SOLIDWORKS Industrial Designer: Több megoldás, egy szoftver

EuroSolid_inddes_1

Manapság a tervezők sok különböző eszközt használnak annak érdekében, hogy egy megbízást teljesítsenek. Kezdve az első kézi vagy digitális vázlatkészítéstől, a 3D-s koncepciós modellezésen és tervezés át, egészen a Power Point-os prezentáció és 3D-s nyomtatás valamint árajánlat készítéséig. Mivel nincs egy olyan eszköz, amelyik az összes igényt kielégíteni, a tervezőmérnökök több, eltérő programot használnak.

Egy tervezőmérnök munkafolyamata általában így épül fel:

Megbízás>Tervötletek>Első véleményezés>Koncepciókészítés>Koncepció véleményezése>Koncepció kidolgozása, továbbfejlesztése>Véleményezés>Tervjavaslat> Terv részletes kidolgozása a gyártás számára

Természetesen a lépések különbözhetnek, de legyen szó bármilyen tervezési folyamatról, Önnek és az Ön csapatának a megfelelő eszközre van szüksége az adott munkafázisban. Amikor különböző alkalmazásokkal és programokkal dolgozik az ember egyszerre, nem csak az okoz nehézséget, hogy nyomon tudja követni az ötleteket és javaslatokat, de az is, hogy a rengeteg tervezési adat, különböző formátum és fájltípus között ne vesszen el.

Mik ezek a gyakran egyszerre használt alkalmazások?

Emailezés, Prezentációs eszközök, Szövegkészítő eszközök, Képkészítő eszközök, Vázlatkönyv és toll, Digitális vázlatkészítő eszközök, Photoshop, Illustrator, 3D koncepciómodellező funkció, Alakzatkészítés (gyakran nem parametrikus), Prototípus készítő megoldások, Modellek 3D nyomtatáshoz, SOLIDWORKS vagy más 3D-s CAD program, SOLIDWORKS Szimuláció vagy más 3D-s szimulációs eszköz, Dokumentumkezelő funkciók, SOLIDWORKS PDM vagy más adatkezelői megoldás.

A SOLIDWORKS Industrial Designer szoftvert azzal a céllal fejlesztették ki, hogy tervezőmérnökök munkáját megkönnyítsék és egyben meg is gyorsítsák egy teljesen egységes eszközrendszer kialakításával.

Miben nyújt segítséget a program a különböző munkaszakaszokban?

Tervötletek
A projekt kiindulási fázisában létfontosságú, hogy minden a projekthez kapcsolódó kutatás, elképzelés, előírás, javaslat és elbírálás egy helyen legyen tárolva és azokhoz a megfelelő csapatok illetve egyének hozzáférhessenek. Ez biztosítja, hogy az innovatív ötletek egy mindenki által elérhető és elfogadott alapról induljanak.
A terveken dolgozók könnyen tudnak ezen a platformon kommunikálni egymással, így a terv paramétereinek megosztása után gyorsan tudnak ötleteikből kreatív és lenyűgöző koncepcióterveket készíteni.

EuroSolid_inddes_3

Minden egyes projekthez csak létre kell hoznia egy felhasználó közösséget és meghívni a tervezésben illetékes személyeket a tervezőktől, a marketingesen és értékesítőn át, a vezetőséget és akár az ügyfelet is. A résztvevők megnézhetik és véleményezhetik a tervötleteket, így már a folyamat legelején lehetőség nyílik arra, hogy a közös tudásból, tapasztalatból és értelmezésből még innovatívabb elképzelések fogalmazódjanak meg.

Koncepciókészítés és az első véleményezés

Az első koncepciókészítésnek gyorsan kell zajlania, mert ebben a fázisban az a jó, ha minél több ötlet kerül a papírra. Valóban ilyen esetekben a legjobb választásnak a papír és a toll tűnik, hogy a gondolatok nehogy elszálljanak.
Azonban ez csak akkor működik igazán jól, ha az ember magának készíti a feljegyzést, amit majd személyesen megmutat és elmagyaráz egy megbeszélésen.
Ezzel szemben a SOLIDWORKS Industrial Designer-t használva minden tervező közvetlenül az adott tervötlet adataival tud dolgozni anélkül, hogy kilépne a CAD környezetből. A közösségi oldal felülete pedig lehetőséget ad arra, hogy minden mérnök online bekapcsolódhasson megbeszélésekbe és vitákba, majd az egyeztettek alapján tovább dolgozzon.

Az új ötleteket a legkönnyebb módon úgy tudja megragadni, hogy a szoftver Concept Sketch és Freeform eszközeivel percek alatt 3D-ben láthatja azokat. Ha egy kép felér 1000 szóval, akkor egy 3D-s modell, amihez interaktívan kapcsolódni tudnak az emberek, még többel felér.

EuroSolid_inddes_4

Az oldal felületét használva minden koncepciótervet feltehet a közösség oldalára, így az egész csapat láthatja és véleményezheti azokat. Ebben a fázisban sok koncepcióterv születik és kerül megosztásra, mielőtt kikerül közülük az a pár, amiről úgy döntenek, hogy érdemes több időt foglalkozni vele és továbbfejleszteni.

A koncepció továbbfejlesztése

Miután minden vélemény összegzésre került, megszületik a döntés a továbbfejlesztésre váró koncepciókról. Azonban mivel az összes koncepcióötletet eltároltuk, ezért amik nem kerültek kiválasztásra még bármikor újra elővehetők és újrafelhasználhatók akár más projektekben.
Egy koncepció továbbfejlesztése azt jelenti, hogy több részletre van szükség, a több részlet pedig komplexitást jelent, ami idővel és költségekkel jár. A tervezőmérnököknek több opciót is ki kell dolgozniuk és meg kell vizsgálniuk, hogy kiválaszthassák belőle a legmegfelelőbbet ügyfelük számára.

A SOLIDWORKS Industrial Designer lehetővé teszi egyszerű és összetett formák gyors kialakítását. Az egyedülálló modellező környezetben kiválaszthatja az adott tervezési kihívásnak legmegfelelőbb eszközt. Fícsöröket, testeket, alkatrészeket és összeállításokat készíthet egyetlen felületen anélkül, hogy előre kellene gondolkodnia, így tud csak a tervezésre fókuszálni és teret adni kreativitásának.

Tervjavaslat

A tervjavaslatnak lenyűgözőnek és meggyőzőnek kell lennie ahhoz, hogy elnyerje a vezetőség és az ügyfelek tetszését valamint elősegítse egy új termék bevezetését a piacra. Ha nincs meg a támogatás a folyamatban résztvevő felektől, akkor egy kiváló termék is elakadhat, és későn kerülhet a piacra vagy talán egyáltalán el sem ér oda.
A SOLIDWORKS Industrial Designer összeköti a tervezőt a szélesebb körű csapattal, így azok végig követhetik a termék tervezését az ötlettől a koncepcióig mielőtt a kidolgozásra és gyártásra szánt végső tervek megszületnének.
A szoftver abban is segítséget nyújt, hogy a termékkoncepciót gyorsan és egyszerűen bemutathassa a renderelő eszközökkel, amikkel kiválaszthatja az anyagot, a hátteret és pillanatokon belül az interaktív nézetben bámulatos képeket készíthet.

EuroSolid_inddes_5

A közösségi oldal további előnyeit kihasználva posztolhatja a terveit képekkel, szöveges leírással és 3D-s modellekkel, amiket az ügyfelek és döntéshozók azonnal megnézhetnek és reagálhatnak rá –természetesen ezek a hozzászólások is automatikusan tárolódnak- anélkül, hogy bármilyen szoftvert vagy bővítmény kellene letöltenie. A munkafolyamat végén pedig a tervek részletes kidolgozását tovább folytathatja SOLIDWORKS-ben a szükséges funkciók hozzáadásával és az eredeti modellen elvégzett módosítások megjelennek a SOLIDWORKS modellen is.

A SOLIDWORKS Industrial Designer a tervezési folyamat minden fázisában megoldást nyújt az Ön és cége számára, a digitális vázlatkészítéstől és 3D-s geometriáktól a valósághű renderelésekig. Egy szoftver, ami több megoldással is szolgál, hogy felgyorsítsa cége munkafolyamatait és elősegítse az együttműködést a csapatok között valamint ösztönözze az újításokat.

 

Forrás: Eurosolid

További információ

A SOLIDWORKS hazai forgalmazója az EuroSolid Kft.

Megosztás
[
    ]