Újra Edge Vándorkupa verseny! – Legyen Ön a legjobb!

Az Enterprise Group PLM üzletága az EPLM Trends 2015 rendezvény alkalmából idén is meghirdeti az „EDGE Vándorkupa 2015” szakmai versenyét, amelyre Solid Edge, Edgecam, illetve Oktatási különdíj kategóriákban lehet pályázni.

Az elmúlt években nagy sikerrel megrendezett verseny célja a magyarországi Solid Edge és Edgecam felhasználók munkáinak bemutatása, valamint a szakmai elismertség növelése és a közösségépítés.

Idén is három kategóriában várják a versenyre nevezők jelentkezését 2015. szeptember 11-én éjfélig:

  • Solid Edge
  • Edgecam
  • Oktatási különdíj

A nevezés feltételei:

  • Solid Edge vagy Edgecam használata, függetlenül attól, hogy a pályázó jelenleg szoftverkövetéssel rendelkező cégnél dolgozik-e.
  • Az oktatási különdíjra olyan diák jelentkezhet, aki a 2014/2015-ös tanévben hallgatója volt magyar anyanyelvű közép- vagy felsőfokú intézménynek, és használja a Solid Edge vagy az Edgecam oktatási verzióját.

EPLM_vandorkupa_cikk

Nevezés részletei Solid Edge kategóriában:

A kategóriában nevezni lehet bármilyen Solid Edge-ben készített modellel egy egyszerű alkatrésztől kezdve a több tízezer alkatrészt tartalmazó szerelésekig.

Nem a darabszám, hanem a mérnöki találékonyság, a műszaki kihívás megoldása és a kivitelezés minősége számít! A nevezéshez szükséges:

  • Nevezési lap kitöltése.
  • Renderelt képek készítése a pályamunkáról .jpg; .png; .tif formátumok egyikében, minimum 1920×1080 felbontásban, 300Dpi mellett.
  • 3D-s PDF készítése a pályamunkáról, befoglaló méretekkel
  • Olyan egyedi megoldások, amelyek jól bemutatják a pályamunka funkcióját (animáció, videó, interaktív pdf, prezentáció [ppt, prezi] stb.)

Nevezés részletei Edgecam kategóriában:
A kategóriában nevezni lehet bármilyen marási, esztergálási vagy huzalos szikraforgácsolási alkatrész programmal, függetlenül az alkatrész bonyolultságától – bármilyen alkatrész jó eséllyel indul, ahol a programozáshoz valamilyen egyedi ötletet, frappáns megoldást alkalmaztak.

Nevezni lehet továbbá a felhasználó által készített egyedi posztprocesszorral, PCI makróval vagy Stratégiával, amit a felhasználó saját munkájának gyorsításához készített.

A nevezéshez szükséges:

  • Nevezési lap kitöltése.
  • Edgecam .ppf fájl és/vagy a szimulációról készített videó beküldése, ha megmunkáló programmal nevez be.
  • Egyedi Edgecam posztprocesszor vagy PCI makró/Stratégia beküldése, ha azzal kíván benevezni.
  • Opcionálisan a megmunkálásról készített videó és/vagy fotó a megmunkált alkatrészről.
  • Gyártási dokumentáció (munkajelentés), amennyiben készült a megmunkáláshoz.

Nevezés részletei Oktatási különdíj kategóriában:

  • Nevezési lap kitöltése.
  • A használt szoftver kategóriájánál feltüntetett nevezési feltételek teljesítése.
  • Hallgatói jogviszony.

A pályamunkák helyezéseiről független szakmai bizottság dönt. Mindkét kategória első három helyezettje, illetve az oktatási különdíjas pályázó értékes nyereményekben részesül. A pályázat eredményhirdetésére az Enterprise Group PLM üzletágának EPLM Trends 2015 Szakmai Nap rendezvényén kerül sor 2015. szeptember 16-án. A regisztrációhoz és a pályamunkák feltöltéséhez kattintson ide!

Edge Vándorkupa a győztesek szemével

A nagy sikerű Edge Vándorkupán évről évre egyre több jelentkező és pályamunkája versenyez. Így a zsűrinek is egyre nehezebb dolga van, amikor a kategóriákban győztest kell választania. Tavaly a Solid Edge kategóriában például Berencsi Ádám, a diák kategóriában pedig Besenyei Bence bizonyult a legjobbnak. Arról kérdeztük őket, milyen céllal indultak el a megmérettetésen, illetve hogyan vélekednek az általuk alkalmazott Solid Edge szoftverről. Berencsi Ádám gépészmérnökként dolgozik a Willisits Mérnökiroda Kft.-nél, ahol villamoshajtást fejleszt a járműipar számára.

EPLM_Berencsi_cikkHa jól emlékszem, 2010-ben találkoztam a Solid Edge szoftverrel, akkor jött be az ST2-es verziója. Akkor szembesültem először azzal, hogyan lehet dolgozni szinkronmodellezéssel. Teljesen padlót fogtam. Az akkor használt 3D-s szoftver és környezete egy kínszenvedésnek tűnt a látottak után. Persze a többi szoftvergyártó cég is próbált időközben felzárkózni, de én azóta a legtöbb feladatot a Solid Edge segítségével készítem el. Bevallom, azért voltak kétségeim használat közben, nem volt olyan egyszerű egy új szemléletmódot felvenni a tervezéshez, de legyőzve a kezdeti nehézségeket viszonylag hamar belejöttem a szoftver kezelésébe” – beszél a kezdetekről Ádám, aki egy elektromos gokarttal nevezett a 2014-es versenyre. A Berencsi Ádám által tervezett elektromos gokartról szóló videót korábbi cikkünkben láthatják.

Hogy miért indultam el a Vándorkupán? Leginkább szakmai kihívásnak gondoltam, kíváncsi voltam, mennyire tetszik másoknak, és hogy az ipari komplex megoldások mellett egyáltalán labdába lehet-e rúgni egy hasonló volumenű termékkel. Nem volt könnyű, de megért minden ébren töltött éjszakát. Még ma is örömmel emlékszem vissza azokra az elismerésekre, amiket akkor kaptam. Sok mindenre lehet „használni” egy ilyen rendezvényt, valaki kapcsolatépítésre, mások az újdonságok megismerésére vagy egyszerűen csak kikapcsolódásra számítanak. Személy szerint engem a szakmai verseny vonzott, de utólag úgy gondolom, hogy jó volt találkozni ismerősökkel és olyanokkal, akikkel eddig csak telefonon beszéltem” – emlékszik vissza a versenyre Ádám, aki szerint a Solid Edge logikus felépítése, lényegre törő, jól értelmezhető ikonjai teszik egyszerűvé és könnyen használhatóvá a szoftvert.

Összességében egy kezdő felhasználónak is könnyen megtanulható, akár még az oktatóleckék használata nélkül is. Ami a legnagyobb problémát vagy fennakadást szokta okozni egy összetettebb feladatnál, az a szoftver nem megfelelő ismerete, amire a Solid Edge ügyféltámogatás tökéletes megoldás, ami nélkülözhetetlen a hatékony használathoz,” tette hozzá a Solid Edge kategória 2014-es győztese.

Besenyei Bence a Diák kategóriában állhatott a dobogó legfelső fokára. A 19 éves Bence jelenleg Egerben tanul gépésztechnikusnak, és tervei között szerepel, hogy elvégez egy jármű- vagy gépészmérnöki főiskolát, hogy folytathassa a tervezést.

EPLM_Besenyei_cikkA Solid Edge része a tantervnek, így órai keretek között találkoztam a programmal először. Ami azonnal megtetszett benne, hogy nagyon látványos és egyszerű használni, így elkezdtem otthon is foglalkozni vele. Az első versenyemen, az Országos Solid Edge versenyen 2013-ban egy robotkar modellel indultam, akkor még csak pár hónapja használtam a szoftvert, így nem adtam magamnak sok esélyt. Végül a középmezőnyben végeztem, és ez meghozta a kedvemet a további megmérettetésekhez.”

A 2014-es Edge Vándorkupára egy repülőgép csillagmotorját terveztem meg. Sajnos elég későn vettem észre a verseny felhívását, ezért két hetem volt arra, hogy elkészítsek egy látványos szerkezetet – reggeltől estig dolgoztam rajta, de megérte. Az első helyezés és díj mellett ugyanis a verseny kitűnő lehetőséget nyújtott arra is, hogy számtalan új dologgal találkozzak és bővíthessem az ismereteimet. Mindenképp szeretnék az idei versenyen is részt venni, bízom benne, hogy sikerül, de egyelőre a pályamunkám maradjon titok,” mondja Bence, aki az eddigi tervezései során főként a felületmodellezést alkalmazta.

Jelenleg az ST7 verziót használom, ebben több olyan megoldás is van, ami segíti és megkönnyíti a munkámat. Az ST8 újdonságairól még keveset tudok, de azok nagyon tetszenek – ilyen például a változók felvehetősége is. Nagyon várom, hogy felfedezhessem a többi új funkciót is!

Forrás:Enterprise Group

További információ

Az Enterprise Group honlapján

Megosztás
[
    ]