Bionikus hangyákat gyárt a Festo

A bionika rohamos fejlődésének köszönhetően a természetben található megoldások implementálására számos sikeres példát tudunk felhozni.

Számos robotikával foglalkozó cég kezdett olyan kutatásokba, melyek az élővilág okos találmányainak technológiai megvalósítását, azok más területen történő felhasználását célozták. Egy ilyen kutatás eredménye a BionicANTs is, ami a hangyák kooperatív magatartását, a magas szervezettséget tükrözi.

BionicANTs_cikk2

A BionicANTs projectben a Festo nem csak a hangyák anatómiáját használta fel az elkészült bionikus hangyák modelljeként, de a hangyák természetben megfigyelhető szervezettségét is sikerült lemásolniuk.

A kooperatív viselkedést egy komplex vezérlő algoritmus segítségével tudták a technológia világának megoldásaival implementálni, így elsőként hoztak létre együttműködő bionikus hangyákat.

Nagymértékben integrált egyedi rendszerek közös feladatok megoldására

A bionikus hangyák a természetben is megfigyelhető szabályok alapján dolgoznak együtt. Kommunikálnak egymással, mozdulataikat és helyzetüket folyamatosan egyeztetik. A mesterségesen gyártott hangyák reprezentálják, hogy az önálló egységek hogyan tudnak közös erővel megoldani egy komplex feladatot, egy teljesen összehangolt rendszerként.

BionicANTs_cikk1

A legfejlettebb gyártási módszerek és technológiák

A bionikus hangyák kooperatív magatartásának működése önmagában egy különleges eredmény, azonban maga a gyártási folyamat is figyelemre méltó. A lézeres szinterezéssel készült alkatrészek felületén vezető struktúrákat alakítottak ki a 3D MID technológia segítségével. Ez a módszer nem csak elektronikai megoldásként kiváló, de a hangyák külsejét is feldobja.

BionicANTs_cikk4 BionicANTs_cikk5

A hangyák lábait mozgató aktuátoroknál a Festo a piezo technológiát alkalmazta. Az aktuátorok hajlítását gyorsan és pontosan lehet vezérelni, kevés energiát igényelnek és a helyigényük is alacsony.

Nem ez az első eset, hogy a Festo mérnökei az élővilág megoldásainak másolásával próbálkoztak. Korábban egy bionikus kenguru építésével próbálták a kenguruk energiatakarékos mozgását utánozni. A bluetooth-os karpánttal irányítható robot kengururól korábbi cikkünkben bővebben is olvashatnak.

Forrás:Festo

Megosztás

Papp Olivér

A CNCMedia alapító főszerkesztője. CAD szakértő. Legújabb generációs szerszámgépekről, technológiai fejlesztésekről, szoftveres megoldásokról, valamint legfontosabb hazai és külföldi rendezvényekről ír 2008 óta. 

Tags:

[
    ]