YK350TW SCARA robot a Yamaha-tól

A Yamaha legújabb SCARA (szelektív engedékenységű robot kar) robotja, az YK350TW konstrukciójának köszönhetően kiváló helykihasználással dolgozik.

A SCARA robotok kinematikai felépítése alapvetően különbözik a hagyományos ipari robotokétól. Ezek a robotok 2 vagy 3 párhuzamos rotációs tengellyel rendelkeznek, így különösen nagy gyorsaságra képesek az összeszerelési, árumozgatási feladatok során. Az ilyen típusú robotok alkalmazásának legfőbb okai, a rövid ciklusidők, rugalmas terhelhetőség, könnyű kezelhetőség és a relatív nagy munkaterület.

A SCARA robotok között is felfedezhetünk alapvető különbségeket, például a rögzítésük fajtájában. A robotkart rögzíthetjük talapzathoz, falra, vagy mennyezetre. A mennyezetre rögzíthető robotok egyik legnagyobb előnye, hogy a többi ipari robottal ellentétben, melyek tényleges munkatere általában nem szabályos geometriai forma, az alattuk található kör alakú munkaterületet teljesen ki tudják használni.

Yamaha_SCARA_cikk2

A Yamaha által kifejlesztett mennyezetre rögzíthető SCARA robotot az YK-X széria legújabb tagja. Nagy karlengési szöge lehetővé teszi, hogy a rendelkezésre álló 700 mm ármérőjű munkaterület 100%-ban kihasználható legyen. Ez a konfigurációt emellett a megfelelő egyensúly elérésében is sokat segít, így a SCARA robotokra jellemző nagy sebesség mellett is kimagasló pontosság érhető el. A robot egy további különlegessége, hogy 5 kg-os terhelhetőségével kiemelkedik a hasonló mozgástartománnyal rendelkező, mennyezetre szerelhető SCARA robotok közül.

A jövőben jelentős produktivitásbeli fejlődéseket várnak ettől a technológiától, mivel ezek a robotok nagymértékben hozzájárulnak az árutovábbítási és összeszerelési folyamatok felgyorsításához.

A robot alatti munkaterület 100%-a elérhető

A mennyezeten történő rögzítés és az összes karra jellemző nagy forgástartomány teszi lehetővé, hogy a teljes, 700 mm-es átmérőjű munkaterület elérhető legyen. Ennek köszönhetően sokkal hatékonyabb a robot helykihasználása.

Yamaha_SCARA_cikk1

Nagy sebességű, nagy pontosságú mozgás

A korábbi modellekhez képest a ciklusidők 20%-kal csökkentek, ami a belső egyensúly optimalizálásának, valamint az optimális pontról pontra történő mozgásútvonalaknak köszönhető. A nagy precizitású pozicionálást a 0,01 mm-es X/Y/Z irányú, valamint 0,01°-os R irányú ismétlési pontosság teszi lehetővé.

A kiemelkedő sebesség és pontosság hozzájárul a ciklusidők csökkentéséhez, legyen szó akár könnyű alkatrészek mozgatásáról, akár összeszerelési folyamatokról.

Magas terhelhetőség

Az 5 kg-os maximális terhelhetőségnek köszönhetően szélesebb körben alkalmazható, mint a legtöbb hasonló munkaterületű mennyezeten rögzíthető SCARA robot. Ennek köszönhetően akár nehezebb alkatrészek, multifunkcionális eszközök, szerszámok mozgatására is alkalmas.

Technikai paraméterek:

 XYZR
Kar hossza175 mm175 mm130 mm
Forgástartomány±225°±225°±720°
Ismétlési pontosság±0,01 mm±0,01 mm±0,01°
Maximális sebesség5,6 m/s1,5 m/s3000°/s
Maximális terhelhetőség5 kg

Forrás:Yamaha Robotics

További információ

A Yamaha Robotics honlapján

Megosztás
[
    ]