egy elektromos verziót, ami egy beépített Raspberry Pi-vel, egy szervomotorral és a gyorsulásmérővel együtt 30 dollárba kerül. „Tisztában vagyunk vele, hogy néha a legegyszerűbb tevékenységek is borzasztóan nagy kihatással lehetnek az ember életére, ha mozgássérült. Csapatunk ezért tervezte meg a „cipelő mankót”, Mondta Tomas Garces, a General Electric tervezőmérnöke. „Az, hogy a csapatunkban legyen egy olyan tag, akinek ténylegesen szüksége van egy ilyen eszközre, számunkra kritikus tényező volt a tervezési folyamat során. Kíváncsian várjuk a fejlesztési javaslatokat a Thingiverse-n”.

MakerBot_manko

A csapat tagjai: Benoy Bhagattjee, Daisy Bermudez, Ilan Sherman, Maayan Dremer, Matthew Wasala, és Tomas Garces.

Okos ülőke

Mivel a kerekes székesek számára gyakran minimális mozgásra sincs lehetőség, komoly veszélyforrásnak vannak kitéve. Jelenleg nagyon kevés eszköz áll rendelkezésre ennek a problémának az orvoslására, például különleges kialakítású párnák. A csapat egy olyan ülőkét dolgozott ki és gyártott le 3D nyomtató segítségével, ami a felhasználó testéhez alkalmazkodik. Olyan érzékelőkkel van felszerelve, mely folyamatosan méri az adott testtáj állapotát, és a kritikus helyzetben figyelmezteti a kerekes szék használóját, vagy a szék kezelőjét, hogy helyezze át a testtömegét más állapotba, ezzel javítva a vizsgált testtáj vérkeringését. A készülékhez fejlesztettek egy applikációt is, melyen szintén megjelennek az aktuális figyelmeztetések. A tervek szabadon elérhetőek a Thingiverse-n.

MakerBots_smartass2 MakerBot_smartass

A csapat tagjai: Hagit Alon, Oscar Segovia, Paul Herzlich, Pierre Karashchuk, Shaun Giudici, Tomás Vega, Yakshu Madaan, és Yonni Bank

iEat: Independent Feeder

Ha valaki egy baleset vagy egy betegség miatt csak erősen korlátozottan  képes a kezének mozgatására, meglehetősen nagy kihívást jelent az evőeszközök használata. Léteznek a piacon ilyen problémákat orvosolni próbáló eszközök, de többségük vagy nagyon drága, vagy többet ígérnek, mint tudnak. 3D nyomtatással előállított szerkezeti egységek segítségével az iEat csapat kifejlesztett egy alacsony költségű eszközt, mely segítséget nyújt a korlátozott kézmozgással rendelkező emberek étkezésében. A tervek elérhetőek a Thingiverse-n.

MakerBot_iEat

A csapat tagjai: Clarice Torrey, Dana Yichye-Shwachamn, Ken Fujimoto, Randy Darden, és Zebreda Dunham

Tablettazúzó

A tablettás gyógyszerek gyakran túl nagyok ahhoz, hogy lenyeljük őket. A pirulák széttörése pedig mozgáskorlátozottak számára különösen nagy problémát okoz. A jelenleg a piacon fellelhető termékek közös hibája, hogy az aprítás, és a fecskendőbe juttatás között rengeteg gyógyszerpor elvész. A „Tablettazúzó” csapata egy olyan hordozható pirula darálót tervezett, mely közvetlenül a fecskendőbe őrli bele a tablettát. A végleges készüléket merevebbre, strapabíróbbra terveznék, kiegészítő eszközökkel ellátva.

MakerBot_tablettazuzo

A csapat tagjai: Andrew Shostak, Derrik French, Eli Chissick, Oded Shorer, és Oscar Segovia

Az Assistive Technology Challenge verseny november elsejéig fog tartani a Thingiverse honlapján. A szervezők bátorítják a tervezőket, hogy áttervezzenek, módosítsanak, fejlesszenek a feltöltött terveken. A résztvevők természetesen teljesen új termékötletekkel is előállhatnak. Az értékelést a végzett munka kreativitása, használhatósága és a piacon gyakorolt hatása alapján végzik majd. A versenyzőknek esélyük van egy 5. generációs MakerBot Replicator típusú 3D nyomtatót nyerni, hozzá egy MakerCare csomagot, a nyertesek termékötleteit, fejlesztéseit közzéteszik a Thingiverse honlapján, illetve a termékötletükkel kapcsolatban stratégiai konzultációt folytatnak, hogy az ötletből esetlegesen terméket készítsenek, így formálva a prototípusgyártást az emberek megsegítésének globális eszközévé.

Az asztali 3D nyomtatás az egészségügyi segédeszközök fejlesztésének egy új szegmensét nyitotta meg, így bárki tényleges terméket készíthet ötleteiből. A TOM események korábbi eredményei például az önjáró elsősegély csomagok és könyvlapozó gépek. A MakerBot 3D nyomtatói számtalanszor segítették a kutatók, orvosok munkáját: műtétek előtti felkészítés/gyakorlás, légcsősérülésekhez készült támasztó porcok, műszertechnikai-gyógyászati fűtőtestek, valamint alacsony költségű művégtagok gyártása.

Forrás:MakerBot

Megosztás
[
    ]