Továbbfejlesztett DELMIA stratégiák – Nehezen megmunkálható anyagminőségek I.

A kiváló anyagjellemzők és ipari felhasználhatóság miatt számos esetben készülnek termékek nehezen megmunkálható anyagminőségekből. Ezek közé tartoznak az általánosan nehezen forgácsolható anyagok mellett, a manapság egyre gyakoribb ISO M (rozsdamentes acélok) és ISO S (HRSA és titán) szabványcsoportokba tartozó anyagminőségek is. Figyelembe kell venni azonban, hogy az ezekbe a kategóriákba sorolható anyagok közös jellemzője a rendkívül nehéz forgácsolhatóság, amelyek miatt különösen nagy precizitást és megfelelően stabil folyamatfeltételeket igényel a megmunkálásuk.

delmia_troch_sliderA DELMIA legújabb verziója ezeknek az anyagoknak – illetve természetesen a standard, probléma mentesen forgácsolható anyagminőségeknek – a megmunkálásában nyújt segítséget több olyan továbbfejlesztett stratégiával, melyek használatával nagyobb hatékonysággal és gazdaságosabban végezhető el a forgácsolás, mint a hagyományos, több évtizedes technológiákkal.

Trochoidális marás

A DELMIA 2,5D megmunkálási moduljában az egyik alapvető funkció a Trochoidális marás (Trochoidal milling).
Paraméterezése egyszerű, mindössze a felületeket kell megadnunk, amelyek megmunkálásra kerülnek, továbbá a trochoid görbe átmérőjét, az axiális fogásvételt (ap), és a radiális ellépés (megnevezése DELMIA-ban: engagement) értékét. Ezekből a paraméterekből a szoftver egy kész szerszámpályát hoz létre, ahol a szerszám mozgása egymást követő lineáris és köríves szakaszokból épül fel. Lineárisan történik az előrehaladás a következő íves, fogásvételi szakaszig, majd az ív mentén fokozatosan növekszik, illetve csökken a radiális fogásvétel értéke. Ezzel a módszerrel biztosított, hogy a szerszám mindig a beállított egyen- vagy ellenirányú marást végezze. A technológia sajátosságainak köszönhetően az ap axiális fogásmélység értéke – az alkalmazott szerszámtól függően – elérheti a 2xD értéket, vagyis a szerszámátmérő kétszeresét is. A radiális ellépés általános értéke a megmunkált anyagminőségtől függően a szerszámátmérő 1-25%-a.

Fogásvétel menedzsment

Számos operáció esetén van lehetőségünk a szerszám fogásvételét befolyásolni attól függően, hogy a pálya mentén mekkora radiális fogással (ae) dolgozik a szerszám. A “fully engaged tool management” opció alkalmazásával módunk nyílik arra, hogyha a szerszám teljes átmérővel dolgozik – vagyis a radiális fogásvétel értéke megegyezik a szerszám átmérőjével – a szoftver a beállított paraméterektől függően automatikusan csökkentse a radiális vagy az axiális fogásmélység értékét. A DELMIA minden olyan esetben telibemarásnak definiálja az adott megmunkálást, amikor a szerszám átmérőjének több, mint 75%-a fogásban van, illetve az átfogási szög nagyobb, mint 120°.

Alapvetően három beállítási lehetőséget kínál számunkra a szoftver:

  • None – vagyis engedjük, hogy a szerszám teljes átmérővel dolgozzon, így a szoftver nem avatkozik be.
  • Trochoid – ebben az esetben, ha a szerszám telibemarást végezne, a ciklus automatikusan átvált trochoid mozgásformára, így kímélve a szerszámot a túlterheléssel szemben. Abban az esetben, ha elég hely van a szerszám számára, hogy ne kelljen telibemarást végeznie – vagyis az alapvetően beállított radiális fogás értékével dolgozhat, a pályagörbe automatikusan visszavált egyszerűbb mozgásformára.

MultiPass – meghatározhatjuk, hogyha a szerszám mégis telibemarást végez, mi lehet az a maximális axiális fogásmélység amivel dolgozhat, attól függetlenül, amit általánosan definiáltunk axiális értékként.

Ezen felsorolt lehetőségek fő előnyei, hogy a szerszámot – természetesen a beállított paraméterektől függően – a lehető legjobban kímélik. A gépi főidők mellett a mellékidőket és a programozás idejét nagymértékben csökkenthetik, így a gyártás költségei is csökkenthetőek. Emellett nem utolsó sorban az egyenletesen dinamikus pályák és mozgásciklusok a szerszámgépet is kevésbé terhelik, ami viszont sok esetben a legfontosabb szempont a gyártástervezés és gyártás folyamán.

MEGOLDÁSOK EGY KÉZBŐL: I. CAD-TERV SZAKMAI KONFERENCIA
2015. OKTÓBER 15.

• a teljes CAD-Terv cégcsoport szolgáltatás portfóliója 4 szekcióban
• Hogyan profitálhat abból, ha egy forrásból kapja a megoldásokat?
• Milyen eredményeket értek el eddig partnereink?
• További információkat, újdonságokat szeretne megismerni a megmunkálás témakörében?

Október közepén közel egynapos rendezvényünk keretén belül választ kap minden felmerülő kérdésére!
Ha kíváncsi mire számíthat, milyen élményekkel gazdagodtak tavalyi résztvevőink tekintse meg rövid beszámoló videónkat.

Részletes program és ingyenes regisztráció

További információ

A CAD-Terv Kft. honlapján.

Megosztás
[
    ]