Amit az Autodesk Simulation 2016-ról tudni érdemes – az Autodesk szimulációs termékkínálata

Az Autodesk Simulation 2016 szimulációelemzőknek és mérnököknek biztosít továbbfejlesztett munkafolyamatokat a különböző CAE-, FEA- és CFD-szoftverekhez. A jelenlegi kiadáshoz az Autodesk CFD, az Autodesk Helius Composite, az Autodesk Moldflow és természetesen az Autodesk Simulation Mechanical tartozik.

Autodesk_Simulation_cikk

A CFD, a Mechanical és a Moldflow felhasználói megismerkedhetnek majd egy új alkalmazással, a SimStudióval, amely segít előkészíteni a geometriát a szimulációkhoz. Az eszköz a geometriák szerkesztésével, javításával és egyszerűsítésével gyors és pontos eredményeket biztosít.

Emellett a SimStudio modellezési rendszerként is használható, ami lehetővé teszi, hogy a felhasználók az alapoktól kezdve állítsanak össze szimulációs geometriákat.

Elektronikus alkatrész előkészítése a SimStudio eszközzel

A szabványos összeállítások mellett idealizált ábrázolásokat is létrehozhat, például felületek közötti geometriát, pontszerű tömegeket és egy-egy szimulációra jellemző folyadéktérfogat-tartományokat” – mondta Derrek Cooper, az Autodesk szimulációs termékekért felelős igazgatója.

Autodesk_Simulation_Simstudio

A SimStudio nem egy teljes körű előfeldolgozó, a modellgeometria elkészítésére alkalmas.

A hagyományos előfeldolgozók lehetővé teszik a felhasználóknak, hogy megadják és beállítsák az anyagokat, hálókat és határérték-feltételeket – mondta. – Egyes előfeldolgozók rendelkeznek szerkesztési és geometriai eszközökkel, de ezek általában hálószinten működnek. Sajnos mihelyt hálószintre megyünk le, elvesznek a háló és a CAD-modell közötti kapcsolatok. A SimStudio azonban megőrzi a CAD és a háló asszociativitását. A geometria rögzítése után a felhasználók egy előfeldolgozó eszköz segítségével definiálhatják az anyagokat és határérték-feltételeket, és hozhatják létre a hálót.

Napjaink szimulációs mérnökei sokféle forrásból származó geometriával találkoznak. A források között CAD-rendszereket, semleges fájlokat és beolvasott adatokat is találunk. Ezek a geometriafájlok gyakran tartalmaznak túl sok részletet vagy olyan hibákat, amelyeket a szimuláció előtt javítani vagy egyszerűsíteni kell. Korábban a felhasználóknak profi szinten ismerniük kellett az előfeldolgozókat ahhoz, hogy ezeket a modelleket kezelni tudják. A SimStudio lényege azonban az, hogy az alapoktól kezdi a geometriák összeállítását.

Munkafolyamat-előnyök a SimStudióval és anélkül A SimStudiót az különbözteti meg az előfeldolgozóktól, például a Femaptól, hogy egy közvetlen szerkesztési geometriai motorra épül (ellentétben a háló- vagy felületmodellezési eszközökkel). Cooper elmagyarázta, hogy ennek köszönhetően jobban lehet majd kapcsolódni a CAD- és a legyártott modellekhez.

A SimStudio jobb termelékenységét a béta tesztelők pozitívan fogadták. Ez nagyon fontos eredmény, mivel az elemzők rendkívül sok időt szoktak tölteni a geometria előkészítésével.

Az Autodesk SimStudio Tools egy hagyományos CAD-rendszerhez képest sokkal hatékonyabban támogatja a szimulációs munkafolyamatot – mondta Harald Götz, a Vibracoustic GmbH & Co. KG termékfejlesztésért felelős vezetője. – A segítségével a Moldflow jelentéseket is jobb látványvilággal és modellképekkel bővíthettem ki.

Cooper a SimStudión kívül más olyan eszközökre is felhívta a figyelmet, amelyekkel javítható a szimulációs geometria: a geometriatördelésre és a geometriaértékelési eszközre. Nehéz azonban válaszolni arra a kérdésre, hogy ezek miért nem lettek egyetlen eszközbe összevonva, ha az új kiadás támogatja a továbbfejlesztett munkafolyamatokat.

A legegyszerűbb válasz az, hogy azokkal a sajátos problémákkal, amelyekkel ezek az eszközök foglalkoznak, különböző személyek találkoznak a tervezési folyamat különböző pontjain – magyarázta Cooper. – Annak például, aki a geometriatördelést használja, nem feltétlenül van szüksége a geometriaértékelési eszközre.”

Ennél is fontosabb azonban, hogy nem akartunk arra várni, hogy minden technológiát a SimStudióban egyesítsünk. Inkább elérhetővé tettük azt a felhasználók számára olyan felületeken, amelyeknek a használatához már hozzászoktak. A későbbiek folyamán minden eszköz ugyanabban az egységes SimStudio-környezetben lesz majd megtalálható. Egyelőre azonban inkább elérhetővé tesszük a technológiát, és kiértékeljük a visszajelzéseket.

Az Autodesk felhőalapú CFD-megoldása

Az Autodesk új CFD megoldója 80%-os léptékezési aránnyal és felhő alapú funkciókkal rendelkezik.

Az Autodesk Simulation 2016 fejlesztőinek a céljai között szerepelt, hogy egy új megoldóval optimalizálják a CFD-t a felhőhöz. Így még kevésbé lesz szükség drága és nagy teljesítményű számítástechnikai rendszerek (HPC) használatára, amit általában csak a nagyobb szervezetek engedhetnek meg maguknak. Emiatt az optimalizált felhőalapú CFD-megoldó elsősorban a szakértő tanácsadókat és kisebb vállalkozásokat célozza meg. A megoldó lineáris és méretezhető képességei nagyobb szimulációk végrehajtását is lehetővé teszik.

Autodesk_Simulation_CFD2016

Sok hagyományos CFD-megoldó a nagy teljesítményű számítástechnikai rendszerek (HPC-k) infrastruktúrájának kiszolgálására van optimalizálva, amelyeknek drága és speciális hardverekre és nagy sebességű kapcsolódásra van szükségük a működéshez – magyarázta Cooper. – Néhány nagyvállalat felvállalta ugyan ezt a befektetést, de sok ügyfelünk számára vagy túl magas az ár, vagy a számítástechnikai terhelés egy részét inkább külső felhőalapú szolgáltatókhoz szervezik ki.
Cooper elmondta, hogy az Autodesk CFD-eszköze már évek óta a felhőben van, de ez a korábbi megoldó a HPC-khez volt optimalizálva. „Az új megoldó az Autodesk 2016-os termékcsaládjához készült, és képes CPU-környezetek méretezésére a felhőben. A használatához nincs szükség olyan rendkívüli hardverkövetelményekre, mint korábban, így a felhasználók kisebb gépeken is tudnak dolgozni. Tudomásom szerint a miénk az egyetlen olyan CFD-megoldó, amely felhőalapú környezetre van optimalizálva.

Érdemes azonban hozzátenni, hogy a felhasználóknak nem muszáj az új CFD-megoldót használniuk. Előfordulhat, hogy egyes szervezetek nem szívesen állnak át a használatára, amíg a működését az iparág le nem teszteli. Ezért a felhasználók a korábbi CFD-megoldót is használhatják, ha az jobban megfelel a munkafolyamatoknak vagy a vállalati házirendnek.

A hozzáadott fizikai megoldások és fejlesztések között az alábbiakat találjuk:

  • Különböző jelenségeket, például az ablakon beszűrődő napfényt szimuláló sugárzási modellek
  • Új turbulenciamodellek, például ciklonok szimulálásához
  • Konformális hűtési modellek
  • Geometriahibák továbbfejlesztett észlelése
  • Automatikus felülettördelés

Az Autodesk Moldflow 2016 fejlesztései

Az útvonalak segítenek a hőmérséklet, a nyomás és a fröccsöntési sebesség olyan változásainak észlelésében, amelyek felületi hibákat okozhatnak.

Ami a fejlesztéseket illeti, valószínűleg a Moldflow 2016 az eddigi legfontosabb kiadás – mondta Cooper. – Sok visszajelzést kaptunk a bétatesztelőktől. Célunk a felhasználói élmény javítása, a fejlesztések kidolgozása és a valós idejű technológia alkalmazása volt.

Autodesk_Simulation_Moldflow2016

A kiadás továbbfejlesztett munkafolyamatokkal segíti a műanyag alkatrészek fröccsöntési szimulációit. Az elemzők például sablonok segítségével egyszerűsíthetik le a hasonló szimulációk beállítását. Cooper elmagyarázta, hogy „a felhasználók a sablon segítségével a beállításokat az egyik alkatrészről a másikra másolhatják át.

A műanyag öntőformák folyási útvonalainak a kialakítását a Moldflow felhasználói közössége szorgalmazta. „Ez egy régi trükk, amit a CFD-ből emeltünk át – mondta Cooper. – Segít a felhasználóknak olyan hirtelen sebesség-, hőmérséklet- és nyomásváltozások azonosításában, amelyek folyási hibák miatt alakulnak ki.

A szimulációkba a szálak helyzete és az anyagjellemzők is beilleszthetők.

A felhasználók a leképezett Moldflow-adatokat az Abaqus és az ANSYS rendszerébe exportálhatják az Advanced Material Exchange (AME) segítségével. Így a legyártott anyagok jellemzőit, szálhelyzeteit, maradékfeszültségeit és feszüléseit is beemelhetik a szimulációba.

A Moldflow megkapta a CFD konformális hűtési képességeit is. Így a felhasználóknak nem lesz szüksége külön CFD-licencre ahhoz, hogy hűtőcsatornákat tudjanak szimulálni.

A Moldflow egyéb fejlesztései a következők:

  • Tördeléselemzés exportálása CAD-be későbbi terheléselemzésekhez
  • Szabályozott szelepnyitás szimulálása fröccsöntéskor
  • Indukciós fűtés
  • Mikrocellás fröccsöntés

Az Autodesk Simulation 2016 FEA fejlesztései: Nastran In-CAD előnyei

Cooper beszámolt a Nastran In-CAD továbbfejlesztett képességeiről is. „Az Autodesk radikálisan átalakítja mindazt, amit eddig a beágyazott és integrált FEA-ról gondoltunk – mondta. – Olyan iparági szabványnak számító, megbízható és erőteljes technológiát (a Nastrant) fejlesztettünk ki, amely hozzáférhető azok számára, akik napi rendszerességgel dolgoznak Inventor és SolidWorks rendszereken.

Autodesk_Simulation_Nastran2016

A Nastran új, a felhasználók érdeklődésére számot tartó képességei:

  • Új nem lineáris modellek
  • A Nastran In-CAD munkafolyamatainak és teljesítményének fejlesztései
  • Nyomatékterhelések alkalmazása szilárd elemek felületein
  • Felületalapú szilárd hálók
  • Pontosabb hálózási feldolgozási sáv

Forrás: autodeskforum.hu

Megosztás
[
    ]