NC-programok generálása egyetlen gombnyomásra

A Trumpf által kifejlesztett TruTops Boost szoftvercsomag egy kézből kínál megoldást a lemezalkatrészek megmunkálásához szükséges programok generálására, így rendkívül gyorsan és egyszerűen juthatunk el a geometriától az NC-programig.

A programok elkészítésének lépéseit egyetlen rendszerben elvégezhetjük, az alkatrészek tervezésétől és az adatok importálásától kezdve egészen a lemezelrendezés megtervezéséig, vagy a vágáshoz, stancoláshoz és hajlításhoz szükséges NC-programok generálásáig. Az új kezelési filozófiának köszönhetően a TruTops Boost rendkívül jól átlátható felületet biztosít, a Boost technológia pedig verhetetlen gyorsaságot kölcsönöz a rendszernek. A programok generálásához szükséges számításokat akár egyetlen gombnyomás után a szoftver automatikusan elvégzi.

TruTops_Boost_cikk1

Egyszerű és gyors!

A TruTops Boost használatával a lemezalkatrészek gyártásához szükséges tervezési és programozási feladatok könnyedén elvégezhetők. Az új kezelési filozófiának megfelelően a felhasználó lépésről lépésre haladhat végig a folyamaton, így nincs szükség különböző programok alkalmazására, hiszen ez a rendszer egyetlen szoftveres megoldásként minden programozási feladaton végigvezeti a felhasználót. A rendszer emellett számos automatizálási funkcióval támogatja a mindennapi munkát. Egyetlen rendszer használatával készíthetjük el az alkatrész terveit, a terítéket, valamint az NC-programot a 2D-s lézervágáshoz, stancoláshoz és hajlításhoz. Nincs szükség köztes eszközök segítségével történő adatmozgatásra, majd ezen adatok importálására különböző programokba. A szoftver emellett azonnal felismeri, ha egy adott megrendeléshez tartozó modellekben vagy programokban változás történik, így automatikusan elvégezheti a beállításokat a folyamat következő és előző lépéseiben is, vagy értesíti a felhasználót, hogy a változások alkalmazását elvégezhesse. A szoftver minden lehetséges technológiai kapcsolatot és összefüggést felismer, majd azok implementálásával állítja elő az optimális gyártási folyamatot. Lemezhajlításkor például, az adatok feldolgozásakor közvetlenül a végső állapot alapján végzi a számításokat, a rovátkákat és kivágásokat is figyelembe véve, majd elkészíti a szükséges előkészítő folyamatokat a lemezalkatrész legyártásához.

Automatizálás a fokozott produktivitásért

A TruTops Boost két működési móddal rendelkezik. A HomeZone modul segítségével az összes megrendelés áttekinthető, a programok rendkívül gyorsan elkészíthetők az automatizált folyamatoknak köszönhetően. Ez nagy mértékben fokozhatja a produktivitást, hiszen egy-egy alkatrész gyártása sokkal hamarabb megkezdődhet. Azonban előfordulnak olyan esetek, amikor a programozó mélyebben is szeretne belelátni a folyamatokba, esetleg a paraméterek módosítására van szükség. Ilyenkor a TecZone modul használata javasolt, amivel interaktív programozás is lehetséges. A két modul egyszerre is használható, így lehetőség van arra is, hogy a TecZone-ba lépve a programozó módosítsa a programot, miközben a szoftver a HomeZone modulban automatikusan elvégzi a számításokat a háttérben. Mindez jelentősen fokozza a programozási folyamatok hatékonyságát és megakadályozza, hogy a programozásra fordított idő csökkentse a gépek kihasználtságát.

Számos automatizált funkciójának köszönhetően a Boost egyetlen gombnyomással teszi lehetővé az NC-program előállítását. A könnyedén felismerhető narancssárga Boost gomb segítségével a számításokat automatikusan elvégzi a szoftver. A 3D-s modell importálása után automatikusan felismeri a hajlításokat, elkészíti a terítéket és a lemezmegmunkáláshoz szükséges programokat. Eközben a háttérben futó szimuláció során, már ebben a korai szakaszban ellenőrzi a szoftver, hogy szükséges-e a modellen bármilyen változtatást eszközölni, vagy az alkatrész abban a formában legyártható.

TruTops_Boost_cikk2

Az automatizált folyamatok nem csak a programozás gyorsítását, de a gazdaságosabb gyártást is elősegítik, például a jobb anyagkihasználással. Egy kivágás során, például egy stancoló, lézervágó vagy kombinált stancoló és lézeres gépen történő megmunkáláshoz szükséges program generálásakor a szoftver automatikusan elvégzi a lemezelrendezés megtervezését. Az ehhez szükséges algoritmusokat továbbfejlesztették, hogy a lehető legmagasabb anyagkihasználással dolgozzon a rendszer. Ugyanakkor a programok előállításakor a szoftver figyelembe veszi a folyamatszakaszokat, és a pozicionálás, valamint szerszámmozgás során megtett pályákat is, hogy a lehető legoptimálisabb, leggazdaságosabb program készüljön el. Egy hajlítógépen történő megmunkálás előkészítésekor a szoftver kidolgoz egy megoldást a hajlítási sorrendre, az ütközők pozicionálására, majd a szerszámok beállítására. A rendszer különlegessége, hogy a generált programok akár különböző hajlítógépeken is alkalmazhatók. Ha egyszerre több alkatrészt választunk ki, a szoftver szimultán generálja a különböző alkatrészek hajlítási programjait. A Boost technológiának köszönhetően a TruTops Boost által generált NC-programok növelik a hajlítógépek produktív idejét is, mivel a programot nem a gép saját vezérlőjén kell elkészíteni, így a már kész programokkal folyamatosan dolgozhat.

Csak pár lépés a kész program

A HomeZone használatával mindössze 3 lépésben eljuthatunk a modelltől a kész NC-programig. Az első lépésben a felhasználó importálja az alkatrész modelljét, majd megadja a megmunkálás adatait – gyártás dátuma, alkatrészek száma, ügyfél, alapanyag – az automatikusan generált megrendeléshez. A szoftver minden formátumot támogat, 2D-s és 3D-s modelleket is használhatunk. A második lépésben a rendszer automatikusan kiszámítja, hogy az adott 3D-s alkatrész hogyan hajlítható le lemezből, majd elkészíti az alkatrészhez tartozó terítéket. Végül a harmadik lépés során automatikusan elvégzi az NC-program generálását a kezelő által kiválasztott géphez. A TRUMPF szakértelmének és az automatizált folyamatoknak köszönhetően garantált az elkészült programok minősége.

TruTops_Boost_cikk3

A HomeZone modulban arra is lehetősége van a felhasználónak, hogy a rendszerben lévő minden folyamatot egyszerre jelenítsen meg. Az intuitív keresési opció segítségével megkeresheti és rendszerezheti a számára fontos feladatokat. Mindezt megteheti az összes, még befejezetlen folyamat előhívásával, vagy akár az általa megadott szűrők segítségével és adott kritériumoknak megfelelően is listázhatja azokat. Ezek a kritériumok lehetnek az alapanyag, a befejezési határidő, vagy akár a módosítás dátuma. A prioritásokkal rendelkező folyamatokról figyelmeztető üzenet formájában értesül a felhasználó. Például, ha egy folyamat határideje közeledik, de maga a programozási folyamat még nem fejeződött be. Amennyiben a felhasználó egyszerre több feladatot is el szeretne elindítani, a különböző folyamatok párhuzamosan, több ablakban is megnyithatók. Ezek az ablakok az átláthatóság miatt külön füleken érhetők el. Az új szoftver segítségével tehát nem csak gyorsan és kimagasló produktivitással végezhető a programozás, de a megrendelések is tiszta, átlátható rendszerben kezelhetők.

További információ:

A TRUMPF Hungary Kft. hivatalos honlapján. 

Megosztás
[
    ]