Dupla orsós eszterga-maró központ nehéz megmunkálási feladatokhoz

A vágási teljesítmény emelkedése óhatatlanul a munkadarabra irányuló hőbevitelt és így annak szerkezeti mozgásait is növeli, ami kontra produktív folyamat. A Stama új MT 838 Twin eszterga-maró központjában ezért a megmunkálási műveletek az alkalmazás és a pontossági követelmények szerint strukturáltak. Az „először esztergálni, utána marni, illetve először nagyolni, azután befejezni” elveket valló taylorista módszertan az innovatív gépkoncepcióknak köszönhetően már a múlté. A gépfejlesztések új mottója: „minden innovációnak a gyakorlatban is megvalósíthatónak kell lennie!

STAMA_MT838_cikk1

Az új MT 838 Twin: extrémforgácsolási feladatokhoz

Milyen egy nehéz megmunkálási feladat?

Ezt leginkább az autó-, a pneumatikai- és a légi ipar tudná megmondani, de a jövőben a szerszámgyártók, az öntödék, az energetikai gyártók és az eszterga-üzemek is egyre gyakrabban szembesülnek majd a nehéz megmunkálási feladatok okozta kihívásokkal. A trendre adott válaszként mutatkozott be a 2014-es AMB-n a rendkívül robusztus HSK-A100 szériához tartozó MT 838 Twin eszterga-maró központ.

A nehezen megmunkálható munkadarabokra kiváló példa a turbófeltöltő. A CO2-kibocsátás korlátozására vonatkozó előírások az energiahatékonyságra és az erőforrások megőrzésére vonatkozó fejlesztéseket is katalizálják. Minden megspórolt gramm a termék-életciklusra vetített alacsonyabb energiaigényben köszön vissza és az üzemanyag minden cseppjének a motorban uralkodó nyomás és hőmérséklet növelését, a maximális hatékonyságot kell szolgálnia. Mindez új, rendkívül hőálló és ötvözött szerkezeti anyagok használatát vetíti előre, de a keményebb, szívósabb és erősebb anyagok nehezebben is megmunkálhatóak. Bonyolítja a helyzetet, hogy a minőség hosszabb távra történő biztosítása érdekében a tervezők szigorúbb tűréshatárokkal és precíz kialakítással számolnak, ami a gyakorlatban a maró-, fúró- és esztergáló műveletek minden nehézségi szinten történő használatában jelentkezik.

A megoldásnak pedig egy globális piacon kell versenyképesnek bizonyulnia. A HSK-A100 széria merevsége és stabilitása elengedhetetlen a munkadarab nagy pontosságú megmunkálásához. A véges elemes módszerrel áttervezett gépváz, a két (iker) motororsós törzs és a két maróorsós (ötödik tengely) és nyomatékasztalos (negyedik tengely) forgatóhíd harmonikus koordináltsága minimálisra csökkenti a megmunkálás során fellépő feszítőerőket és állandó pontosságot garantál.

Az MT 838 precizitása jó alap a pontossági követelmények nehéz megmunkálás közbeni teljesítésére is. Dr. Guido Spachtholz, a Stama technikai igazgatója ezt így foglalta össze: „A gép remek választás a korszerű, nehezen forgácsolható anyagok ikerorsós megmunkálási feladataihoz.” A robusztus, kétoldali csapágyazású forgatóhíd mindkét oldalán egymással szinkronizált meghajtók gondoskodnak a tökéletes torziós szabadságról. Az építési sorozaton belül a HSK-A100 orsók és a híd meghajtásaira különböző teljesítmény kategóriák állnak rendelkezésre. A híd nagy nyomatékú maróorsói nagy átmérőjű munkadarabok megbízható megmunkálását is lehetővé teszik. A nagy szerszámkészlet testvérszerszámok használatát is lehetővé teszi. Így az egy-és dupla orsós kivitelben is elérhető gép a nehezen megmunkálható munkadarabok tömegtermelésben történő, nagy pontosságú, költséghatékony és akár hatoldali forgácsolására is kiválóan alkalmas.

STAMA_MT838_cikk2

Erőteljes és dinamikus megmunkálás a lehető legnagyobb pontossággal: ikerorsós marás és
esztergálás, teljes megmunkálás egyetlen felfogásban

Turbófeltöltő – egy kifinomult alkatrész

A legújabb generációs turbófeltöltőkben – ahol a kiömlőcsatorna és a turbinaház egyetlen öntvényből készül – a forgásszimmetrikus korábbi modellekhez nehéz marási és esztergálási műveleteket feltételező (üres, vagy félkész termékként) aszimmetrikus alkatrészek is tartoznak.

STAMA_MT838_cikk3

Dupla orsós esztergálás: a kombinált marás és esztergálás precizitásáról
az orsók szenzoros pozicionálása gondoskodik

Az aszimmetrikus munkadarabokra vonatkozó követelmények lényegesen magasabbak: a centrifugális erők és az ebből eredő kiegyensúlyozatlanság kihívást jelentenek a forgácsolás során. A belső átmérő kialakítása során garantálni kell a koncentricitást. A Stama megoldása: egy, a kiegyensúlyozatlanságot kompenzálni hivatott befogó alkalmazása.

A maróorsó (híd és fix oszlop) és az esztergaorsó (utazó és fix oszlop) magas pozicionálási pontosságát már alapkivitelben is újabb szenzor- és vezérlőmechanizmusok garantálják. Az MT-38 eszterga-maró központtal akár 250 mm átmérőjű, 400 mm hosszú és 18 kg tömegű munkadarabok is megmunkálhatóak, lehetővé téve a szerszámgyártók számára speciális nehéz megmunkálási feladatokhoz tartozó kombinált megoldások elvégzését is.

A szivattyúházakhoz, a turbófeltöltőkhöz és a szélgenerátorok erőátviteli elemeihez hasonló komplex munkadarabok forgácsolásához még többszörös felfogás esetén is bőséges (X/Y/Z 800/550/550 mm) munkaterület áll rendelkezésre. A 65 m/perc gyorsjárati sebesség és az X/Y/Z 5/7/10 m/s2 gyorsulás szintén kiváló értéknek számítanak egy nehéz megmunkálásra fejlesztett eszterga-maró központ esetében.

STAMA_MT838_cikk4

Dupla orsós HPC marás: az egyre nehezebb megmunkálható anyagokhoz
az MT 838 Twin a modern precíziós szerszámok teljes arzenálját kínálja

A modern, nagy teljesítményű anyagok esetében már jelentkezik a HSK-A63 központok teljesítménykorlátja, ami negatív hatással van a szerszám élettartamára és a kopás miatt végső soron a gép élettartamára is. Az MT 838 Twin kellő rugalmasságot, stabilitást és erőt biztosít a az extrém megmunkálási követelményekhez is. A multifunkciós gépben remekül kiegészítik egymást a folyamat- és termékinnovációk, az új funkciókat és fejlesztéseket pedig pont a megfelelő területekre vezették be.

Innováció a nehéz megmunkálási feladatokban

Kimagasló teljesítmény, dinamika és multifunkcionalitás biztosítja az optimális megmunkálási lépések megválasztásához szükséges szabadságot: marás, esztergálás, mélyfúrás, menetmarás, fúrás stb. Mivel az MT 838 Twin elsősorban a rendkívül produktív nagy szériás gyártási metódusokra ajánlott, a gép stabilitását és merevségét is a dupla orsós extrém megmunkálási folyamatokra tervezték.

A munkadarab forgácsolásának folyamata során a felhasználó az elvárt rugalmasságot, termelékenységet és pontosságot a fajlagos költségelőnnyel kombinálva kapja meg. Az extrém megmunkálást végző számos iparág rugalmas és gazdaságos megoldásra talál a HSK-A100 szériához tartozó MT 838 Twin esztergamaró központban. Dr.Guido Spachtholz számítása szerint „A második orsóra fordított plusz 40 százalékos beruházás nagyszériás gyártás esetében közel kétszeres termelékenységet eredményez.

Műszaki jellemzők:

Maróorsó
Teljesítmény2×65 kW
Nyomaték2×450 Nm
Maximális sebesség10000 1/perc
Esztergaorsó
Teljesítmény2×61 kW
Nyomaték2×600 Nm
Maximális sebesség1800 1/perc
Mozgástartomány
X-tengely2×640 mm
Y-tengely550 mm
Z-tengely550 mm
Dinamika
Gyorsjárati sebesség60 m/perc
Gyorsulás1 g
Eszközök
InterfészHSK-A100
Forgácstól forgácsig eltelt idő3,6 mp
VezérlésSiemens 840D / Fanuc 31 i-A5

 

Forrás: Rolatast

További információ

A Rolatast hivatalos honlapján

Megosztás
[
    ]