Újra működik a 333 éves kovácsmalom

Az embert körülvevő energiaforrások hasznosítása már évezredekkel ezelőtt megkezdődött, ezalatt az idő alatt számos különböző technológiát fejlesztettünk ki ezen erőforrások kiaknázására.

Már a rómaiknál is megfigyelhető volt, hogy bonyolult akvadukt rendszerek segítségével vezetik el a vizet a vízimalmokhoz, melyeket gabonaőrlésre vagy egyéb feladatokra használnak.

Hafla_kovacsmalom_cikk2 Hafla_kovacsmalom_cikk1

Egy ehhez hasonló megoldást találhatunk a svédországi  Häfla patak partján is. A Häfla kovácsmalom, amit 1682-ben alapítottak, a víz energiáját használja, hogy az épület belsejében található 700 kg-os kalapácsot mozgassa. A malom különlegessége, hogy 333 éves kora ellenére ma is hibátlanul működik.

A eredetileg évente 45 tonna temperöntvényt előállító kovácsmalmot a 18. században felújították, így 90 tonnára növekedett a termelés. A malmot 1924-ben teljesen leállították, de az elmúlt pár év munkájának köszönhetően ma újra működőképes.

Megosztás

Papp Olivér

A CNCMedia alapító főszerkesztője. CAD szakértő. Legújabb generációs szerszámgépekről, technológiai fejlesztésekről, szoftveres megoldásokról, valamint legfontosabb hazai és külföldi rendezvényekről ír 2008 óta. 

Tags:

[
    ]