Hainbuch sikertörténet moduláris TOPlus megfogókkal

A HeBa Fertigungstechnik GmbH & Co. KG speciálisan átalakított Mori Seiki NZ 2000 gépéhez egy sokoldalúan alkalmazható, univerzális megfogóeszközre volt szükség. Egyértelmű volt, hogy 3 pofás tokmányt nem alkalmazhatnak a hely szűkössége miatt. Éppen ezért egy másik rendszer után kellett nézniük, ami kisebb, rugalmasabb és a beállítások is könyebben elvégezhetők rajta. A vállalat végül a rengeteg alkalmazási lehetőséget biztosító Hainbuch moduláris rendszer mellett döntött. Bár a Hainbuch nem az első választás volt, mégis ez bizonyult a legjobbnak. A HeBa vezérigazgatója, Jürgen Balting rendkívül elégedett, aminek eredményeképpen a teljes műhelyben Hainbuch megfogókra cserélte a korábban alkalmazott eszközöket.

A HeBa volt a kiút a válságból

A fiatal vállalat a Paul Henkel GmbH & Co. KG-ból vált ki a 2009-es csődöt követően. Jürgen Balting, aki korábban a Paul Henkel üzemmenedzsere volt, átvette a vállalat irányítását. Tömören így foglalta össze: “Ha van egy bérelt autód, és megkérdezik, hogy meg akarod-e venni, tudni fogod az elmúlt évek tapasztalata alapján, hogy megéri-e megvenni. Egyértelműen ez volt az új kezdet.” Mivel szükséges volt, hogy a vállalat teljes egészében megváltozzon, és igazodjon a piaci igényekhez, Jürgen folyamatosan új gépekbe, új megfogókba és alkalmazottakba fektetett. Mára a cég 20 alkalmazottal és egy ultramodern műhellyel rendelkezik, ahol 8 esztergával és 3 megmunkáló központtal dolgoznak. Azért, hogy a HeBa folyamatosan támogathassa ügyfeleit, akik túlnyomórészt az autóiparból érkeznek, 3 műszakban dolgoznak a gyárban. A darabszámok 100 és egymillió között váltakoznak. Mindez csak azért lehetséges, mert a gyár nagy mértékben automatizáltan működik. Egy ilyen, viszonylag kis méretű gyártó számára rendkívül fontos, hogy magas szintű automatizálási megoldásokat alkalmazzon, hogy ellensúlyozni tudja a magas béreket és rugalmas maradhasson. Az ilyen szintű automatizáláshoz azonban megfelelő szerszámok és megfogó eszközök szükségesek.

Hainbuch_HeBa_cikk3

2011-ben a Hainbuch is beszállt

Jürgen Balting 2010-ben rendelte meg első gépét, egy Mori Seiki NZ 2000 DL T2-t. A gépet teljsen átalakították, így még rugalmasabban szolgálhatja ki a céget. A teljes mértékben automatizált géppel szinte bármilyen feladatot el tudnak végezni, rúdmegmunkálásoktól a ki- és berakodó robotos megmunkálásokig. Dolgozhatunk a két orsóval teljesen különböző munkadarabokon, vagy akár együtt is alkalmazhatjuk őket, egy alkatrész elkészítéséhez. A gépet úgy programozták, hogy gyorsan átállhassunk egyikről a másikra, a kapacitástól és az adott munkadarabtól függően. 2011. áprilisában szállították ki a gépet, és a kezdetekben egy 3 pofás tokmány mellett döntöttek. Azonban amikor megkezdték a gyártást, kiderült, hogy ez a megoldás nem ideális a számukra. “A tokmány túl nagynak bizonyult a szerszámozás nagy részéhez. Emellett a beállítások is nagyon bonyolultak és időigényesek voltak,” mondta Balting. Egy jobb megoldásra volt szükség. “A legfontosabb az volt, hogy az új megoldás pontos legyen és számos különböző alkalmazási lehetőséget biztosítson. Nem szerettem volna mindig leszerelni a teljes tokmányt, és a daru sem fért be a gépbe. Végül így jutottunk el a Hainbuch moduláris rendszeréhez. A rendszer előnyei egyértelműek voltak: külső, belső vagy szemből történő megfogás a moduláris elemekkel, gyors megfogás, könnyű kezelhetőség. Egy gyártó sem kínált ennyi lehetőséget,” magyarázta Balting.

Hainbuch_HeBa_cikk4

Minden tökéletesen passzolt

2011. nyarára a gép mindkét orsóját egy 100-as méretű hexagonális TOPlus patronos tokmánnyal szerelték fel. Így a megmunkálások során már azonnal érzékelhették a TOPlus tokmányok, valamint a szintén akkor megvásárolt Mando belső megfogású adapterek és szorítófejek előnyeinek hatását. Az új szorítófejekkel sokkal könnyebbé vált a munkadarabok megfogása, mint a korábban alkalmazott szorítópofákkal. Balting Véleménye szerint: “Az új megfogókkal többé nem volt problémánk a kontúr interferenciával, mivel a TOPlus tokmányok sokkal kisebb profillal rendelkeznek, mint a nagy, 3 szorítópofás tokányok. Az egyetlen hátrány, amit a megfogó fejeknél észleltünk, az a maximum 100 mm-es megfogható átmérő, mivel ennél nagyobb munkadarabokkal is dolgoztunk. Azonban ezt a problémát is sikerült megoldanunk a szorítópofa adapter segítségével, így tehát semmilyen hibát nem találtunk a rendszerben, ami megakadályozhatta volna a folyamatos megmunkálást. Minden egyes lépésnél, a kontúr kimarásától kezdve, a transzverzális és diagonális furatok elhelyezésén és a külső, belső esztergáláson át egészen a külső kontúrok esztergálásáig, a teljes programot jelentősebb munkadarab megfogási változtatások nélkül elvégezhettük.

Hainbuch_HeBa_cikk1

Problémák elhárítva

A Hainbuch megfogókkal minden utunkba kerülő problémát képesek voltunk áthidalni. A beállási idő jelentősen lecsökkent, a kontúr interferenciával sem volt több gondunk, és összességében nagy áteresztéssel dolgozhattunk. Emellett a rövid időn belüli program módosítások sem okoznak többé problémát, mivel a moduláris rendszernek köszönhetően a belső és külső átmérőkön történő megfogások közti váltás rendkívül gyors és egyszerű. Továbbá az alkatrészek minősége is jelentősen emelkedett. Ez is egy komolyabb kihívást jelentett, hiszen a különböző anyagokból különböző méretű és formájú forgácsok keletkeznek, a rövidtől a hosszú, feltekeredő forgácsokig. Azonban a Hainbuch által kínált megfogók ezt a problémát is hatékonyan kezelték.” Balting hozzátette: “hiába rendelkezünk a legjobb gépekkel és a legjobb szerszámokkal, ha nem megfelelő megfogókat alkalmazunk, nem lehetünk sikeresek. Márpedig a Mori géppel egy csúcskategóriás szerszámgép állt rendelkezésünkre, és a szerszámok terén is elég jól álltunk, a 3 pofás tokmány volt az egyetlen gyenge pont. Most már minden tökéletesen működik.

A következő generáció – szorítópofa modul

A szorítópofa adapter a TOPlus tokmányokkal kombinálva egy hosszú időn keresztül jól teljesítő rendszert hozott létre. Azonban a 2013-ban megjelent pofa modul egyértelműen felülmúlta ezt a megoldást. Hogy miért? A pofa modul jellemzői pont azokban a tulajdonságokban mutatott újat, amik számukra a legfontosabbak. Ilyen például a nagyobb löket, a nagyobb megfogási kapacitás, a tiszta radiális megfogás, a merev pofák, és a standard fogazat. A korábban alkalmazott szorítópofa adapterhez nem voltak standard pofák. Az új pofa modullal emellett a munkadarab megfogás is sokkal könnyebb. “Nagyon örültünk, hogy a következő generáció piacra került, így gyorsan belevághattunk a cserébe,” tette hozzá Balting.

Hainbuch_HeBa_cikk1

Más megfogók nem jöhetnek szóba

Mivel Jürgen Balting teljes mértékben elégedett volt a Hainbuch által kínált megfogókkal, a kiszolgálással és a támogatással is, 2012-ben minden rúdmegmunkálásra használt gépét 65-ös méretű TOPlus tokmányokkal szerelte fel. Mostanra 25 perc beállítási időt takarít meg egy-egy megfogó fej cseréjekor, hiszen a teljes folyamat mindössze 5 perc alatt elvégezhető. A nemrég megrendelt Mori Seiki NLX gépet, amit áprilisban szállítanak ki hozzájuk, szintén egy 100-as TOPlus tokmánnyal szerelnek majd fel a főorsón, és a mellékorsón is. Az egyik gépükre még egy TOPlus Carbon megfogót is felszereltek, amihez egy véletlennek köszönhetően jutottak hozzá, hiszen a Hainbuch egy különleges ajánlat keretében azonos áron kínálta a karbon és az acél tokmányokat. És mivel a felhasználási feltételek megfelelőek voltak, belevágtak a beruházásba. És végül az utolsó kérdésre is válaszolva, a teljes elégedettségének hangot adva Balting így összegezte a Hainbuch-hal való együttműködésüket: “Ha nem ment volna minden ilyen jól, most nem ülnék itt önökkel.” Így tett szert a Hainbuch egy újabb elégedett ügyfélre.

Forrás Hainbuch

Korábbi Hainbuch bemuató cikkeink:

Kifogástalan befogástechnika – Hat igazság a HAINBUCH TOPlus befogóról

Nem kell nagynak lenni ahhoz, hogy nagyok legyünk

Kifogástalan Befogástechnika – TESTit az Ipar Napjain

Startra készen – Kifogástalan befogástechnika

Nulláról százra – Centrotex

További információ:

A Hainbuch termékek hivatalos hazai forgalmazója a GIMEX Hidraulika Kft.

Megosztás
[
    ]