SMW Autoblok munkadarab megfogók köszörülési applikációkhoz

Gyorsaság és kiváló minőség. Ezzel a két alapvető elvárással találjuk szembe magunkat nap mint nap, hiszen a modern iparban csak az lehet sikeres aki minimális idő alatt a lehető legjobb minőségű terméket tudja előállítani. Ezt a két elvárást tartotta szem előtt az SMW Autoblok is, amikor a köszörűs applikációkhoz tervezett befogóit fejlesztette.

Az SMW Autoblok kifejezetten esztergálási folyamatokhoz gyárt különféle munkadarab megfogókat. Megoldásaik rendkívül gyors cseréket, valamint állandó, nagy pontosságú, merev rögzítést tesznek lehetővé. Termékpalettájukon emellett köszörűgépeken használható megfogók is szerepelnek, melyekkel a magas minőségi elvárásoknak megfelelő alkatrészek is könnyedén elkészíthetők. Farkas Árpád, a HÓD Industrial Solutions Kft. üzletkötője kameráink előtt is bemutatta az SMW Autoblokk termékskálájának ezt a szegmensét, kitérve a membrános tokmányokra, lünettákra és patronos megfogókra is.

A membrános tokmányok egyik legnagyobb előnye, hogy a szorító erőt egy rugóacél előfeszítettsége hozza létre egy leszorító mechanikával együtt, így a megfogó erő független a mechanikai rendszertől. Ennek köszönhetően a megfogás nagyon stabil és pontos lesz.

HOD_SMW_Koszorules_membran

A kombi kivitellel akár nagyon vékony falú alkatrészek befogása is lehetséges, ha a bajonettzár helyére lehúzó ujjakat szerelünk. Ha az alkatrész fala nagyon vékony, a tokmánypofákat akár fel is oldhatjuk, így a megmunkálás közben semmilyen alakhibát nem viszünk a a munkadarabba. Ezt a megoldást akár köszörűn és esztergapadon is lehet használni.

A membrános tokmányok között van olyan kivitel, amelyben egy fordulatszám kompenzációs mechanika is helyet kapott. A rendszer ellensúlyokkal küszöböli ki a magas fordulatszám okozta szorítóerő csökkenést, ami vastagabb munkadarabok esetében rendkívül előnyös. Szintén ebbe a termékcsaládba tartoznak azok a membrános tokmányok is, melyek kimondottan köszörüléshez készültek. Ezek az eszközök nem tartalmaznak ellensúlyokat, így jóval kisebbek.

Az SMW Autoblok köszörülési applikációkhoz készült tokmányai között szerepelnek megmunkálás közben nagy futáspontosságot biztosító patronos megfogók is, melyeket kifejezetten belső átmérőkön történő megfogáshoz fejlesztettek. A patroncsere ezeknél a megoldásoknál rendkívül gyors és egyszerű az erre a célra fejlesztett patroncserélő berendezés segítségével.

Az SMW megoldásaiban a munkadarab érzékelésére zárlevegős megoldásokat alkalmaznak, ami a nagy szériás, automata betöltést alkalmazó gyártásnál jelent nagy segítséget. Az ilyen folyamatok során, amikor a munkadarabot egy manipulátor helyezi be a gépbe, ezek a megoldások garantálják, hogy az alkatrész pontosan a helyén legyen, valamint a teljes megmunkálás alatt fennmaradjon a merev rögzítés.

HOD_SMW_Koszorules_lunetta

A cég portfóliójában már régóta megtalálhatók az esztergapad applikációkhoz fejlesztett lünetták, azonban most a kifejezetten köszörüléshez tervezett verziók is megjelentek. A lünetták különlegessége, hogy köszörülési feladatoknál a munkadarabot felülről töltik be, így a karoknak be kell húzódni a lünetta testébe. Ezekben a rendszerekben nem csapágygörgőket alkalmaznak, amik a munkadarabbal együtt forognak a megmunkálás során, hanem olyan betéteket, amiken a munkadarab elforoghat. Ez a megoldás azonban az esztergálási applikációknál a magas fordulatszámok miatt nem alkalmazható. A lünetták rendelkeznek egy finombeállító mechanikával is axiális és radiális irányban, valamint a szabványos csatlakozásnak köszönhetően szinte bármilyen gépen azonnal alkalmazhatók. Köszörülési megoldásoknál rendkívül hasznos lehet a lünettás megfogás alkalmazása, hiszen a lünetta karjai követni tudják az ármérőcsökkenést, így folyamatos, nagy pontosságú és merevségű központos megfogást biztosít.

[nggallery id=234]

További információ:

A HÓD Industrial Solutions honlapján.

Megosztás
[
    ]