Asztali marógép a Tormach-tól

A legújabb Tormach marógép, a PCNC 440 mindössze 100x80x107 cm-es (40″× 32″×42″) helyigényével akár egy íróasztalon is elférhet. Összehasonlításképpen vegyük a Tormach 1100-at, a vállalat első asztali CNC gépét, ami 680 kg-ot nyomott, és 142x114x152 cm-es (56″× 45″×60″) helyigénnyel rendelkezett.

Keményen dolgoztunk, hogy sikerüljön olyan kompakt megoldásban implementálni a technológiánkat, amivel hozzáférhetőbbé tesszük a CNC gépeket a felhasználók számára, legyen szó hobbi szinten alkotni vágyóról, kezdő vállalkozóról, oktatóról vagy feltalálóról,” mondta Andrew Grevstad, a Tormach termékmenedzsere. “A termék tökéletes választás azok számára, akik valódi megmunkálást szeretnének végezni, de nem áll rendelkezésükre elegendő hely,” tette hozzá.

Tormach_PCNC440_cikk1

Az amerikai cég már 12 éve foglalkozik kisméretű marógépek, esztergák és köszörűk fejlesztésével és gyártásával. Legújabb gépüket szeptember végén mutatták be a New York-ban megrendezett World Maker Faire rendezvényen.

Garázsbarát megmunkálógép

3 éve, a PCNC 440 kifejlesztésének kezdetekor, az alapötlet az volt, hogy egy olyan CNC marógépet dobjanak piacra, ami elfér egy íróasztalon, és az ára is kedvező. Ahogy a technológiai fejlesztéseknek köszönhetően egyre szélesebb körben terjednek el a csúcskategóriás berendezések, a CNC marógépek világában bekövetkező változások úgy hatnak például a Maker Movement-re is.

Sok hasonlóságot vélek felfedezni a mi történetünk és a személyi számítógépek fejlődése között,” mondta Grevstad, aki hozzátette, a számítógépek is egyre szélesebb körökben lettek népszerűek, ahogy csökkent a méretük és az áruk. Voltak idők, amikor csak egyetemeken, laborokban és nagyvállalatoknál láthattunk számítógépeket,” mondta. “Ma ugyanez figyelhető meg CNC gépekkel.

Jellemzők

A PCNC 440 4950 dolláros bevezető ára ipari körökben valóban kedvezőnek mondható. A merev öntöttvas váznak köszönhetően kiváló pontossággal végzi a megmunkálást, amiben egy 300-10000-es fordulatszámú főorsó van segítségünkre. A kis gép maximális előtolási sebessége 343 cm/perc.

A PCNC 440 számos különböző alapanyag megmunkálására alkalmas, vághatunk vele műanyagoktól kezdve, alumíniumon keresztül egészen a keményebb fémekig szinte mindent, akár acélt és titánt is. Hasonló képességekkel rendelkezik, mint a nagyméretű ipari megmunkálógépek, melyek akár 10-szer, vagy 20-szor annyit nyomnak, mint a kis asztali CNC marógép.

A Tormach saját fejlesztésű PathPilot vezérlőrendszere a legnépszerűbb CAD/CAM rendszerekkel kompatibilis. A Professzionális vezérlőrendszerrel párbeszéd alapú programozás végezhető, melynek segítségével CAD/CAM rendszer, vagy más digitális tervezőeszköz használata nélkül készíthetők el a CNC programok.

Technikai paraméterek:

Asztal mérete45×16 mm (18″x6,3″)
Úthossz (X/Y/Z)25x16x25 mm (10″x6,25″x10″)
Súly200 kg (450 lbs)
Max. előtolási sebesség (X/Y)343 cm/perc (135 ipm)
Max. előtolási sebesség (Z)280 cm/perc (110 ipm)
Főorsó sebessége300-10000 1/perc

Tormach_PCNC440_cikk2

Gyár a garázsban

15 évet töltöttem a professzionális megmunkálás világában, és azt kell mondjam, a változás hatalmas. Az első alkalommal, amikor 3D nyomtatót láttam, még 100.000 dollárba került,” mondta Grevstad.

Amikor ellátogatok a vásárokra, látom hogy mennyi lehetősége van már az embereknek, látom a rengeteg tervezőeszközt és hogy mindegyik elérhető bárki számára, ez hihetetlen,” tette hozzá. “Ez elképzelhetetlen volt számomra, mikor elkezdtem a szakmát. Remek dolog, hogy léteznek ilyen eszközök és még hitelt sem kell felvennünk a megvásárlásukhoz. Ha rendelkezésünkre állnak megfizethető megoldások, megtapasztalhatjuk, hogy mi lehetséges. Éppen ebben szeretnénk segíteni az embereknek.

 

Megosztás
[
    ]