Siker a tervezésben, siker a gyártásban – A mester ügyes segédje

A világon alig több mint harminc független mester tervez és gyárt egyedi óraszerkezeteket. Egyikük a magyar Becsei Áron, akinek nem csak időmérői remekbe szabottak, hanem a gyártási környezet is igazán különleges, amelyben órái készülnek.

Az idő életünk talán legmisztikusabb eleme, melyet néha siettetnénk, máskor megállítanánk, de egy valami biztos: csak akkor tudjuk értelmezni, ha képesek vagyunk mérni. Ennek igénye már az ókori emberben is kialakult. Őseink az eget kémlelve, a Föld mozgásából és az égitestek állásából megalkották az időszámítás azon módszerét, amelyet tovább finomítva ma is alkalmazunk. Az idő mérésére számtalan elmés megoldás született. Ezek közé tartoznak a csillag- és napórák, vízórák és tűzórák, valamint az oly népszerű kvarcórák is, aztán ott vannak az úgynevezett atomórák, amelyek legpontosabbjai – állítólag – 300 millió év alatt csupán egy másodpercet „tévednek”. Az órák klasszikusainak azonban a mechanikus szerkezeteket nevezhetjük. Ezek olyanok, mint a Mozart művei: nem mai darabok, de előbb vagy utóbb ráébredünk szépségükre. A mechanikus óraszerkezeteknek ráadásul nagy előnyük, hogy még egy gombelem sem szükséges működtetésükhöz – csak felhúzzuk őket, aztán mutatják, hogyan múlnak életünk értékes percei.

CAD-CAM_Solutions_Bexei_cikk1

Egy a kevesek közül

Mechanikus óraszerkezetet készíteni nem könnyű, sőt kifejezetten bonyolult dolog. Az órakészítő manufaktúrák már az elmúlt korokban is célszerszámokat és célgépeket fejlesztettek, amelyeket féltve őriztek a gyárak és műhelyek mélyén a versenytársak kíváncsi szeme elől. Mert piaci verseny természetesen az órakészítés területén is volt, illetve van. Világmárkák gyönyörű darabjai vetélkednek egymással, hogy aztán borsos árért tulajdonosra találva felkerüljenek büszke viselőjük csuklójára, vagy éppen egy elegáns íróasztalon állva vonzzák az emberi tekintetet. Gyakran látni olyan fényképeket, amelyeken híres vagy kevésbé híres férfiak enyhén felhúzott öltönyujjal pózolnak órájukat mutatva, de a hölgyek is szívesen viselnek elegáns órákat kiegészítőként, ékszerként. Mert az óra divat is, sőt több annál.

CAD-CAM_Solutions_Bexei_cikk4 CAD-CAM_Solutions_Bexei_cikk3

A világon van egy szűkebb kör, amely az órákra nemcsak értékes eszközként, hanem műalkotásként vagy csodálandó műszaki szerkezetként tekint, és különleges, egyedi időmérőket keres gyűjtői szenvedéllyel. Ők azok, akiket az is érdekel, mi és hogyan „mozog” a számlap mögött. Számukra készítek egyedi szerkezetű és kivitelű mechanikus órákat – mondta az 1979-ben született Becsei Áron, aki az órás mesterséget nagyapjától és édesapjától „örökölte”. A szakma iránti érdeklődése nem múló szenvedély volt, így az érettségit követően a Budapesti Szolgáltató és Kézművesipari Szakképző Iskola Órás képzését végezte el, majd édesapja műhelyében szerzett gyakorlatot. A 2000-es évek elején pedig a mai Óbudai Egyetem jogelőd intézményének gépészmérnöki karán, CAD/CAM szakirányon diplomázott. Első saját tervezésű és kivitelezésű munkája, egy miniatűr dupla ingás zappler asztali óra 2003-ban, első komplikált órája, a Tourbillon No.1, másfél éves munka eredményeként pedig 2005 tavaszán készült el. Ez utóbbi utazó órában többek között olyan különlegességek kaptak helyet, mint naptár, holdfázis mutató, járástartalék-kijelző, hőmérő és világóra. A 2005-ös Baselworld kiállításon a Svájci Független Órakészítők Akadémiája (AHCI) tagjelöltjeként állította ki Tourbillon No1. óráját. A rangos szervezet nem sokkal később első magyarként tagjai közé fogadta Becsei Áront, aki ma egyike annak az alig több mint harminc órásmesternek, akik a világ független órakészítői körét alkotják. Emellett azzal is büszkélkedhet, hogy a háromtengelyű tourbillon karórája (Primus), ami az első magyar karóra, fejlesztése során egy teljesen új, a világon egyedülálló mechanizmussal működő óraszerkezetet épített és szabadalmaztatott. Az első sikereket követően Becsei Áron órái már BEXEI márkanéven találnak gazdára.

CAD-CAM_Solutions_Bexei_cikk2

Gyár a ház alatt

A magyar mester neve mára világszerte ismertté vált, és órái, melyek többségének értéke egy elegáns környéken található villáéval vetekszik, nem hiányozhatnak a rangos szakkiállításokról. A hírnévig vezető út azonban legalább annyira izgalmas volt, mint egy BEXEI óra belsője.

Az órás mesterség olyan, mint egy utazás: nem csak a megérkezés az élmény, hanem a célig vezető út egésze is az. Amikor megálmodok egy szerkezetet vagy szerkezeti elemet, akkor a gyárthatóságra, az alkalmazandó technológiára is figyelemmel kell CAD-CAM_Solutions_Bexei_cikk7lennem. Óráim jellemzően 200-400 apró, miniatűr alkatrészből épülnek fel, és néhány szabványos kötő- vagy rögzítőelemtől eltekintve valamennyit magam tervezem és gyártom. Kezdetben ezt egy kézi órásesztergával és kéziszerszámokkal oldottam meg. Az antik órák restaurálásánál, illetve az egyszerűbb alkatrészek kialakításánál ez kivitelezhető volt, de ahogy elmozdultam a komplikált szerkezetek irányába, már látszott, hogy gépesítés nélkül nem vezet tovább út – mondta a fiatal órakészítő mester, aki farkasréti családi házuk pincéjében alakította ki műhelyét. A mintegy 100 négyzetméteres terület azonban inkább ház alatt megbúvó üzem, hiszen minden olyan eszköz és berendezés megtalálható ott, amelyet egy gépgyárban is fellelhetünk. CNC megmunkálóközpont a bonyolult és precíziós alkatrészek gyártáshoz, CNC eszterga a tengelyalkatrészek és fogastengelyek készítéséhez, köszörűgép, kemence a hőkezelésekhez, de a bevonatolás, így például a aranyozás, ródiumozás is megoldott – szó szerint – házon belül. A gyártási folyamat elengedhetetlen része a minőségbiztosítás, annak részeként a méréstechnika, amelyet többek között egy optikai komparátor testesít meg. A gyártási infrastruktúra a korszerű üzemek jellemzőit is magán viseli, így például a CNC-gépek hálózatra kötöttek. A „ház alatti gyár” különlegessége, hogy az abban működő gépek és berendezések jelentős részét Becsei Áron saját maga tervezte és építette.

CAD-CAM_Solutions_Bexei_cikk6

Eljött az idő

Kezdetben papíron rajzoltam meg az alkatrészeket és a szerkezeteket. Ez egyrészt időigényes, másrészt, ha bármit módosítani kellett, nagyon nehézkes is volt. Elérkezett az idő, hogy a papíralapú tervezést szoftveres megoldással váltsam fel. Elsőként egy elterjedt 2D, majd néhány évig egy ugyancsak népszerű 3D CAD-rendszert használtam, de egyre több olyan feladat adódott, amelyre ezek a szoftverek nem kínáltak megoldást. Leginkább arra vágytam, hogy a CAD és a CAM funkció egyetlen rendszerben álljon rendelkezésemre, ezért az interneten kezdtem keresésbe. Így bukkantam a TopSolidra, amelyről a gyártói információk mellett szaklapok összehasonlító tesztjét is elolvastam, némiképpen szomorúan látva, hogy a szoftver több ponton is felülmúlja az általam használt megoldás képességeit. Még részletesebb információkért kapcsolatba léptem a rendszert forgalmazó Cad-Cam Solutions Kft.-vel, akik lehetőséget biztosítottak a szoftver kipróbálására. Egyik első észrevételem az volt, hogy a TopSolidhoz gyakoriak az updatek, amit egyesek inkább zavaró körülménynek tekintenek, én azonban inkább azt látom mögöttük, hogy a fejlesztők folyamatosan gondozzák a rendszert. A szoftverrel 2013 végétől kezdtem ismerkedni, és gépészként, illetve aktív CAD-felhasználóként is bőven volt mit tanulni, mert rendkívül komplex alkalmazásról van szó – jegyezte meg Becsei Áron.

CAD-CAM_Solutions_Bexei_cikk5

A BEXEI órák tervezője és gyártója a TopSolid 7-es verzió egyik erősségének az integrált termékadat-kezelő rendszert tartja. Ennek használatával már nem okozhat zavart, ha egy fájlt átnevez, mert a 7-es verzió nem fájlnévre hivatkozik. A fájlnév csak az objektum korlátlan számú tulajdonságai közül egy, ezért nem fordulhat elő, hogy egy átnevezett fájlnál hivatkozási probléma lépjen fel.

Kifejezetten hasznos a TopSolid CAM részének alapanyag frissítés funkciója is, amely használatának előnye főként akkor mutatkozik meg, ha egy alkatrészt több felfogásból kell megmunkálni. Ilyen esetben a szoftver pontosan jelzi, hogy melyek azok a részek, amelyeken még műveleteket kell végrehajtani. Emellett a rendszerben jól körülhatárolhatók az alapanyagok. A szabványos testek mellett egyedi formák, így például egy öntvény munkadarab vagy egy már megmunkált, félkész alkatrész is megadható kiinduló alapanyagként. A parametrizálhatóság szabadsága is nagyon meggyőző a TopSolidban. Többek között táblázat paramétereket is képes kezelni. Ez nagy hasznomra van akkor, amikor a tervezésnél bizonyos alkatrészeket táblázatokból választom ki, amelyekben az alkatrészek, így például a fogaskerekek olyan tulajdonságok alapján vannak rendszerezve, mint a fogak száma vagy a kapcsolódó kerekek fogszáma. Ezek a tulajdonságok és jellemzők beállíthatók paraméterként, ami az összeállítás készítésekor rendkívüli módon meggyorsítja a munkát. Ugyancsak „okos” megoldásnak tartom a Family Document opciót is, amely révén egyedi paraméterekkel felruházott szabványelem családokat tudunk létrehozni néhány kattintással.

Időt nyerni

Az óráim iránti növekvő kereslet a vevők számára a várakozási idő meghosszabbodását jelentheti, ezért olyan megoldásokra van szükség, amelyekkel képes lehetek ezt kompenzálni. A kézi gyártási műveletek ideje adott, és a gyártási folyamat is kötött. Miután a megrendelővel – 3D látványtervek áttekintése és konzultációk után – kialakítottuk a végső koncepciót, első körben gépi megmunkálással készítem el az alkatrészeket. Ezekből összeállítom az óraszerkezetet és funkcionális tesztet végzek. A próba után alkatrészeire szerelem szét az órát, az alkatrészeket pedig egyenként ékszer finomságúra munkálom manuálisan. Egyedi kéréseknek megfelelően ékköveket építek rá egy-egy alkatrészre, komponensre. E láncolatban kevés szakaszt lehet automatizálni, de ahol megoldható, ott optimalizálom a folyamatokat. A CAD/CAM szoftver alkalmazásának köszönhetően a megmunkálási folyamatokat lényegesen felgyorsíthatom, több időm marad „álmodni” és tervezni. Így lett a TopSolid az ügyes segédem – jegyezte meg a világhírű órák készítője.

Forrás:CAD-CAM Solutions

További információ:

CAD-CAM Solutions Kft. honlapján.

Megosztás
[
    ]