A NEXX generáció

A NEXX volt az első portugál gyártó, aki szénszálas motoros bukósisakokat gyártott, kihasználva a hihetetlenül erős, merev, de mégis könnyű anyag adottságait. Manapság a vállalat összes felsőkategóriás terméke üvegszál, szén és Kevlar ötvözésével készül, ami még jobb ütésállóságot és becsapódásvédelmet biztosít. Jelenleg a vállalat árbevételének 60%-át adják a kompozit sisakok.

A NEXX bukósisakok széles skáláját kínálja, különböző színekben, stílusokban és változatos díszítőanyagokkal, így mást választhatnak a robogóval munkába járó, illetve az Afrikát terepmotoron átszelő vásárlók. A jelek szerint a NEXX minden vevője valami egyedire vágyik anélkül, hogy a biztonság és a minőség terén kompromisszumot kellene kötniük. A NEXX tervezői feladatai emiatt kiemelt fontossággal bírnak.

„Az a célunk, hogy ha az emberek ránéznek a sisakjainkra, azonnal tudják, hogy azokat Nexx gyártotta – mondta Helder Loureiro, a cég alapítója és ügyvezetője. – A vállalkozásunk hajtómotorjai az ötletek és az elkötelezettség. Ezek szükségesek az innovációhoz, az új termékek fejlesztéséhez és a gyors piaci bevezetéshez.”

A Nexx a Haas VF-2 szerszámgépet használja az alumínium és acél formák gyártására, valamint a funkcionális prototípusok elkészítésére is.

A Nexx a Haas VF-2 szerszámgépet használja az alumínium és acél formák gyártására, valamint a funkcionális prototípusok elkészítésére is.

Helder Loureiro eredetileg egy másik bukósisakgyártónál dolgozott Portugáliában, de egy idő után kiábrándult a cégből és az ott betöltött szerepéből. Így végül felmondott, és három befektető támogatásával elindította a Nexx-et. A 2001-ben alapított Nexx, amelynek központja a Portó közelében lévő Anadiában található, már világszerte 56 országban értékesíti termékeit.

„A vállalat célja a kezdetektől fogva az volt, hogy egy felsőkategóriás bukósisakmárkát hozzon létre. A gyors meggazdagodás sosem volt prioritás. Ehelyett inkább visszaforgattuk a pénzt, és bővítettük a vállalatot.”

Az értékesítési mutatók a kezdetektől fogva ígéretesek voltak. Akkoriban a többi termék meglehetősen egysíkú volt: bármilyen színt lehetett választani, amennyiben az fekete vagy fehér volt!

A Haas VF-2 függőleges megmunkálóközpont bebizonyította, hogy a legjobb befektetés volt a Nexx számára, mivel ellátja a tervező részleget a szükséges formákkal és prototípusokkal.

A Haas VF-2 függőleges megmunkálóközpont bebizonyította, hogy a legjobb befektetés volt a Nexx számára, mivel ellátja a tervező részleget a szükséges formákkal és prototípusokkal.

„A mi sisakjaink népszerűségét az biztosította, hogy az egyedi megjelenés mellett a kiváló minőségre és kialakításra törekedtünk, ráadásul megfizethető áron – magyarázta Helder Loureiro. – Valamilyen szinten azt lehet mondani, hogy mi találtuk fel a divatos bukósisakot. Hatalmas volt az érdeklődés, főleg olyan országokban, mint Franciaország, ahol komoly kultúrája van a motorozásnak.” Az európai motorosok adnak a legtöbbet a megjelenésükre, különösen az olyan városokban, mint Párizs, Milánó vagy London.

A NEXX korai sikereinek köszönhetően átköltözhetett egy új telephelyre, amelyet már most tovább bővítenek, hogy még nagyobb K+F részlegnek legyen hely. A nagyobb létesítményhez a vállalat ipari robotokba is beruházott a félig automatizált festőműhelyek és a precíziós megmunkálóeszközök mellett. Az EU-s támogatás ígéretére alapozva Helder Loureiro úgy döntött, hogy a vállalat termékfejlesztési részlegébe is beruház egy additív RP (Rapid Prototyping – gyors prototípuskészítő) gép megvásárlásával, hogy a korábban kiszervezett prototípuskészítést helyben is meg tudják oldani.

„Nem a legjobb megoldás, hogy alvállalkozókra bízzuk a prototípusok gyártását. Az új termékterveket bizalmasan szerettük volna kezelni, és a lehető legtöbb tervötletet szerettük volna a lehető leggyorsabban kipróbálni. A külső szolgáltatókkal való munka igen kiszolgáltatottá tett minket a késésekkel szemben.

A Haas VF-2 függőleges megmunkálóközpontnak köszönhetően a Nexx több ötletet tud kipróbálni,funkcionális prototípusokat tud gyártani és az új termékeikkel sokkal gyorsabban tud piacra lépni.

A Haas VF-2 függőleges megmunkálóközpontnak köszönhetően a Nexx több ötletet tud kipróbálni,funkcionális prototípusokat tud gyártani és az új termékeikkel sokkal gyorsabban tud piacra lépni.

Alapos mérlegelés után találtunk egy megfelelő gyors prototípuskészítő gépet, és készen álltunk arra, hogy belevágjunk az additív megmunkálásba. Amikor azonban el akartuk indítani a beszerzést, kiderült, hogy a portugál és spanyol forgalmazó nemrég kivonult a piacról. Ezért újra kellett értékelnünk a helyzetet. Nem igazán szerettem volna külföldről beszerezni a gépet, és olyan messziről intézni a képzést és támogatást.

Akkoriban az egyik portugál kiállításon találkoztam a Haas Automation Europe aktuális promóciójával, amire azért figyeltem fel, mert a Haas gép megközelítőleg olyan áron volt, mint az RP gép.”

Az additív RP technológiák manapság hatalmas sajtóvisszhangot kapnak, így könnyű meggyőzni a gyártókat, hogy a prototípusgyártási igényeiket kielégíti ez a technológia. Az olyan tervezőrészlegek számára azonban, akiknek működő alkatrészekre vagy öntőformákra és szerszámokra van szükségük, egy CNC-szerszámgép sokkal praktikusabb és sokoldalúbb megoldás lehet. A NEXX esetében a Haas VF-2 függőleges megmunkálóközpont ideális befektetésnek bizonyult.

„A Haas CNC-géppel az ötlettől a prototípusig két hónap alatt eljuthatunk – árulta el Helder Loureiro. – Ez azt jelenti, hogy már nem kell kiszerveznünk, és mindent házon belül meg tudunk oldani. A gép nagyon gyors, és számos különféle tervet kipróbálhatunk annyi idő alatt, ami korábban egyetlen tervváltozatra volt elegendő.”

Luís Da Fonte a NEXX vezető tervezője: „Nagyon fontos, hogy mi készíthetjük a saját prototípusainkat – mondta.– A Haas gép nélkül lehetetlen lenne ilyen rövid idő alatt megvalósítani a legjobb tervet. Tudtuk, hogy a Haas gép lesz az ideális megoldás, mert nagyobb prototípusokat tudunk legyártani a gép nagyobb asztalkapacitása révén, mint ami egy RP gép esetén lehetséges lett volna. A VF-2 használatával alumínium és acél öntőformákat is tudunk készíteni. Erre nem lennénk képesek egy additív rendszerrel.”

Helder Loureiro, a Nexx Helmets alapítója és igazgatója

Helder Loureiro, a Nexx Helmets alapítója és igazgatója

A NEXX már 2003 óta különböző anyagokat használ, hogy növeljék a márka vonzerejét, például bőrt, hímzést, fémbetéteket és gumit. Az új dizájnok igazi divatőrületet indítottak el, ami megdobta az értékesítéseket is. A Nexxpro számos fogyasztói csoport számára tervez bukósisakokat: férfiaknak, nőknek – sőt, gyermekeknek is. 2014-ben a vállalat megkapta az elismert Red Dot terméktervezői díjat a Switx modellért, amely az egyik legnépszerűbb a kínálatában.

„Jelenleg az első számú célpiacunk Németország – mondta André Varandas marketingigazgató.– Egyéb erős piacaink még Franciaország, Olaszország, Portugália, Brazília és az Egyesült Államok. A különböző országokban különbözőek a fogyasztói igények: Brazíliában például imádják az erőteljes színeket, míg Németországban inkább a fekete színt preferálják. Aktívan keressük a távol-keleti lehetőségeket is, például Dél-Koreában, Tajvanon, Japánban és Indonéziában. Egyes ázsiai országok robogópiacaiban hatalmas potenciál rejlik. Lépésről lépésre globális szereplővé válunk.”

A NEXX reményei szerint a versenypályákon való jelenlétét is ki tudja majd használni, hogy tovább növelje a márkaprofilja ismertségét.

“Szeretnénk szponzorálni a Superbike World Championship világbajnokságot – mondta el André Varandas.– A spanyol bajnokságot is megcélozzuk, és már vannak szponzorált motorosaink az Egyesült Államokban. Körülbelül 3-4 éve vagyunk jelen a versenyeken, és folyamatosan egyre többet tanulunk.”

A NEXX jelenleg évi 100 000 bukósisakot értékesít világszerte; a következő évi célkitűzés 120 000, amelyek mindegyike a portugál telephelyen készül. A héj négyféle alakban készülhet: nyitott, zárt, maxijet és dual sport kivitelben. Az új sisakokhoz minden öntőforma és prototípus-alkatrész a Haas VF-2 használatával készül.

„A Haas már most teljes gőzzel dolgozik, napi 9–10 órában – mondta Helder Loureiro.– Eddig problémamentesen működött, és a portugál forgalmazó (HFO AfterSales) által nyújtott támogatási szolgáltatások elsőrendűek voltak. Kétségkívül hamarosan újabb CNC-gépre lesz szükségünk, és a tapasztalataink alapján bizonyára legközelebb is a Haas mellett döntünk majd.”

Forrás: Haas

További információ:

A Haas Automation INC. hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]