Bemutatkoztak a jövő vezérlési technológiái

Automatizálási hardverek és szoftverek legújabb generációja: jövőbeli technológiák hatékony alkalmazása ma!

2015_09_22_Beckhoff_Technology_Day_03A Magyarországon első alkalommal szeptember 15-én megrendezett Beckhoff Technology Day konferencia egy olyan egész napos, ingyenes rendezvény volt, amely egyedülálló lehetőséget nyújtott arra, hogy az érdeklődők közvetlenül értesüljenek a PC-alapú vezérlés aktuális trendjeiről.

Az eseményen a résztvevők megismerhették az automatizálási megoldások legújabb fejlesztéseit, bemutatásra került néhány Beckhoff technológiával készült alkalmazás, a gyakorlati előadások keretében pedig az érdeklődők betekintést nyerhettek a TwinCAT 3 automatizálási szoftver használatába.

A rendezvényhez kapcsolódó kiállítótérben pedig működés közben is megtekinthető volt néhány Beckhoff technológiát szemléltető bemutatóalkalmazás, köztük az Ipar Napjai kiállításon Különdíj elismerésben részesült XTS lineáris szállítórendszer is.

2015_09_22_Beckhoff_Technology_Day_12A teltházas rendezvényt Perecz Tamás, a Beckhoff Automation Kft. ügyvezető igazgatójának előadása nyitotta meg, amely egy rövid áttekintést nyújtott a Hans Beckhoff által alapított nemzetközi vállalatcsoportról. Az 1980-ban alapított cég több mint három évtizede meghatározó szereplője az automatizálási piacnak, és nemcsak lépést tart a technológiai változásokkal, hanem gyakran maga diktálja a trendet is. Konzorciumi vezetőként többek között az Ipar 4.0 első nagyléptékű projektjét, a ScAut (Scientific Automation – tudományos automatizálás) projektet is képviseli.

A németországi anyavállalattól meghívott Dr. Knut Güttel kiemelte, hogy a Beckhoff PC-alapú vezérléstechnikája ideális eszköztárat kínál az Ipar 4.0 koncepciójához. Az Ipar 4.0 középpontjában az információs (IT) és automatizálási technológiák egymáshoz közelítése áll, aminek alapjait a Beckhoff már 25 éve lefektette, és továbbra is a legjobb megoldásokat kínálja a jövőbeli ötletek megvalósításához. A mai piacot elárasztó okos eszközök világában nagyon fontos a PC-alapú vezérlés nyitottsága. Ez azt jelenti, hogy az eszközök, illetve rendszerek és moduljaik nyíltan képesek egymással kommunikálni. A Beckhoff PC-alapú eszköztára nem csak az intelligens gyárak számára biztosít alapvető technológiát, hanem alkalmat ad a felhőalapú számítástechnikától a közösségi automatizálásig terjedő, jövőbe mutató ötletek újfajta megvalósítására is.

2015_09_22_Beckhoff_Technology_Day_07Dr. Knut Güttel előadását követően a konferencia két szekcióra oszlott. A nagyteremben nemcsak a Beckhoff szakemberei tartottak előadásokat, hanem a Beckhoff eszközeit és technológiáit használó vállalatok képviselői is bemutatták fejlesztéseiket. Jamriska Péter, a Beckhoff Automation Kft. applikációs mérnökének előadása a Beckhoff hajtástechnikai megoldásaiba nyújtott betekintést, Kozó Gábor, az evopro systems engineering Kft. gyártásautomatizálási projektvezetője pedig megosztotta az XTS lineáris szállítórendszerrel megvalósított fejlesztések közben szerzett tapasztalatokat.

Fazekas Sándor elmesélte, hogy az Ateknea Solutions Hungary Kft. frissen indított üzletága az Ipar 4.0 terjedését és alkalmazását elősegítő elem- és készség készlet fejlesztését tűzte ki célul. Az általuk fejlesztett, Beckhoff eszközökön alapuló rendszer olyan egységeket tartalmaz, amelyek a felhasználók számára leegyszerűsítik például a gépek közti, valamint ember-gép kommunikációt, felhő alapú adatgyűjtést és adatelemzést. Az esettanulmányban bemutatott projekt azért volt fontos mérföldkő a vállalat számára, mert ez indította el a gondolkodást és fejlesztéseket az Ipar 4.0 és IoT irányába.

2015_09_22_Beckhoff_Technology_Day_18A több mint 140 leányvállalattal rendelkező Continental cégcsoport számára hatalmas méretéből adódóan az egyik nagyon fontos feladat az egységes eszközök használatának kialakítása volt a különböző gyárakban, tudhattuk meg Ihász Ferenctől, a Continental Automotive Hungary Kft. termelési szoftverfejlesztő csoport vezetőjétől. Ennek következtében az automatizálásban az egyik fő standard a Beckhoff automatizálási technológiája lett, beleértve a TwinCAT szoftvert is. A vezérlések esetén azonban nemcsak a hardverelem és a vezérlőszoftver típusa lett egységesítve, hanem a gépeken futó TwinCAT-alkalmazások keretprogramja és struktúrája is. Ez biztosítja a különböző beszállítóktól érkező gépek/berendezések programjának egyforma alapelven való működését.

2015_09_22_Beckhoff_Technology_Day_06Bíró Zoltán, a Mayer Hardware & Software Kft. villamosmérnöke egy parkett-fríz, bútorléc vagy hossztoldási alapanyag termelésére alkalmas faipari berendezés vezérlését mutatta be. Az eszköz fluoreszkáló kréta jelölése vagy kamerás hibafelismerés alapján feltérképezett hibahelyek közötti egészséges részekre optimalizált vágási tervet készít, és ez alapján ledarabolja az alapanyagot. A szabásterv optimalizálása történhet értékre, kihozatalra vagy termelési tervre. A vezérlést Beckhoff beágyazott PC végzi, amely erre a feladatra ideális hardverstruktúrát biztosít. A kétmagos vezérlő egyik magján a PLC funkciók futnak, a másik mag pedig az C#-ben megírt optimalizáló programot futtatja, valamint az ember-gép kapcsolatért felel.

Dr. Knut Güttel-t egy másik előadáson is hallhattuk: az automatizálási technológia világát újraértelmező TwinCAT automatizálási szoftvert, ennek alapfunkcióit, valamint újdonságait ismertette.

2015_09_22_Beckhoff_Technology_Day_13Fabio Innocenti termékmenedszer a Beckhoff IPC-k és beágyazott PC-k termékpalettáját, valamint a legújabb fejlesztéseket ismertette. Annak érdekében, hogy a teljes Beckhoff termékskála megismerésre kerüljön, Jamriska Péter a Beckhoff I/O palettát mutatta be, melyet Jens-Olaf Brede a legújabb fejlesztésekkel, a már jól ismert EtherCAT I/O rendszeren alapuló, közvetlenül a nyomtatott áramköri lapokra szerelhető EJ-modulok áttekintésével egészített ki.

Ezzel párhuzamosan a másik szekcióteremben két-két gyakorlati előadás ismétlődött a nap folyamán.

Cserpák Mihály applikációs mérnök előadásán a résztvevők megismerkedhettek a TwinCAT 3 fejlesztői környezettel, valamint a rendszer főbb jellemzőivel. Egy gyakorlati alkalmazáson keresztül a résztvevők betekintést nyerhettek egy adott projekt elkészítésének menetébe, valamint a rendszer nyújtotta vizualizációs megoldásokba.

Perecz Tamás pedig a TwinCAT 3 rendszer nyújtotta ADS adatszervert ismertette. Egy gyakorlati példán keresztül egy olyan vizualizációs alkalmazást hozott létre, amely a TwinCAT rendszerhez csatlakozik. Az alkalmazás az ADS dll, valamint Visual Basic .NET felhasználásával valósult meg.

A rendezvény egyben kiváló alkalom volt a Beckhoff magyarországi csapatával való személyes találkozásra is.

[nggallery id=242]

További információ:

A Beckhoff Automation Kft. hivatalos honlapja.

Beckhoff Automation Kft.
1097 Budapest, Gubacsi út 6.
Telefon: + 36 1 501 9940
Fax:+ 36 1 501 9941
info@beckhoff.hu

Megosztás
[
    ]