IO-Link adatgyűjtés strapabíró, gépbe szerelhető eszközökkel

IO-Link eszközökkel bővült az IP-67 védettséggel rendelkező modulok palettája

Az IP 67-es védettségű IO-Link-Box modulok lehetővé teszik a terepre kihelyezett érzékelők hagyományos, költséghatékony érzékelőkábelekkel történő bekötését. Ez közvetlen adatátvitelt eredményez az IO-Link kommunikációs rendszer felé. Összesen 28 modeltípus érhető el műanyag- vagy cinkprésöntvényházban az ipar által támasztott legkülönfélébb követelményeknek megfelelve.

Az IP67-es védettségű IO-Link-Box modulok átfogó választékával közvetlenül a terepen költséghatékony, pont-pont közötti összekötéseket lehet megvalósítani. Az adatátvitel alapja az IEC 61131-9 szerint szabványosított IO-Link protokoll, amely lehetővé teszi a terepi busz égisze alatt üzemelő érzékelők és aktuátorok közötti adatkapcsolatot.

Az IO-Link kommunikációs rendszerként való használatának előnyei különösen a komplex érzékelők csatlakoztatásakor szembetűnőek. IO-Link-Master igénybevételével már korábban is csatlakoztatni lehetett maximum négy darab IO-Link eszközt – (IP 67-es) EP6224 EtherCAT Box vagy (IP 20-as) EL6624 EtherCAT csatoló, illetve KL6624 buszcsatoló beiktatásával. Ha rendelkezésre áll egy I0-Link-Master, az új IO-Link-Box modulokkal már komolyabb ráfordítás nélkül, hagyományos érzékelőkábel segítségével is be lehet kötni a terepen kihelyezett további érzékelőket, a begyűjtött jeleket pedig egyszerre lehet továbbítani az IO-Link-Master-nek.

Az IP 67-es védettségű, IO-Link eszközként kivitelezett IO-Link-Box modulok műanyag- és cinkprésöntvényházban egyaránt rendelhetők, ezáltal megfelelve az ipar által támasztott legkülönfélébb követelményeknek.

Az IP 67-es védettségű, IO-Link eszközként kivitelezett IO-Link-Box modulok műanyag- és cinkprésöntvényházban egyaránt rendelhetők, ezáltal megfelelve az ipar által támasztott legkülönfélébb követelményeknek.

Ezzel a Beckhoff IP 67-es eszközeinek amúgy is széles portfoliója még több alkalmazási terület számára elérhetővé vált. Az összesen 24 darab buszrendszerrel az IP 67-es I/O modulok a lehető legjobb módon támogatják a közkedvelt kommunikációs protokollokat, illetve ebből adódóan különféle szabványokon alapuló alkalmazásokat is. Természetesen a legjobb teljesítményt az EtherCAT-Box modulok következetes alkalmazásával lehet elérni, aminek köszönhetően az EtherCAT adta lehetőségeket teljes mértékben, korlátozások nélkül ki lehet használni.

Érzékelők csatlakoztatása extrém körülmények között is költséghatékonyan és rugalmasan

Az IO-Link-Box modulok bináris és komplex érzékelők illetve aktuátorok csatlakoztatását is lehetővé teszik. A modulok és a mindenkori IO-Link-Master között (A osztályú port-on át) M12-es csatlakozóval hozható létre kapcsolat. Nagyobb fogyasztású modulok esetén további feszültség betáplálására is mód nyílik (B osztályú port-on át). Árnyékolatlan ipari kábelek használatával a kábelezés költséghatékonyan is megvalósítható. A modulok az IO-Link V1.1 specifikáció szerint készülnek. A specifikációnak megfelelően a pont-pont közötti csatlakozás hatótávolsága 20 m. Az IO-Link konfigurálása nem igényli külön eszköz használatát, mivel a funkció integrálva van a TwinCAT szoftverbe. Az IO-Link segítségével összekapcsolt eszközök beazonosíthatóak, egyszerű a hibakeresés, és szükség esetén a rendszer újraparaméterezése nélkül cserélhetőek az eszközök.

A helytakarékos kialakításnak, illetve a jól bevált műanyag háznak (EPI) vagy a rendkívül strapabíró cinkprésöntvényháznak köszönhetően az IO-Link-Box modulok alkalmazhatóak extrém körülmények között is. A bináris érzékelőket M8- vagy M12-es csavarkötéssel lehet csatlakoztatni a 8- vagy 16-csatornás modulokhoz. Az univerzális digitális I/O modulokat különösen rugalmas módon lehet alkalmazni a szabadon felhasználható 8, illetve 16 be-/ kimeneti csatornával. A 4-csatornás analóg bemeneti-, vagy más néven „Kombi Box” modul két analóg bemenettel és két analóg kimenettel rendelkezik, amelyek segítségével a terepen analóg jelek érzékelése vagy továbbítása lehetséges.

További információ:

A Beckhoff hivatalos oldalán.

Megosztás
[
    ]