Szerelvényberuházások a Bertolnál

Nem sokkal azután, hogy Horvátország újjáépült az 1990-es évek elejének háborús időszakát követően, egy nagy tervekkel, de kevés tapasztalattal rendelkező fiatalember vette át a rozsdamentes acélból készülő üvegszerelvényeket gyártó családi vállalkozást. A Danijel Bertol által 2003 óta vezetett, 1983-ban alapított vállalat 30%-os éves növekedést tud felmutatni. Ez nagyrészt – ahogy ő mondja – a Haas CNC-szerszámgépeinek megfizethetőségéhez és teljesítményéhez köthető.

A cég mottója: In Metal We Trust

A cég mottója: In Metal We Trust

Az 1990-es évek vége nem volt könnyű időszak a fiatal Danijel Bertol számára. A horvát függetlenségi háború négy évig tombolt, majd 1995-ben ért véget, és egy feldúlt országot hagyott maga után. Ezután mindössze két évvel apja váratlanul elhunyt, magára hagyva kis gépipari vállalkozását, a család pedig, mint sokan mások akkoriban az országban, nekiállt újjáépíteni széthullott életét.

Az ekkor 24 éves Danijel főiskolai mérnökhallgató volt. Két év tanulás után azonban otthagyta az iskolát, és hazatért Velika Mlakába, Zágráb déli külvárosába, és elhatározta, hogy ott folytatja, ahol édesapja abbahagyta. Anyja áldásával és támogatása mellett Danijel ambiciózus terveket kezdett szőni a vállalat számára.

Danijel Bertol 2003-ban vette át a családi Bertol cég irányítását

Danijel Bertol 2003-ban vette át a családi Bertol cég irányítását

Danijel így emlékszik vissza: „Horvátország a háború utáni újjáépítés szakaszában járt, és számos új épületnél volt szükség üvegre, így sok lehetőséget láttam ebben a szektorban. Elkezdtem végigjárni az üvegszerelvényekkel kapcsolatos kutatás, tervezés és gyártás fázisait. Bár nem volt tapasztalatom ezen a szakterületen, korábban segítettem apámnak a garázsában, kezeltem a szerszámgépeket, így már eleget tudtam, hogy néhány prototípussal bemutatkozhassam.”

Nem sokkal 2003 után a feltámasztott Bertol vállalat már teljes gőzzel üzemelt, Danijel azonban megértette, hogy a növekedést komolyan korlátozza, ha nem fektet be néhány új, jobb minőségű CNC-szerszámgépbe, azok helyett a kézi gépek helyett, amelyeken apját látta dolgozni.

A Haas gépeken készülnek a cég egyre bővülő innovatív, modern üveg rögzítő elemi, többek között bilincsek, fogantyúk, forgatógombok, rögzítők, zsanérok, zsírzó-tömítő szerelvények, korlátok, valamint tolóajtók, forgóajtók.

A Haas gépeken készülnek a cég egyre bővülő innovatív, modern üveg rögzítő elemi, többek között bilincsek, fogantyúk, forgatógombok, rögzítők, zsanérok, zsírzó-tömítő szerelvények, korlátok, valamint tolóajtók, forgóajtók.

„Tudtam, hogy nem lennénk kellően versenyképesek, így megszületett a döntés egy új gép beszerzéséről, bár ez jelentős anyagi elkötelezettséget jelentett. Először használt gépekben gondolkodtunk, de a középiskolai tanárom azt mondta, hogy jobb lenne új gépeket vásárolni, és ő a Haast javasolta. Korábban azért hagyta abba a tanítást, hogy saját mérnöki vállalkozását vezesse, ahol Haas gépeket használt, és csak jókat tudott róluk elmondani. Ráadásul a helyi Haas gyári képviselettel (HFO), a Teximppel kapcsolatban is hasonlóan nyilatkozott.”

Bertol 3 red

A Bertol első Haas gépe, egy VF-1 függőleges megmunkáló központ, 2005-ben érkezett a céghez. Azóta a cég még egy VF-2 függőleges megmunkálóközponttal és négy Haas esztergaközponttal, köztük ST-10 modellekkel bővült.

A Bertol első Haas gépe, egy VF-1 függőleges megmunkálóközpont, 2005-ben érkezett meg. Azóta a vállalat beszerzett még egy nagyobb VF-2 függőleges megmunkálóközpontot és négy Haas esztergaközpontot, köztük két ST-10-est, amelyek 2014-ben érkeztek meg.

„Minden új gépbeszerzés előtt leülünk és értékeljük a piaci lehetőségeket, hogy mit kaphatunk a pénzünkért – mondja Danijel. – Amikor mindent kiterítettünk az asztalra, és számba vesszük az egyes alternatívák jellemzőit és teljesítményét, összességében mindig a Haas ajánlata a legjobb.”

A Haas VMC gépen lévő hidraulikus készülék házon belül készült. A nyomásszabályzást motorkerékpár féknyereggel oldották meg.

A Haas VMC gépen lévő hidraulikus készülék házon belül készült. A nyomásszabályzást motorkerékpár féknyereggel oldották meg.

Ha 2015-ben minden jól megy, Danijel újra Haas gépbe fog befektetni: ezúttal egy új VF-3 függőleges megmunkálóközpontra vetett szemet. A vállalat meglévő Haas gépeihez hasonlóan az új gépet is a vállalat egyre növekvő innovatív, modern üvegszerelvény-kínálatának gyártásában fogják hasznosítani: fogókat, fogantyúkat, gombokat, karokat, pontrögzítőket és hajlítható csatlakozókat, valamint zuhanyok, korlátok, csúszó és forgóajtók tartozékait fogják gyártani. Összességében a Bertol jelenleg közel 500 különböző alkatrésztípust kínál, amelyek 90%-a kiváló minőségű rozsdamentes acélból készül.

„A pontosság tekintetében a Haas gépekkel 0,01 és 0,02 mm közötti eredményt tudunk elérni. Ebben az iparágban azonban az esztétika jellemzően ugyanolyan fontos, mint a pontosság: termékeink megjelenésének is meg kell felelnie a nevünkhöz fűződő kereskedelmi- és lakóépület-tervezési projektek magas szintű követelményeinek” – teszi hozzá Danijel. – Gyakorlatilag mindent testre szabunk; szoros együttműködésben dolgozunk az ügyfeleinkkel, hogy olyan optimális megoldásokat találhassunk, amelyek esztétikusak, valamint könnyen és gyorsan felszerelhetők.”

A Bertol ma 10 alkalmazottat foglalkoztat, akik közül négy főt tanítottak be a Haas gépeinek programozására (ahogy Danijel mondja: a csapatunk a legfontosabb vagyonunk). Nem csupán a horvát ügyfelek figyeltek fel a Bertol innovációira és gépipari szakértelmére: a vállalat a termékeinek közel 60%-át exportálja, legnagyobb részüket Németországba.

Egy Bertol zsanér alkatrész, amit építészeti üvegrögzítésre alkalmaznak.

Egy Bertol zsanér alkatrész, amit építészeti üvegrögzítésre alkalmaznak.

Danijel így foglalja össze: „A Haas gépek megvásárlása 100%-osan jó döntésnek bizonyult számunkra. Ezen felül kiváló támogatást kapunk a Haas gyári képviseletétől, a Teximptől. Sőt, a HFO értékesítési kapcsolattartója, Nenad Macan még egy nagyon újszerű és hatékony megoldási javaslattal is előállt az alkatrészek rögzítése terén az egyik Haas megmunkálóközpont esetében. Az általunk készített többkomponensű, gyorszáras készülék egy mini hidraulikus rendszerre szerelt motorkerékpár-féknyerget használ. Egyszerű, olcsó, nagyon megbízható és élvezet kezelni!”

Danijel nem egy szabványos alkatrészek ezreit előállító nagyvállalatként tekint a cégére, hanem olyan kreatív üzleti lehetőségként, amelynek termékpalettájával nagymértékű rugalmasságot tud biztosítani. A Bertol már komoly hírnevet szerzett azzal, hogy az ügyféligények széles körét képes kielégíteni, és gyorsan szállít.

Kevesen indultak el az üzleti sikerekhez vezető úton ilyen mértékű nemzeti és személyes mélypontról – a háborús és a családi veszteségek utóhatásaitól szenvedve. De talán éppen e nehézségek révén Danijel Bertol szokatlan energiával bír: a lehetőségek és a sors hozták így. Most, hogy Horvátország az EU részévé vált, ő és kortársai biztosabb jövő elé nézhetnek.

Forrás: Haas

További információ:

A Haas Automation INC. hivatalos honlapján.