Hwacheon grafit megmunkáló központok elektródagyártáshoz

A dél-koreai Hwacheon immár több mint 60 éve foglalkozik szerszámgép gyártással. Ezalatt az idő alatt több mint 200 szerszámgép típust fejlesztettek, melyek a világ minden részére eljutottak. Ugyan a cég neve nem annyira ismert Európában, rendelkezik európai leányvállalattal is.

A továbbra is családi tulajdonban lévő vállalat történetéről és tevékenységeiről korábbi cikkünkben bővebben is olvashatnak. A Hwacheon portfóliója az ipar számos területét lefedi, jelen cikkben az elektróda gyártásban használt grafit megmunkáló központokat mutatjuk be.

Hwacheon_G1

Hwacheon G1

Az általuk gyártott gépek közül a grafit elektródák gyártásához szükséges grafitmegmunkálást többek között a HiM-G1 és G2 szériába tartozó szerszámgépekkel végezhetjük. A grafit elektródák gyártásánál megkövetelt pontosságot a kiváló minőségű főorsók és vezetékek biztosítják. A gépeket nagy felfekvő felületű, hengergörgős lineáris vezetékekkel szerelik fel, melyek a teljes megmunkálás alatt megfelelő stabilitást és merevséget biztosítanak.

Hwacheon_G2

Hwacheon G2

A munkaterület és a gép környezetének tisztaságát az egyedi fejlesztésű porelszívó berendezések garantálják, így nem kell tartani az ebből adódó esetleges hibáktól, leállásoktól. A gépek különleges kialakítása lehetővé teszi félvezetők és elektródák gyártásakor elvárt magas felületi minőség kialakítását. A kompakt gépek merev gépvázának köszönhetően a G1 széria tagjai 400, míg a G2 széria tagjai 800 kg-os munkadarabok megmunkálására is alkalmasak.

A G1 és G2 széria technikai paraméterei:

SzériaG1G2
X/Y/Z irányú úthossz750 / 600 / 350 mm1200 / 800 / 500 mm
Gyorsjárati sebesség (X / Y / Z)25 / 25 / 20 m/perc25 / 25 / 20 m/perc
Előtolás (X / Y / Z)1 ~ 10,000 mm/perc1 ~ 10,000 mm/perc
Asztal mérete750 x 600 mm1,300 x 800 mm
Asztal terhelhetősége400 kg800 kg
Főorsó maximális sebessége6,000 ~ 24,000 1/perc20,000 1/perc
OrsókúpHSK-E40BT-40

Szintén grafit elektródák gyártásához fejlesztették a vállalat egyik kiemelkedő tulajdonságokkal bíró megmunkálóközpontját, a Smart-Ua, másik nevén “okos-szerszámgépet”. Az intelligens gyártástechnológiát alkalmazó megmunkáló központ teljes mértékben automatizált gyártásra képes, mindössze 4 gomb lenyomásával elindítható a gyártási folyamat. A program elindítása után a gép minden beállítást, CAD-CAM számítást, szerszámpálya optimalizációt és a tényleges megmunkálást is automatikusan elvégzi.

A Smart-Ua technikai paraméterei:

Löket (X / Y / Z)1050 / 600 / 550 mm
Gyorsjárati sebesség (X / Y / Z)40 / 40 / 40 m/perc
Asztal mérete1200 x 600 mm
Asztal terhelhetősége800 kg
Főorsó maximális sebessége20000 1/perc
OrsókúpBT-40
Szerszámtár kapacitása80 szerszám
Gép méretei3,102 x 5,792,5 mm
NC rendszerFANUC 31B
Hwacheon_SMART_Ua

Hwacheon Smart-Ua

A Hwacheon 2012-óta foglalkozik okos szerszámgépek gyártásával. Gépeikkel emberi felügyelet nélkül is gyárthatunk grafit elektródákat, mivel képesek teljes mértékben önállóan dolgozni, így a hét minden napján 24 órában használhatók.

A hagyományos gépekhez képest, rengeteg időt és pénzt spórolhatunk meg az automatizált gyártási folyamatokkal. Amit a hagyományos gépeken a gépkezelőknek a megmunkálást megelőzően manuálisan kellett elvégezni, azt a rendszer magától, ráadásul sokkal gyorsabban teszi meg. Nincs szükség manuális szerszámozásra, manuális CAM munkálatokra és egyéb, a megmunkálást megelőző folyamatokra, így a tényleges megmunkálás akár 11 percen belül megkezdődhet a folyamat elindulása után.

Ezzel nem csupán az időt, és az időkiesésből adódó pénzt spórolhatjuk meg, de kevesebb emberi tényező bevonásával juthatunk el a gyártásig, ami azt jelenti, hogy akár egy fő elegendő a hagyományos esetben szükséges 3 helyett (CAD mérnök, CAM mérnök, gépkezelő). Azt is érdemes figyelembe venni, hogy hagyományos esetben minden folyamatnál az adott mérnök, vagy gépkezelő szaktudására hagyatkozunk, így a végleges termék minősége is nagy mértékben függ az alkalmazott szakember tudásától. Az okos szerszámgép használatával ezt a tényezőt is kiküszöbölhetjük.

Az okos szerszámgépek koncepciójának sikerességéhez hozzátartozik az intelligens vezérlés is. A vállalat erre fejlesztette ki a Smart HMI (Human Machine Interface) vezérlőket. Az intuitív grafikus felület, valamint a PC és NC alapú kezelőfelület rendkívüli mértékben megkönnyíti a vezérlést.

A vezérlő automatikusan elvégzi az NC programok és adatok generálását, szerkesztését, majd feldolgozását. A programozási hibák kijavításával biztosítja, hogy az adott alkatrész pontosan a megrendelésnek megfelelően készüljön el. A szerszámok állapotának automatikus ellenőrzésével a leállások időtartamát és az ezzel járó költségeket is csökkenti.

Ezt az ellenőrzési folyamatot a munkadarabra is alkalmazza, így ha a CAD modellel való összevetést követően úgy értékeli, hogy a munkadarab hibás, eltávolítja a gyártási folyamatból, ezzel biztosítva az elkészült termékek minőségét.

További információ

A Hwacheon magyar nyelvű honlapja.

Megosztás
[
    ]